ArtiAnius

Uzman
Selamlar,

Kendi geliştirdiğim web tabanlı bir CRM / ajans yönetim sistemi üzerinde çalışıyorum. Sistem Next.js + PostgreSQL + Docker yapısında çalışıyor.

VPS üzerinde aynı anda:

• Production ortamı
  • Test/staging ortamı
  • PostgreSQL
  • Docker/Caddy
  • Claude Code
  • OpenAI Codex
Çalıştırıyorum.

Claude Code ve Codex ile zaman zaman uzun süreli otomatik geliştirme, test, build ve Docker rebuild süreçleri çalıştırıyorum. Bu yüzden özellikle Docker build cache ve image’lar depolamayı oldukça hızlı tüketiyor.

Şu an kullandığım VPS yaklaşık:
  • 4 GB RAM
  • 40 GB SSD/NVMe
ve disk alanı artık yetersiz gelmeye başladı. Build cache birkaç saat yoğun kullanımda 15–20 GB seviyelerine çıkabiliyor.

Çok yüksek trafik alan bir sistem değil; asıl ihtiyacım geliştirme ortamının stabil olması.

Tercihen:
  • 8-16 GB RAM
  • Minimum 80 GB, tercihen 100–160 GB NVMe
  • İyi CPU performansı
  • Docker kullanımında problem çıkarmayan
  • Mümkünse Türkiye veya Avrupa lokasyon
  • Fiyat/performans iyi
  • Uptime ve destek konusunda sorun yaşatmayacak
Bir VPS sağlayıcı arıyorum.

Keyubu, Netvay, Turhost, Hetzner, Contabo, Netcup, OVH, Türkiye tarafındaki firmalar vb. arasında güncel olarak hangisini önerirsiniz?

Özellikle Claude Code / Codex gibi agent’ları VPS üzerinde çalıştırıp Docker build alan varsa tecrübesini paylaşırsa çok sevinirim.

Hetzner son dönemde ciddi zam yaptı. Eski cazibesi kalmadı. Fakat benim iki sunucum eski fiyatlardan devam ediyor. Eski müşteri olduğum için fiyatlarım korunuyor. Örneğin aylık CPX32 için 14,50 euro ödüyorum; güncel fiyatı ise 35 euro. Bu nedenle benim açımdan hala hem fiyat hem de kalite konusunda avantajlı ve kullanmaya devam ediyorum.

Denemek için Netcup'a üye oldum ve 5 euroluk bir VPS aldım. Kurulum için de 5 euro ödedim. Yaklaşık iki hafta denedim ve açıkçası Hetzner kalitesine oldukça yakın buldum. Dolayısıyla Hetzner bir gün zam yapar ve fiyatlar benim için de cazibesini kaybederse, VPS alacağım ilk alternatif büyük ihtimalle Netcup olur. Root server tarafında da yıllık yaklaşık 100 euroya denk gelen, iki ay ücretsiz gibi kampanyalarla oldukça uygun seçenekleri var. Küçük VPS'lerde de fiyatları gayet iyi. Yalnız birkaç yerde overselling konusunda şikayetler okudum; uzun süreli kullanımda bunu ayrıca gözlemlemek lazım. Tam kefil olamam.

NetVay, Techolay tarafında pek beğenilmemişti ama ben yine de denemek için bir paket aldım. AMD tabanlı VPS'i açıkçası beklediğimden çok daha iyi çıktı. Sunucunun kaynakları oldukça boş görünüyordu ve performans da doğrudan tahsis edilmiş kaynak kullanıyormuş hissi verdi. Türkiye'de sunucu arayanlar için, özellikle fiyat/performans açısından değerlendirilebilir diye düşünüyorum. Sadece denedim.

OVH de oldukça ucuz ve kullanılabilir bir alternatif. Fakat 2021'de yaşanan veri merkezi yangını hala aklımda. :) Bunun dışında daha ciddi bir sorun var mı, açıkçası çok takip etmedim. OVH'nin son dönemdeki zam politikası da pek iç açıcı görünmüyor. Octave Klaba'nın X hesabı üzerinden yaptığı açıklamalara göre yeni nesil sunucularda ciddi fiyat artışları geliyor. Bazı Game sunucularında artış oranının %87'ye kadar çıkacağı belirtiliyor.

Fransa ve Almanya'daki kamu destekleri, RAM krizi, artan enerji ve donanım maliyetleri derken bu işin biraz daha büyümesi mümkün. Bugün uygun fiyatlı diye aldığın bir VPS'nin seneye iki, hatta üç katına çıkması ihtimali var. O zaman da yeniden sağlayıcı aramak zorunda kalabilirsin. Avrupa cazibesini kaybedecek gibi duruyor.

Kısacası şu an benim gözümde Hetzner kalite açısından referans noktası. Eski fiyatım sayesinde de kullanmaya devam etmek mantıklı. Ama sıfırdan sunucu alacak olsam Netcup'ı kesinlikle değerlendiririm. Türkiye tarafında ise NetVay'in performansı beni şaşırttı. Önümüzdeki dönemde fiyat artışları devam ederse, sağlayıcı seçerken sadece bugünkü fiyata değil, uzun vadede fiyatların ne kadar istikrarlı olduğuna da bakmak gerekecek.

Umarım kişisel deneyimim size yol gösterici olur.

Ben Netcup'dan memnundum açıkçası. Özellikle ARM versiyonu işine yarıyorsa hem VDS olarak çalışıyor hem de taahhütsüz uygun fiyata kullanabiliyorsun. Kota değerleri de aynı fiyattaki düz vds/vps'e göre daha iyi.

