Acme

Üstün
Makaleler
1
Yer
İstanbul
Merhaba dostlar;

Son zamanlarda artan bazı olaylardan ötürü bu kısa rehberi hazırlamaya karar verdim. Birkaç gündür sorun yaşamadım ve sizlerle birlikte bu sorunu nasıl aşacağınızı söylemek isterim.

Bazı türemiş hackerlardan dolayı çoğumuzun Steam, Discord, Battle, EA Launcher gibi mevcut hesap kullanıcılarının hesapları hackerlar tarafından ele geçirilmektedir ve yayıncı olan Mr. Beast ile ilgili bazı linkler tüm kullanıcılara ve gruplara atılmakta. Ana mailinize gelen değiştirilme kodları sayesinde hackerlar mailinize girmese bile Token yoluyla bir şekilde o koda erişip hesap bilgilerinizi ele geçiriyorlar. Epic Games'e kadar birçok kullanıcının da aynı şekilde hesabı ele geçirilmiş. Fakat kurtarmak için ayrıca destek vs. uğraşıp duruyorlar; bazen destek geri dönüş yapmayabiliyor. Yazılım indirmeniz veya güvensiz sitelerde dolaşmanız bir şeyi ifade etmiyor; sadece bir grup hackerda data listesi mevcut olup o datalar bir şekilde ellerine geçiyor ve saldırı işlemlerine başlıyorlar. Tabii ki indirmiş olduğunuz yazılımlar ve takıldığınız siteler güvenli olacak. Benim tüm kullandığım uygulamalar ana tek mail hesabıma bağlıydı; ben yeni hesap oluşturup ayrıca açtığım mail adresine tüm hesapları tek tek yeni maile bağladım.

Ana mail adresini değiştirin: Burada senelerdir belki aynı maili kullanmış arkadaşlarımız var; ben de dahil olmak üzere 15 yıllık mail adresi kullanıyorum. Genellikle saldırganlar ana mail üzerinden işlem yapıyorlar. Sizin her ne kadar ana mailinize ne kadar bağlantılı uygulama varsa hepsinden tek mail adresinden işlem yapmaktadırlar. Bunun önüne öncelikle geçmeniz için yeni G-Mail hesabı oluşturmak veya yeni Outlook hesabı oluşturmak olacaktır.

Bütün hesaplarınızı yeni mail adresine bağlayın: Yeni oluşturmuş olduğunuz mail adresine Steam, Ubisoft, Battle, EA Launcher, Epic Games vb. uygulamaları kullanıyorsanız ve hepsi eğer (tek mail) hesabına bağlandıysa yeni açmış olduğunuz mail adresine bağlayın.

2FA doğrulamaları etkinleştirin: Yeni hesap açtıktan sonra ilk yapmanız gereken 2FA doğrulamayı aktif etmeniz ve yedek kod almanız gerekmektedir. Güvenlik düzeyini en üst seviyede tutun.

Güçlü şifre belirleyin: Yeni mail hesabınızın şifresini 10 ila 18 karakter büyük/küçük karışık şifre belirlemek üzere şifre belirleyin. Bu saldırganın işini zorlaştıracaktır.

Güvenli Anti-Virüs programı kurun: Sadece Windows'ta bulunan Defender yetmeyebiliyor; ayrıca Kaspersky Anti-Virüs programını kurarak bunun önüne ekstra geçebilirsiniz.

Ana mail hesabınızı devre dışı bırakın: Önemli bilgilerinizi ana mailinizden yedek alın; ve gereksiz tüm mailleri silip hesabı komple silme işlemi yapın. Eğer hesabınızı silerseniz hacker o mail üzerinden herhangi bir işlem yapamaz. Zaten bu işlemlerden sonra yapamaz ama güvenlik için bu adımları uygulamanız gerekmektedir.

