WD PC SN5000S Thermal Throttling ve yazma hızı düşüşü sorunu

efmusbal

Uzman
Kullandığım Lenovo LOQ 15IRX10 (i5-13450HX, RTX 5050) cihazımın içinde fabrikasyon olarak gelen 1 TB WD PC SN5000S PCIe Gen4 NVMe M.2 SSD bulunuyor. Diskin okuma hızlarında bir problem yok ancak yazma hızında ciddi bir çöküş (thermal throttling) yaşıyorum.

CrystalDiskMark testlerinde sıralı okuma hızı 6370 MB/s seviyelerindeyken, sıralı yazma hızı aniden 200 - 270 MB/s seviyelerine, yani bir SATA SSD'nin bile altına çakılıyor.

Sorunun kaynağını bulmak için HWiNFO64 ile sensörleri takip ettiğimde şu tabloyla karşılaştım:

Diskin genel sıcaklığı 60-65°C civarında görünse de, asıl önemli olan Disk Sıcaklığı 2 (Kontrolcü) sensörü test sırasında 84°C'ye kadar fırlıyor. Disk donanım hasarını önlemek için kendini kilitliyor ve frene basıyor.

Diskteki doluluk oranından şüphelenip 220 GB civarı boş alan açtım (okuma hızına olumlu yansıdı) ancak kontrolcü sıcaklığı 82°C'nin altına inemediği için yazma hızı sorunu düzelmedi.

Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.

Kontrolcünün daha yüksek sıcaklıklara ulaşması normal. Yapabileceğin tek şey sığıyorsa thermal ped alıp takmak. Bir nebze fayda edecektir o.

Hız düşüşüne gelirsek, bana daha çok pSLC Cache dolmasından kaynaklı düşüş gibi geldi. SEQ1M Q1T1 bile daha yüksek çıkmış mesela. Rastgele zamanda, sistemi yeni açtığında tekrar test etme şansın var mı? Eğer düzeliyorsa problem yok, düzelmiyorsa yapabileceklerimzie bakalım.

Yazma hızının bu kadar SATA'nın da altına düşmesi normal, QLC NAND disklerin genel sorunu.

Hocam, dediğinizi denedim, sonuç tekrar aynı. Tahminimce 2230 boyutunda olduğu için bu şekilde. Deneyebileceğim başka yazılımsal bir çözüm var mı, yoksa soğutucu öneriniz var mı?

Hocam, dediğinizi denedim, sonuç tekrar aynı. Tahminimce 2230 boyutunda olduğu için bu şekilde. Deneyebileceğim başka yazılımsal bir çözüm var mı, yoksa soğutucu öneriniz var mı?
Laptopa soğutucu pek mümkün olmuyor, en fazla thermal ped koyabilirsin üstüne.

Hızın düzelmesi lazım ya. Ardı ardına test yapma, ilerleyen zamanda sistemi yeniden açtığında dene. Yine de düzelme yoksa sıcaklıktan olduğunu zannetmiyorum o düşüşün.

Üzerinde fabrikasyon termal pedi var zaten. Peki sizce başka neyden yapabiliyor olabilir?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…