Makaleler
13
Yer
Bolu Dağı Tüneli
Volkswagen, Türkiye pazarında kan kaybetmeye devam ediyor. 2015 yılında pazar payı oranı %14,8 iken, 2025 yılı ortalamasıyla bu oran %7,2'ye gerilemiş durumda. Yarı yarıya azalma olduğunu görüyorsunuz. Bunun sebebini, araçlarının emsallerine göre daha pahalı olması, satıştan sonra müşterilerin araç ve servis hakkındaki geri bildirimleri gibi durumlara bağlayabiliriz. Boş araçları bu kadar pahalı fiyatlara satarsan pek de bir şey beklememen gerekir tabii. Veriler VAG grubu özelinde değil, Volkswagen özelindedir. Zaten Skoda ve Seat, Volskwagen'e göre daha iyi bu konularda, gerek fiyatlandırma, gerek de müşteri geri bildirimi anlamında.

1761164000936.webp

VW Taigo / rf: automoli

Kaynak:

Volkswagen özelinde değil, VAG grubu dünya genelinde kan kaybediyor; buna Audi de dahil. Düşen iç mekan kalitesi, yazılımsal problemler, şanzıman sorunları, saçma sapan isimlendirmeler ve fahiş fiyatlar buna neden olarak gösterilebilir. Skoda konusuna ise katılmıyorum; dünyada Volkswagen’den daha pahalıya Skoda satılan tek ülke ne yazık ki burası.

Son düzenleyen: Moderatör:
Eskiden Passat, Jetta, Golf, Polo daha yaygın, her kesime hitap eden ve ön planda olan modellerdi. Şimdi Taigo, ID serisi, Tayron gibi yeni modeller sorsan çoğu kişi bilmez, eski f/p'sini kaybetti hem de fiyatları iyice şişik vergiler sağolsun.

Dusen ic mekan kalitesi, yazilimsal problemler, sacma sapan isimlendirmeler, fahis fiyatlar buna neden olarak gosterilebilir.
İç mekan kalitesi ve yazılım değil ama isimlendirme ve fiyatlar bence en büyük etkenler.

Eskiden Passat, Jetta, Golf, Polo daha yaygın, her kesime hitap eden ve ön planda olan modellerdi. Şimdi Taigo, ID serisi, Tayron gibi yeni modeller sorsan çoğu kişi bilmez, eski f/p'sini kaybetti hem de fiyatları iyice şişik vergiler sağolsun.

İç mekan kalitesi ve yazılım değil ama isimlendirme ve fiyatlar bence en büyük etkenler.

Ic mekan kalitesi ve yazilim aslinda basta geliyor. 2020 oncesinde Alman otomobilinin insanlarin kafasinda canlandirdigi ne varsa yavas yavas yok oluyor. Zaten yuksek fiyatli araba aliyorsun hem ic mekan komple ucuz plastikle geliyor hem de bir ton yazilimsal problemle ugrasiyorsun. Volkswagen'in yazilima bakis acisi aslinda durumu net olarak ozetliyor. Firma, arac yazilimlarini onlarin cok onemli bir parcasi gibi gormekten ziyade taseron firmaya yaptirabilecegi bir sey zannediyor. Kendi bunyesinde bunun icin buyuk butceli ayri bir birimi yok. Neticede de start / stop sistemi calismadigi icin yarim saat bekleyen Golf kullanicilari ortaya cikiyor iste. Yazilimsal problem var, mekaniksel problemler var, ic mekan kalitesi kotu, donanim az ama fiyat cok. 2.5 milyona sattiklari Golf'de elektrikli koltuk yok. Milleti enayi yerine koymaya devam etsinler bakalim.

Bu problem sadece VW'ye ozel de degil bu arada. Mercedes'de tam gaz ayni kafayla devam ediyor. BMW'yi digerlerinden ayiriyorum onlar hem icten yanmali hem de elektrikli de iyi gidiyor.

Bu konu WAG fanlarını üzer yalnız. Hiç şaşırmadığım bir durum oldu. Çinliler çok zorluyor artık. Bir ara her Cherry modelleri ile doldu taştı her yer. Bir araba modeline iyi diyebilmek için, piyasa çıktıktan sonra 5-6 sene geçmesi gerekli en az. Millet ucuz diye saldırdı ama, bence oda yanlıştı. Bir süre beklenmeliydi bence. Bu arada yanlış anlaşılmasın Çinli güzellemesi yapamam.

Bir aracın en önemli üç parçası nedir? Şanzıman, motor, yürüyen takımları. Şimdi şanzıman diyorsun DSG. Motor diyorsun alternatör dertleri çıktı, donanım desen rakipler uçuyor. Yürüyenleri fena değildir bu arada WAG grubunda. Neden alayım mesela WAG? Skoda alsam, yalıtım bir Wolkswagen değil. Superb modeline bin, git peşine Passat modeline bin. Arada ki yalıtımı net hissediyorsun. Bu arada Superb güzel bir araçtır. Ufak tefek eksiklerine rağmen iyidir.

Marka algısı bile bir yere kadar. BMW markasının perde arkasında olan gizli kahramanı mesela ZF şanzımanlardır. Bu şanzıman markası ciddi manada itti BMW araçlarını. Ama mesela çok beğendiğimiz bir çok BMW modelinde Adaptif Cruise Control yok. Çinli markalarda standart haline geldi bunlar. Böyle şeylerin olmaması can sıkıyor. BMW'de donanım konusunda, bazı araçlarında geride kalıyor. O markayı da güzellemem. Premium sınıfında en iyilerden, ama onun bile eksikleri var. Elektriklileri saymıyorum, neredeyse tüm markalarda dolu dolu elektrikli araçlar zaten.