Forum şifrelerinizi değiştirin: Önemli bir detay olmuş olsa da bu bilgiyi ekstra yazmak isterim; kullandığınız forumlarda kullandığınız şifreyi değiştirin, aynı şekilde e-posta gibi bilgilerinizi değiştirebiliyorsanız açtığınız yeni maile taşıyın. Eğer forum altyapısı destekliyorsa; 2FA doğrulama ile giriş yöntemini aktif hale getirin. Yani en azından ortalık sakinleşinceye kadar bu işlemi uygulayın. İllaki bir yerden sonra çökecekler. Ne olur ne olmaz yine de siz bu işlemi yapın. :)

Şu anlık bu kısa rehberin sonuna geldik. Konu ile ilgili sormak istedikleriniz olursa yanıtlamaya hazırım. Teşekkürler. :)

Şöyle ekleyeyim.

Birden fazla mail adresi kullanın. Rastgele yerlere kaydolduğunuz bir mail adresi ve önemli hesaplarınızın olduğu başka bir mail adresi olsun. Bu bağladığınız diğer servislerin hacklenmesi durumunda mail bilginizin ve bağlı olan önemli hesapların yayılmasını ve önemli hesaplarınız ile mailinizin eşleştirilmesini bir miktar engeller.

2FA'i kesinlikle etkinleştirin, varsa authenticator uygulamaları kullanın.

Şifreniz adınızı, soyadınızı, bulunabilir bilgilerinizi içermemeli. Tekrar etmeyen sayılar, büyük ve küçük harfler ve özel karakterlerden oluşan en az 10 haneli bir şifre belirleyin. Önemsiz sitelerdeki hesaplarınızda bu şifreyi kullanmayın, bu şifre yalnızca önemli hesaplarınızda kullanılsın. Mümkünse, hatırlayabiliyorsanız da önemli hesaplarınızda birden fazla şifre kullanın, her yere aynı şeyi girmeyin. Ayrıca bu şifrelerinizi kesinlikle yazılı hiç bir yerde kayıtlı tutmayın. Hesap çalınmalarının çoğu başkaları ile aynı şifreleri kullanmanız, bu şifrelerin hashli hallerinin sizin mail, telefon vb. bilgileriniz ile eşleştirilmesi sonucu kırılır. Yani a kişisinin şifresi isterse 50 haneli olsun, bu hashi kırılmış veya hashiyle eşleştirilmiş bir şifre ise başka platformlarda aynı şifreye rastlandığında doğrudan kırılmış olarak düşünebilirsiniz.

Antivirüs programlarının bir çoğu sisteminize yük olmaktan başka hiç bir işe yaramaz. Defender gayet yeterlidir, güncel veritabanlarında kayıtlı virüsleri engeller. Daha karmaşık ve hedefe yönelik virüsleri zaten hemen hemen hiç bir virüs programı engellemez. Sizin şüpheli şeyler indirmemeniz, her siteye girmemeniz, her linke basmamanız, indirdiğiniz şeylerin ne olduğunu bilmiyorsanız çalıştırmamanız gerekir. Siz sistemi güvenli tutmayı bilmiyorsanız virüs programı da işe yaramaz, aksine sertifikasını tanımadığı hemen her programda uyarı atıp zorla silmeye çalışarak bir çok problem çıkaracaktır.

20 yıldır bilgisayar kullanan ve hiç RAT, keylogger yememiş; hesaplarını çaldırmamış biri olarak söylüyorum bunları. Metin2 hesabım bile çalınmadı benim 😂

Elinize saglik. Fakat antivirus kismi muglak olmus biraz. Mesela;

Windows Defender temel duzeyde korumayi saglayabilir, antivirus guvenlik zincirinin bir parcasi oldugu icin; zincirin baska halkalarindaki sorunu antivirus kendi basina kapatamaz. Ayrica tum antivirusler false-negative verebilir.

