Yer
Kaer Morhen
@20424 hocam geçen açtığım konuda GPU sıcaklık değerlerini paylaşmıştım. Kartımda 1,2 ve 3mm olarak 3 adet pad bulunuyor. Hotspot 75 derece olsa dahi VRM ve MOSFET'ler 85 civarında seyredip frekansı arttırmıyor. Dolayısıyla ısıyı düşürmek için neredeyse 2K devirde fanlar çalışıyor. Artık bu duruma da el atmak istiyorum bu sebeple hangi padleri önerirsiniz veya bakım yapmayı önerir misiniz?

sonra.webp

90 derece altında problem olmaz, pad yenilerim derseniz Thermalright veya pullsar öneririm.

Bir de bu kartın olması gereken VRAM sıcaklığı ne acaba?

VRAM olarak bellek bağlantı sıcaklığı yazıyor(72°), direkt olarak VRAM sensörü bulunmuyor.

Maalesef ilk aldığımdaki test verilerini bulamıyorum internette de bununla ilgili veri bulamadım.

Termal pad yenilemeni tavsiye etmem. Vddc için önerdiğim sıcaklık 70- 75 derecedir. Senin fan devrin hotspot sıcaklıklarına göre belirleniyor vddc sıcaklığı 95 derece de olsa fan RPM değerin değişmez. VDDC limiti VBIOS üzerinde bellidir o değere gelmediğin sürece çok anormal sorun oluşturmaz uzun vadede etkilerini bilmiyorum.

@Ehwenisher VRAM sensörü bulunmadığını nereden çıkardın?

Termal pad yenilemeni tavsiye etmem. Vddc için önerdiğim sıcaklık 70- 75 derecedir. Senin fan devrin hotspot sıcaklıklarına göre belirleniyor vddc sıcaklığı 95 derece de olsa fan RPM değerin değişmez. Vddc limiti VBIOS üzerinde bellidir o değere gelmediğin sürece çok anormal sorun oluşturmaz uzun vadede etkilerini bilmiyorum.

@Ehwenisher VRAM sensörü bulunmadığını nereden çıkardın?

Bulamadığım için yok dedim ama emin değilim elbette.

Bu arada kartı ilk aldığımda enteresan bir şekilde hangi oyun olursa olsun hotspot ile GPU ısı farkı 5 dereceyi geçmezdi. Şimdi ise ne yaparsam yapayım 10 derecenin altına düşüremiyorum. Ayrıca vddc sıcaklığı normal olmasına rağmen bana yüksek geldiğinden dolayı pad değişimi yapmayı düşünüyorum.

Bulamadığım için yok dedim ama emin değilim elbette.

Direkt olarak belleklerin sıcaklığı hiçbir kartta AMD'de görmedim kastın buysa fakat bellek bağlantı sıcaklığı; bellek ile GPU'nun bellek kontrolcüsü arasındaki veri yolu (I/O padleri, bağlantı katmanı) üzerinden hesaplanan/ölçülen sıcaklıktır. Yani doğrudan DRAM çipi değil, bellek sinyal yolları ve bağlantı noktalarının ısısını temsil eder.

Ekran kartı belleklerin için sınır sıcaklıkları buna göre belirlenir. Örneğin;

RX 5700XT için kullanılan Micron bellekler için güvenli sınır aralığı 0≤ X ≤ 95 derece olarak nitelendirilmiş. Buradaki sıcaklık bellek bağlantı sıcaklığını temsil ediyor. Bellek sıcaklıklarına çok takılmanı önermem.

1758381540060.webp

Son olarak vddc sıcaklığından dolayı frekans artıramıyor diye bir durum senin verdiğin değerlere göre söz konusu değil.

Direkt olarak belleklerin sıcaklığı hiçbir kartta AMD'de görmedim kastın buysa fakat bellek bağlantı sıcaklığı; bellek ile GPU'nun bellek kontrolcüsü arasındaki veri yolu (I/O padleri, bağlantı katmanı) üzerinden hesaplanan/ölçülen sıcaklıktır. Yani doğrudan DRAM çipi değil, bellek sinyal yolları ve bağlantı noktalarının ısısını temsil eder.

Ekran kartı belleklerin için sınır sıcaklıkları buna göre belirlenir. Örneğin;

RX 5700XT için kullanılan Micron bellekler için güvenli sınır aralığı 0≤ X ≤ 95 derece olarak nitelendirilmiş. Buradaki sıcaklık bellek bağlantı sıcaklığını temsil ediyor. Bellek sıcaklıklarına çok takılmanı önermem.

Eki Görüntüle 186513

Son olarak vddc sıcaklığından dolayı frekans artıramıyor diye bir durum senin verdiğin değerlere göre söz konusu değil.

Hocam yanlış veya devrik yazmış olabilirim. Kart ısısını düşürmek için voltaj ayarı yaptım ve frekansa dokunmadım. Stok ayar ile ısı benzer olsa da bu frekansa yine gelmiyor. Şimdi GPU 2690MHz Boost frekansa sahip fakat 2500MHz zor buluyor. Bunu da TR Helios ile elde ettim.

Vddc ısısını pad alarak düşürmeyi, frekans olayını üstte yazdığım konuya bağlayarak ifade etmek istemiştim sadece.

Bu arada bendeki bellekler Samsung. Bir şey değişir mi?

Power limit ile oynamışsın sen güç keserek bir kere öyle bir Boost frekansına çıkamazsın. Voltaj düşürmek başka bir şey kartın gücünü kesmek bambaşka bir şey. İkinci olarak da Power limit %0 bile olsa yani oynamasan da 2690 MHz boostclock tam olarak hiçbir zaman çıkmazsın (frekans artırmadığın müddetçe) sebebi şu ekran kartlarında loadline vdroop durumları vardır ekran kartları ısındıkça voltaj bir miktar geriye çekilir. Bunu düzenliyor diyeyim kısaca daha detaylı anlatmayayım buna ek olarak spread Spectrum durumları vardır emi diye de geçer. Hatta ekran kartı bellek saatin 2300 MHz ayarlamış olmana rağmen maksimum 2290 MHz görmüşsün sebebi spead Spectrum'dur.

Detaylı açıklarsam yazı çok uzar kendin araştırabilirsin.