WAG grubu tamamen abonelik sistemine geçerse donanım konusunda, son darbeyi kendine öyle indirir. Hatta bir elektrikli aracında abonelik almayanların, beygir güçlerini sınırlamışlardı. Baya tepki çekmişti kullanıcıları tarafından. Dokunmatik medya tuşlarından bile, kullanıcı geri dönüşlerinden sonra vazgeçtiler. Geleneksel üreteceklermiş artık. Olması gereken o zaten, her şey dokunmatik olmamalı. Dikkat dağıtıyor böyle şeyler, sürüş güvenliği için risk.

Reçete basit;

Alternatörü kaldır, tork konvertör şanzımana geç, fiyatları düşür, abonelik sistemini unut, donanımları arttır. Sonra dön bak satış rakamlarına. Bunlar zor şeyler değil, arabadan azda olsa anlayan söyler zaten bunları.

Dipnot: DSG ( Golf R ) gibi özel modellerde devam etmeli bu arada, o araçlarda ihtiyaç çift kavrama ona sözüm yok.

Son düzenleme:
Bu konu WAG fanlarını üzer yalnız. Hiç şaşırmadığım bir durum oldu. Çinliler çok zorluyor artık. Bir ara her Cherry modelleri ile doldu taştı her yer. Bir araba modeline iyi diyebilmek için, piyasa çıktıktan sonra 5-6 sene geçmesi gerekli en az. Millet ucuz diye saldırdı ama, bence oda yanlıştı. Bir süre beklenmeliydi bence. Bu arada yanlış anlaşılmasın Çinli güzellemesi yapamam.

Bir aracın en önemli üç parçası nedir? Şanzıman, motor, yürüyen takımları. Şimdi şanzıman diyorsun DSG. Motor diyorsun alternatör dertleri çıktı, donanım desen rakipler uçuyor. Yürüyenleri fena değildir bu arada WAG grubunda. Neden alayım mesela WAG? Skoda alsam, yalıtım bir Wolkswagen değil. Superb modeline bin, git peşine Passat modeline bin. Arada ki yalıtımı net hissediyorsun. Bu arada Superb güzel bir araçtır. Ufak tefek eksiklerine rağmen iyidir.

Marka algısı bile bir yere kadar. BMW markasının perde arkasında olan gizli kahramanı mesela ZF şanzımanlardır. Bu şanzıman markası ciddi manada itti BMW araçlarını. Ama mesela çok beğendiğimiz bir çok BMW modelinde Adaptif Cruise Control yok. Çinli markalarda standart haline geldi bunlar. Böyle şeylerin olmaması can sıkıyor. BMW'de donanım konusunda, bazı araçlarında geride kalıyor. O markayı da güzellemem. Premium sınıfında en iyilerden, ama onun bile eksikleri var. Elektriklileri saymıyorum, neredeyse tüm markalarda dolu dolu elektrikli araçlar zaten.

WAG grubu tamamen abonelik sistemine geçerse donanım konusunda, son darbeyi kendine öyle indirir. Hatta bir elektrikli aracında abonelik almayanların, beygir güçlerini sınırlamışlardı. Baya tepki çekmişti kullanıcıları tarafından. Dokunmatik medya tuşlarından bile, kullanıcı geri dönüşlerinden sonra vazgeçtiler. Geleneksel üreteceklermiş artık. Olması gereken o zaten, her şey dokunmatik olmamalı. Dikkat dağıtıyor böyle şeyler, sürüş güvenliği için risk.

Reçete basit;

Alternatörü kaldır, tork konvertör şanzımana geç, fiyatları düşür, abonelik sistemini unut, donanımları arttır. Sonra dön bak satış rakamlarına. Bunlar zor şeyler değil, arabadan azda olsa anlayan söyler zaten bunları.

Dipnot: DSG ( Golf R ) gibi özel modellerde devam etmeli bu arada, o araçlarda ihtiyaç çift kavrama ona sözüm yok.

Adamlar 3 milyona sattiklari A3'de hala DQ200 kullaniyor...

Belliydi zaten böyle olacağı belki VAG'a ders olur da harekete geçerler. VAG'ı bildiğimden beri fiyatlarının emsallerine göre çok yüksek olduğunu söylerdim hep. Parasını kullanmayı bilmeyen adam arabaları çoğu.

Adamlar 3 milyona sattiklari A3'de hala DQ200 kullaniyor...

Son çıkan kasalar Golf ve A3 kullandım bayide çalışan dostlarım sayesinde. Golf özellikle yalıtım konusunda ve yer yer kalite konusunda daha iyi kesinlikle. Beni şaşırttı.

Audi malzeme kalitesini özellikle çok düşürmüş. Ama eski kasalarda A3 kesinlikle daha kaliteliydi.

Şu anda Türkiye şartları için en iyisi E-CVT, daha sonra tork konvertör, CVT, manuel, kuru/ıslak çift kavrama, otomatikleştirilmiş manuel derdim. Pimi çekilmiş el bombası resmen. Kendimde kullandım şahsi aracımda kuru kavramalar uzun süreler, o yüzden insanlara tavsiye edemiyorum.

Kötü şanzıman, adama araba sattırır ciddi anlamda. Artık Türkiye gerçekleri ile yüzleşip, bütçemizi düşünmemiz şart bence.

Komedi rakamlarda bir bagaj hacmi bulunan, 1.0 motorlu, duz vites, daracik bir B segment SUV'yi komedi bir fiyatlandirmadan verirsen millet baska seylere yonelir tabii. Turkiye gibi Volkswagen hayrani bir ulkeden bile trip yemek buyuk basari.