21931

Deneyimli
Makaleler
1
VR sistemleri gün geçtikçe gelişiyor. İlerleyen yıllarda 8k, 16k değil de direkt gerçekçiliğe yönelinebilir. Sürekli grafik yenilenmesi ile oyunculuk ilerlemez.

Örneğin GTA 7'yi VR ile oynadığınızı düşünsenize, sanki gerçekten fiziki olarak yaşıyorsun gibi. Sokakta insanlarla göz göze geliyorsun, direksiyonu tutuyorsun, siper almak için eğiliyorsun vb. Aslında şu anda da bu tür oyunlar var ama gelişmiş değil. Mesele VR sisteminin bütün oyunlarla uyumlu olması.

İlerleyen yıllar dediğim de 15-20 yıl sonra. Zaten gelse de bizim ülkemizde 10 yıl sonra duyulmaya başlar.

Sizler bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz?

Son düzenleyen: Moderatör:
VR sistemleri gün geçtikçe gelişiyor. İlerleyen yıllarda 8k, 16k değil de direkt gerçekçiliğe yönelinebilir. Sürekli grafik yenilenmesi ile oyunculuk ilerlemez.

Örneğin GTA 7'yi VR ile oynadığınızı düşünsenize, sanki gerçekten fiziki olarak yaşıyorsun gibi. Sokakta insanlarla göz göze geliyorsun, direksiyonu tutuyorsun, siper almak için eğiliyorsun vb. aslında şu anda da bu tür oyunlar var ama gelişmiş değil. Mesele VR sisteminin bütün oyunlarla uyumlu olması.

İlerleyen yıllar dediğim de 15-20 yıl sonra. Zaten gelse de bizim ülkemizde 10 yıl sonra duyulmaya başlar.

Sizler bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz?
VR tam olarak olmamış bir teknoloji, ilerleyeceğini de düşünmüyorum. Kendim de Meta Quest 3 sahibiyim, VR oynarken yarım saate pestilim çıkıyor, GTA 7'yi VR ile oynayamazdım muhtemelen. Parmağımla tık yaparak yapabileceğim bir eylem için 5 dakika ellerimi ayarlayıp ona buna şuna basmak istemezdim. Ki Skyrim için VR mod var, oyna ne demek istediğimi anlarsın. Şimdi ben oyuncuyum, kombo yapmak istiyorum, gidip banka soymak istiyorum, e ben 19 yaşındayım. Genç de olsam bunları gerçek hayatta yapmamın imkanı yok, samuray Jack miyim ben? O yüzden VR oyunları benim için Fruit Ninja VR'dan öteye gidemez.

VR mantıklı bir sistem değil bence. Olanağı yok. Çoğu insan 30 dakika oyunun ardından kusacak düzeye gelebiliyor. Uzun saatler asla oynananamaz. Bundan dolayı yerinin olduğunu düşünmüyorum. Ancak ileride çok daha iyi teknolojilerin önünü açacağına eminim.

VR hayatımız boyunca olacak ama hiçbir zaman popüler bir teknoloji olamayacak. Aynı elektrikli arabalar gibi.

İnsanların oturmuş bir düzeni vardır. Bu düzeni komple değiştirmek yerine elde olan şeyleri uzun süreler boyunca az az değiştirirsen insanlar ona daha rahat alışır.
İster 8K gelsin ister 16K gelsin hiçbiri hiçbir zaman gerçek görüntüye ulaşamaz. Gerçeğe benzer ama gerçek görüntü çıkamaz.
direksiyonu tutuyorsun, siper almak için eğiliyorsun vb. Aslında şu anda da bu tür oyunlar var ama gelişmiş değil. Mesele VR sisteminin bütün oyunlarla uyumlu olması.
Aslında bu tip hareketli oyunların sistemi taa 7.nesil zamanları (2006-2013) temeli atıldı. Ama aralarından Wii harici hiçbiri başarılı olamadı. Şu aralar kim Xbox 360 alıp ta Kinect kullanıyor. Ya da PS3 alıp Move aparatını kullanıyor. Bi bakın zaten anlarsınız. O zamanlar bu teknoloji tutmadığı için geliştiriciler bununla ilgilenmek istemedi. Ve tarihin tozlu raflarına kalktı.
Örneğin GTA 7'yi VR ile oynadığınızı düşünsenize,
Rockstar gibi konsol harici optimize özürlüsü oyunlar yapan birinin VR ile ilgileneceğini düşünemiyorum.

Bence VR gözlükler küçülüp de rahatsız etmeyen normal gözlük boyutlarına gelince asıl sıçramayı yaşayacağız bu sektörde. Şimdilik kısa süreli ve basit eğlence aracı gibi bir şey. Ancak içerikleri artmaya devam ediyor bir yandan da.

VR teknolojisi henüz hala ilkel bir teknoloji. Ancak yorumda söylenenlerin aksine ileride daha çok rağbet göreceğine inanıyorum. Siz 30 dakika oynayamıyorum diyorsunuz ancak ileride gözlüklerin ne denli konfora ulaşacağını kestiremiyorsunuz. Ki kestirmeniz lazım. Bugün normal gözlük şeklinde VR gözlüklerin ilk örnekleri görülmeye başlandı. Bundan 5-10 yıl sonra VR teknolojisi eminim çok daha keyifli bir hale gelecektir. Haklı olarak yoran bir teknoloji. Ancak verdiği keyif bence göz ardı edilemez. Bugün PC de asla yüzüne bakmayacağınız oyunları VR'da oynar hale geldik. Hl Alyx'den bahsetmiyorum o zaten zirve. Mesela TWD saints and sinners örnek verilebilir. Grafik anlamında yeterli olmayan oyunlar VR da oldukça rağbet görüyor. Ayrıca simracing kullanıcıları da VR'a oldukça meraklı. Belki zengin hobisi haline gelebilir. PC'nin veya PS'nin yerini tutmayacaktır. Ancak tamamen silineceğini düşünmüyorum.

Genel kullanım için @Elma ısıran'ın dediği gibi, bu teknolojinin yeterince hafiflemesi ve fiyatların ucuzlaması gerekiyor. Oyun sektöründe ise hala yolu çok uzun zira bugün oyun deyince insanların aklına akşam yorgun argın okuldan / işten gelip kafa dağıtmak için yaptığı bir şeyken, VR fazlasıyla fiziksel aktivite gerektiriyor ki Ocak 2026 itibariyle 16 bin TL'lik (Quest 3S'in yaklaşık fiyatı) hafta sonu eğlencesine insanlar parasını ayırmak istemiyor. Bu çok normal bir şey. Gelecekte bunun değişmesi için VR oyunlarının birazcık daha konforlu olması ve fiyatının ucuzlaması gerekiyor.