Defender bir malware'i yakalayamadi diye genel olarak basarisiz olmuyor. Ayni sekilde ben Defender'in yakalayip da Kaspersky'nin yakalayamadigi onlarca sample da gosteririm. Birkac kisisel deneyime gore genel bir antivirus karsilastirmasi yapilamaz.

Ek olarak, harici olarak sadece Kaspersky'den bahsetmissiniz fakat ESET, BitDefender gibi guclu secenekler de var.

Antivirüs programlarının bir çoğu sisteminize yük olmaktan başka hiç bir işe yaramaz. Defender gayet yeterlidir, güncel veritabanlarında kayıtlı virüsleri engeller. Daha karmaşık ve hedefe yönelik virüsleri zaten hemen hemen hiç bir virüs programı engellemez. Sizin şüpheli şeyler indirmemeniz, her siteye girmemeniz, her linke basmamanız, indirdiğiniz şeylerin ne olduğunu bilmiyorsanız çalıştırmamanız gerekir. Siz sistemi güvenli tutmayı bilmiyorsanız virüs programı da işe yaramaz, aksine sertifikasını tanımadığı hemen her programda uyarı atıp zorla silmeye çalışarak bir çok problem çıkaracaktır.
Bu kisimda 1-2 ufak hatanizi duzeltmek isterim, yanlis anlamayin lutfen.

Windows Defender da, bilimum diger guncel AV'ler de sadece veritabani temelli koruma yapmaz. Heuristic detection, machine learning, cloud protection, behavioral detection gibi farkli farkli koruma katmanlari olabilir. Ornegin Kaspersky'deki Intrusion Prevention ve System Watcher gibi bilesenler, daha cok davranis tabanli ve veritabanina bagli olarak calismiyorlar. Guncel ve modern olan butun AV'ler icin gecerli bir durum bu.

Ayriyeten, harici bir antivirus de her zaman sisteme yuk olmaz. Hatta bazi antivirusler Windows Defender'dan bile daha az kaynak tuketebilir. Ornegin benim deneyimime gore, Kaspersky; Windows Defender'dan daha hafif calisiyor.

Bu kisimda 1-2 ufak hatanizi duzeltmek isterim, yanlış anlamayin lutfen.

Windows Defender da, bilimum diger guncel AV'ler de sadece veri tabanı temelli koruma yapmaz. Heuristic detection, machine learning, Cloud protection, behavioral detection gibi farkli farkli koruma katmanlari olabilir. Ornegin Kaspersky'deki Intrusion Prevention ve System Watcher gibi bilesenler, daha cok davranis tabanli ve veritabanina bagli olarak calismiyorlar. Guncel ve modern olan butun AV'ler icin gecerli bir durum bu.

Ayrıyeten, harici bir antivirus de her zaman sisteme yuk olmaz. Hatta bazi antivirusler Windows Defender'dan bile daha az kaynak tuketebilir. Ornegin benim deneyimime gore, Kaspersky; Windows Defender'dan daha hafif calisiyor.

Bana kalsa 10 tane Anti-Virüs programı kuracağım da sistem çöker diye korkuyorum. Vallahi bu olaylardan sonra bayağı bir tedirgin oldum. Değerli hesaplarım var giderse beni bir süre forumda göremezsiniz zaten. :D

Bu kisimda 1-2 ufak hatanizi duzeltmek isterim, yanlis anlamayin lutfen.

Windows Defender da, bilimum diger guncel AV'ler de sadece veritabani temelli koruma yapmaz. Heuristic detection, machine learning, cloud protection, behavioral detection gibi farkli farkli koruma katmanlari olabilir. Ornegin Kaspersky'deki Intrusion Prevention ve System Watcher gibi bilesenler, daha cok davranis tabanli ve veritabanina bagli olarak calismiyorlar. Guncel ve modern olan butun AV'ler icin gecerli bir durum bu.