Hetzner son dönemde ciddi zam yaptı. Eski cazibesi kalmadı. Fakat benim iki sunucum eski fiyatlardan devam ediyor. Eski müşteri olduğum için fiyatlarım korunuyor. Örneğin aylık CPX32 için 14,50 euro ödüyorum; güncel fiyatı ise 35 euro. Bu nedenle benim açımdan hala hem fiyat hem de kalite konusunda avantajlı ve kullanmaya devam ediyorum.

Denemek için Netcup'a üye oldum ve 5 euroluk bir VPS aldım. Kurulum için de 5 euro ödedim. Yaklaşık iki hafta denedim ve açıkçası Hetzner kalitesine oldukça yakın buldum. Dolayısıyla Hetzner bir gün zam yapar ve fiyatlar benim için de cazibesini kaybederse, VPS alacağım ilk alternatif büyük ihtimalle Netcup olur. Root server tarafında da yıllık yaklaşık 100 euroya denk gelen, iki ay ücretsiz gibi kampanyalarla oldukça uygun seçenekleri var. Küçük VPS'lerde de fiyatları gayet iyi. Yalnız birkaç yerde overselling konusunda şikayetler okudum; uzun süreli kullanımda bunu ayrıca gözlemlemek lazım. Tam kefil olamam.

NetVay, Techolay tarafında pek beğenilmemişti ama ben yine de denemek için bir paket aldım. AMD tabanlı VPS'i açıkçası beklediğimden çok daha iyi çıktı. Sunucunun kaynakları oldukça boş görünüyordu ve performans da doğrudan tahsis edilmiş kaynak kullanıyormuş hissi verdi. Türkiye'de sunucu arayanlar için, özellikle fiyat/performans açısından değerlendirilebilir diye düşünüyorum. Sadece denedim.

OVH de oldukça ucuz ve kullanılabilir bir alternatif. Fakat 2021'de yaşanan veri merkezi yangını hala aklımda. :) Bunun dışında daha ciddi bir sorun var mı, açıkçası çok takip etmedim. OVH'nin son dönemdeki zam politikası da pek iç açıcı görünmüyor. Octave Klaba'nın X hesabı üzerinden yaptığı açıklamalara göre yeni nesil sunucularda ciddi fiyat artışları geliyor. Bazı Game sunucularında artış oranının %87'ye kadar çıkacağı belirtiliyor.

Fransa ve Almanya'daki kamu destekleri, RAM krizi, artan enerji ve donanım maliyetleri derken bu işin biraz daha büyümesi mümkün. Bugün uygun fiyatlı diye aldığın bir VPS'nin seneye iki, hatta üç katına çıkması ihtimali var. O zaman da yeniden sağlayıcı aramak zorunda kalabilirsin. Avrupa cazibesini kaybedecek gibi duruyor.

Kısacası şu an benim gözümde Hetzner kalite açısından referans noktası. Eski fiyatım sayesinde de kullanmaya devam etmek mantıklı. Ama sıfırdan sunucu alacak olsam Netcup'ı kesinlikle değerlendiririm. Türkiye tarafında ise NetVay'in performansı beni şaşırttı. Önümüzdeki dönemde fiyat artışları devam ederse, sağlayıcı seçerken sadece bugünkü fiyata değil, uzun vadede fiyatların ne kadar istikrarlı olduğuna da bakmak gerekecek.

Umarım kişisel deneyimim size yol gösterici olur.
Detaylı yorum için çok teşekkür ederim, özellikle Netcup ve NetVay karşılaştırması bayağı işime yaradı.

Ben de yaklaşık 1 yıldır NetVay tarafında WordPress sunucu, son 2 aydır da VPS kullanıyorum. Açıkçası performans tarafında şimdiye kadar çok problem yaşamamıştım ama artık mevcut 4 GB RAM / 40 GB disk yapı yetmemeye başladı.

Şu an VPS üzerinde Docker, PostgreSQL, production + test ortamı ve ayrıca Claude Code / Codex ile uzun süreli build-test süreçleri çalıştırıyorum. Özellikle Docker build cache diski çok hızlı dolduruyor.

Daha can sıkıcı olan ise son yaklaşık 45 dakikadır Port 22 tarafında sürekli connection timeout almam. Sunucuya reset de attım ama düzelmedi; şu an web sitesi de erişilebilir değil, SSH ile de bağlanamıyorum. O yüzden hem kaynak artırımı hem de sağlayıcı değişimini ciddi ciddi düşünmeye başladım.

NetVay'i bugüne kadar kötüleyebileceğim bir deneyimim yoktu ama bu kesinti biraz güvenimi sarstı. Netcup anlattığınız fiyat/performans seviyesindeyse özellikle 8 GB RAM + 100 GB civarı NVMe bir paket benim kullanım için bayağı mantıklı olabilir gibi duruyor.

Hetzner kullanabilirsin lakin son dönemde çok fiyat artışı yaptılar, Hostinger'ı önerebilirim bence yurt dışında ki en iyi firmalardan biri. Türkiye'de benimde geliştirmeler için kullandığım Hosting Dünyam'a da bakabilirsin fiyat olarak uygun ve geliştirme süreçlerimde hiç sorun yaşamadım. Bende senin gibi docker ile build işlemleri uyguluyor ve sunucuda ai agentı kullanıyorum sürekli olarak ve performans olarak Hosting Dünyam'ın Türkiye'de ki en iyi sağlayıcılardan biri.