Ufuk

Yetkin
Makaleler
1
Yer
Trokia
İyi Sosyaller,

3 ay önce almış olduğum VW Polo 1.0 2014 model aracımda bir sorun ile karşı karşıyayım. Kış aylarında klima ihtiyacı duymadığımdan bu sorunu tam olarak fark etmemiştim. Ancak yaz ayları gelince klima açtığımda benzinli olan aracım tabiri doğru olarak dizele dönüyor. Bir dizel gibi ses çıkartıyor.

Dün (18.06.2025) şanzıman açıldı ve şanzıman dişlisinde sorun olduğu belirlendi ve şanzıman değişimi gerçekleştirdim. Değişim sonrası aracı rölantideyken klima açarak motoru zorladım ses gitmişti. Ancak teste çıktım ve araç biraz ısındıktan sonra tekrar aynı ses gelmeye devam etti.

Usta ile görüşmemizde baskı balata atacağını ve baskının değişimi gerekli olduğunu belirtti. Yarın tekrar baskı balata değişimi gerçekleştirerek deneyeceğiz.

Sizce bu sorun ne olabilir? Bu tarz bir sorun ile karşılaşan oldu mu bu zamana kadar?

Düzenleme: Aracın tam modeli VW Polo 1.0 2014 Trendline Manuel vites.

Hocam aralıklarla klima açılmalı. Kışında açılıp, ısıtma modunda kısa süre çalıştırmalı. Isıtma ve soğutmada açarken, birden en yüksek kademeye almak doğru değil. Kademe kademe arttırmalı. 2-3 ayda bir muhakkak çalıştırın. Gazı biterse de tespit etmiş olursunuz hem bu sayede.1.0 olduğu için motora bindirdiği yük, bir miktar yüksek olabilir. Klima kompresörünü kontrol ettirdiniz mi? Hortumları da kontrol edilsin hazır o kontrol edilmişken. Klima açınca, motor hacmi düşükte olsa aşırı ses yapmamalı.

Hocam aralıklarla klima açılmalı. Kışında açılıp, ısıtma modunda kısa süre çalıştırmalı. Isıtma ve soğutmada açarken, birden en yüksek kademeye almak doğru değil. Kademe kademe arttırmalı. 2-3 ayda bir muhakkak çalıştırın. Gazı biterse de tespit etmiş olursunuz hem bu sayede.1.0 olduğu için motora bindirdiği yük, bir miktar yüksek olabilir. Klima kompresörünü kontrol ettirdiniz mi? Hortumları da kontrol edilsin hazır o kontrol edilmişken. Klima açınca, motor hacmi düşükte olsa aşırı ses yapmamalı.
Yapılan işlemlerde şanzıman arızası görüldü. Şanzıman söküldüğünde bir dişlinin yenmiş olduğu görüldü ve yeni şanzıman değişimi sağlandı. Ancak ses sorunu devam etti. Yarın tekrar açılarak baskı balata sistemi değişimi sağlanacak. Eğer giderilmezse ne yapmam gerekir onu tam olarak bilmiyorum.

Aracı alalı da çok fazla olmadı. Ortalama 3 aydır bende araç. Sanırım bu gidişle aracı komple yaptırarak yenileyeceğim gibi geliyor.

Yapılan işlemlerde şanzıman arızası görüldü. Şanzıman söküldüğünde bir dişlinin yenmiş olduğu görüldü ve yeni şanzıman değişimi sağlandı. Ancak ses sorunu devam etti. Yarın tekrar açılarak baskı Bala'ta sistemi değişimi sağlanacak. Eğer giderilmezse ne yapmam gerekir onu tam olarak bilmiyorum.

Aracı alalı da çok fazla olmadı. Ortalama 3 aydır bende araç. Sanırım bu gidişle aracı komple yaptırarak yenileyeceğim gibi geliyor.

Yaptırdığınız işleme rağmen, ses devam ettiği için zaten klimacıya da gösterin dedim. Nihayetinde 11 yaşında araba, normal bunlar. Kompresör, hortumlar ve gazını kontrol ettirirseniz sizin için daha sağlıklı olur. Kontrol ücreti çok tutmaz.

Yaptırdığınız işleme rağmen, ses devam ettiği için zaten klimacıya da gösterin dedim. Nihayetinde 11 yaşında araba, normal bunlar. Kompresör, hortumlar ve gazını kontrol ettirirseniz sizin için daha sağlıklı olur. Kontrol ücreti çok tutmaz.
Yarın olmaz ise söylediğiniz gibi elektrikçiye göstereceğim.

Konuya açıklık getirmek açısından bilgilendirme vermek istiyorum. Sizin de en azından başınıza gelirse dikkatli olmanızda fayda var.

Bununla ilgili olarak bir tane görsel hazırladım.

Debriyaj.webp

Debriyaj setini ilk aracı aldığımda değiştirdiğimden bahsetmiştim. O işlem aşamasında 6 yaylı olarak görünen sistem anladığım kadarı ile internet üzerinde araştırdığımda dizel araçlarda kullanılan bir sistem değişimi yapılıyor. Buna bağlı olarak yanlış parça sebebi ile araçta rahatsız eden bir ses meydana geliyordu.

Dün yapılan işlem ile 4 yaylı sisteme geçildi. Bunun üzerine debriyaj daha iyi oldu. Tabir etmek gerekirse pamuk gibi oldu diyebilirim.

Saygılarımla.