Hetzner son dönemde ciddi zam yaptı. Eski cazibesi kalmadı. Fakat benim iki sunucum eski fiyatlardan devam ediyor. Eski müşteri olduğum için fiyatlarım korunuyor. Örneğin aylık CPX32 için 14,50 euro ödüyorum; güncel fiyatı ise 35 euro. Bu nedenle benim açımdan hala hem fiyat hem de kalite konusunda avantajlı ve kullanmaya devam ediyorum.
Denemek için Netcup'a üye oldum ve 5 euroluk bir VPS aldım. Kurulum için de 5 euro ödedim. Yaklaşık iki hafta denedim ve açıkçası Hetzner kalitesine oldukça yakın buldum. Dolayısıyla Hetzner bir gün zam yapar ve fiyatlar benim için de cazibesini kaybederse, VPS alacağım ilk alternatif büyük ihtimalle Netcup olur. Root server tarafında da yıllık yaklaşık 100 euroya denk gelen, iki ay ücretsiz gibi kampanyalarla oldukça uygun seçenekleri var. Küçük VPS'lerde de fiyatları gayet iyi. Yalnız birkaç yerde overselling konusunda şikayetler okudum; uzun süreli kullanımda bunu ayrıca gözlemlemek lazım.
Tam kefil olamam.
NetVay, Techolay tarafında pek beğenilmemişti ama ben yine de denemek için bir paket aldım. AMD tabanlı VPS'i açıkçası beklediğimden çok daha iyi çıktı. Sunucunun kaynakları oldukça boş görünüyordu ve performans da doğrudan tahsis edilmiş kaynak kullanıyormuş hissi verdi. Türkiye'de sunucu arayanlar için, özellikle fiyat/performans açısından değerlendirilebilir diye düşünüyorum.
Sadece denedim.
OVH de oldukça ucuz ve kullanılabilir bir alternatif. Fakat 2021'de yaşanan veri merkezi yangını hala aklımda.
Bunun dışında daha ciddi bir sorun var mı, açıkçası çok takip etmedim. OVH'nin son dönemdeki zam politikası da pek iç açıcı görünmüyor. Octave Klaba'nın X hesabı üzerinden yaptığı açıklamalara göre yeni nesil sunucularda ciddi fiyat artışları geliyor. Bazı Game sunucularında artış oranının %87'ye kadar çıkacağı belirtiliyor.
Fransa ve Almanya'daki kamu destekleri, RAM krizi, artan enerji ve donanım maliyetleri derken bu işin biraz daha büyümesi mümkün. Bugün uygun fiyatlı diye aldığın bir VPS'nin seneye iki, hatta üç katına çıkması ihtimali var. O zaman da yeniden sağlayıcı aramak zorunda kalabilirsin. Avrupa cazibesini kaybedecek gibi duruyor.
Kısacası şu an benim gözümde Hetzner kalite açısından referans noktası. Eski fiyatım sayesinde de kullanmaya devam etmek mantıklı. Ama sıfırdan sunucu alacak olsam Netcup'ı kesinlikle değerlendiririm. Türkiye tarafında ise NetVay'in performansı beni şaşırttı. Önümüzdeki dönemde fiyat artışları devam ederse, sağlayıcı seçerken sadece bugünkü fiyata değil, uzun vadede fiyatların ne kadar istikrarlı olduğuna da bakmak gerekecek.
Umarım kişisel deneyimim size yol gösterici olur.