Ayriyeten, harici bir antivirus de her zaman sisteme yuk olmaz. Hatta bazi antivirusler Windows Defender'dan bile daha az kaynak tuketebilir. Ornegin benim deneyimime gore, Kaspersky; Windows Defender'dan daha hafif calisiyor.
Evet yaparlar ama işini bilen bir yazılımcı bunları çok rahat atlatır. Virüs programları makine kodunu tarayarak ve arkaplandaki işlemleri izleyerek virüsün davranışlarını tahmin etmeye çalışır ama bu virüsleri geliştirenler de bunu biliyor. Hele yapay zekanın bu kadar geliştiği bir dönemde inatçı bir korsanı durdurmak çok zor. Bu yüzden virüs programlarına bel bağlamak yerine kendiniz interneti ve bilgisayarı güvenli kullanmayı öğrenmeli ve buna göre davranmalısınız.

Bana kalsa 10 tane Anti-Virüs programı kuracağım da sistem çöker diye korkuyorum. Vallahi bu olaylardan sonra bayağı bir tedirgin oldum. Değerli hesaplarım var giderse beni bir süre forumda göremezsiniz zaten. :D
Hayir hocam, bu da yanlis bir davranis. Birden fazla antivirus kurmak sistemi daha korunakli yapmaz. Aksine birbirleriyle cakismalarina sebep olur ve korumanin daha da kirilmasina yol acar. Cunku antivirusler kernel-level calisan yazilimlardir.

Birden fazla antivirus yerine, 1 tane; guncel ve guclu bir pro-aktif korumaya sahip antivirus + yanina bagimsiz, ESET Online Scanner, Emsisoft Emergency Kit gibi araclar en dogru kombinasyon olur.

Dedigim gibi, antivirus guvenligin sadece bir katmanidir. Tek basina virusu %100 engelleyen bir arac olarak asla gorulmemeli.

Evet yaparlar ama işini bilen bir yazılımcı bunları çok rahat atlatır. Virüs programları makine kodunu tarayarak ve arkaplandaki işlemleri izleyerek virüsün davranışlarını tahmin etmeye çalışır ama bu virüsleri geliştirenler de bunu biliyor. Hele yapay zekanın bu kadar geliştiği bir dönemde inatçı bir korsanı durdurmak çok zor. Bu yüzden virüs programlarına bel bağlamak yerine kendiniz interneti ve bilgisayarı güvenli kullanmayı öğrenmeli ve buna göre davranmalısınız.
Elbette, dedigim gibi tum antivirusler false-negative verebilir.

Benim duzeltmek istedigim nokta, ornegin obfuscator gibi yontemlerde; antivirusun veritabaninda bulunmasa bile behavioral detection ile tespit edip engelleyebildigini soylemekti. Yoksa elbette bu antiviruslerin her seyi engelleyebilecegi anlamina kesinlikle gelmez.

Maalesef bununda önüne geçiyor hackerlar. Ne olur ne olmaz diye eksta geçici süreliğine anti-virüs programı olması şart.
Zaten biraz da durduramadığı için yeterli. Hacklenmeyecek sistem yoktur, özellikle son kullanıcı sistemleri buna çok açıktır. Zaten günümüzde eskisi gibi internete exe yayarak hackleme, ratleme pek yapılmıyor, size özel çalışıyorlar gibi düşünün. 10 tane virüs programı da kullansanız büyük oranda false-positive alırsınız ama bir gün dikkatsiz davranır rati yersiniz 😂

Defender ise bu aşamada basit, ele düşmüş virüsleri engelliyor bizim için ki bu bence yeterli.

Benim duzeltmek istedigim nokta, ornegin obfuscator gibi yontemlerde; antivirusun veritabaninda bulunmasa bile behavioral detection ile tespit edip engelleyebildigini soylemekti. Yoksa elbette bu antiviruslerin her seyi engelleyebilecegi anlamina kesinlikle gelmez.
Tabii ki ama bunlar atlatılıyor. Ben bu yüzden anti-virüslere çok bel bağlamama taraftarıyım.