Makaleler
9
Yer
Kyrenia, TRNC
Merhaba,

Örnek olarak aşağıda görseli gözüken panelimizde "İçeriği ve Profili Gör" butonuna tıklandığında kullanıcı adı yazan profil için Instagram API'mizden çekilen Instagram bilgileri geliyor.

1708345724810.webp

Fakat butona tıkladığımızda aşağı görselde kazıma sonucu gelen sayfa çok yavaş açılıyor.

1708345864141.webp

Beyin fırtınası yapmak adına daha hızlı açılması için önerileriniz nedir?
IPv4 Proxy kullanıyoruz API'de fakat proxy ile alakalı olduğunu düşünmüyorum.
Önbelleklemeyi açmayı düşündük (Cache) ama anlık olarak yeni istatistikleri veya görselleri çekemeyecek öyle olursa da.
Vanilla PHP ve Codeigniter mevcut altyapımızda.

Son düzenleyen: Moderatör:
Fikir almak için konu açtım, bilgisi olan arkadaşların önerebileceği yöntemler var ise denemek istiyorum.

Merhaba hocam. Instagram apisinden kaynaklı bir sorun. API de ihtiyacınız olan verileri alın sadece diğer verileri kısıtlayın.
Biz de o şekilde olduğunu varsayıyoruz, şirket bünyemizdeki arkadaşlar çözemediler o sebeple yardımcı kaynak arayışı içerisindeyim. Fakat şöyle bir problem var API'nin kazıdığı tüm detaylara ihtiyacımız var apiden kısamıyoruz. API'nin çektiği görselleri lazy load olarak yüklemeyi deneyeceğim bir ihtimal ile açılış hızına etki edeceğini düşünüyorum.

Merhaba hocam. Instagram API'sinden kaynaklı bir sorun. API'de ihtiyacınız olan verileri alın sadece, diğer verileri kısıtlayın.

Anladığım kadarıyla bir API kullanılmayıp kullanıcının Instagram profil sayfası (HTML dokümanı) kazınarak veri elde ediliyor:

Kod olmadan yorum yapmak oldukça zorladı. Kazıma tekniğiniz yavaştır belki de veya doğal bir yavaşlıktır. Sonuçta kazımak için sayfaya tarayıcıdan girermişçesine sayfanın verisini çekmek gerekiyor, değil mi? Sayfanın yaklaşık açılma süresi vb. veriler yararlı olabilir. Açıkçası oldukça yetersiz bilgi sunmuşsunuz gibi hissettirdi, belki de benim bilgisizliğimdir.

Anladığım kadarıyla bir API kullanılmayıp kullanıcının Instagram profil sayfası (HTML dokümanı) kazınarak veri elde ediliyor:

Kod olmadan yorum yapmak oldukça zorladı. Kazıma tekniğiniz yavaştır belki de veya doğal bir yavaşlıktır. Sonuçta kazımak için sayfaya tarayıcıdan girermişçesine sayfanın verisini çekmek gerekiyor, değil mi? Sayfanın yaklaşık açılma süresi vb. veriler yararlı olabilir. Açıkçası oldukça yetersiz bilgi sunmuşsunuz gibi hissettirdi, belki de benim bilgisizliğimdir.
Şimdi tekrar bir testten geçirdim API gayet hızlı sayfa açıldıktan 1 saniye sonra tüm içerik kazınıp geliyor. Yavaş olan kısım "İçeriği gör" butonuna tıkladıktan sonra Kazıma sonucunun geleceği sayfanın açılması. Burada 4-5 saniye bekleme yaşıyoruz sonrasında anlık olarak API bize içeriği veriyor.

Denemedik, Türkiye lokasyonlu bir proxy kullanıyoruz sadece API için. Proxy ile alakalı bir yükleme problemi olabilir mi diye düşünüyorum şu an.

İçeriği gör e tıklanmadan önce kazıma sonucunun geleceği sayfayı önceden yükleme yapmayı deneyebilirsiniz.
Veya kazıma işlemini sunucu tarafında gerçeklestirmeyi deneyebilirsiniz.

... sayfa açıldıktan 1 saniye sonra tüm içerik kazınıp geliyor.
Yavaş olan kısım "İçeriği gör" butonuna tıkladıktan sonra kazıma sonucunun geleceği sayfanın açılması. Burada 4-5 saniye bekleme yaşıyoruz, sonrasında anlık olarak API bize içeriği veriyor.

İlk sayfada, "İçeriği gör" sayfasına göre çok daha az veri var. Dolayısıyla "İçeriği gör" sayfası için daha çok veri çekiliyor gibi hissettirdi. Belki de aynı veriyi çekip ilk sayfada göstermek istediklerinizi gösteriyorsunuzdur ama belki de benim dediğim şey yaşanıyordur.

İlk sayfada, "İçeriği gör" sayfasına göre çok daha az veri var. Dolayısıyla "İçeriği gör" sayfası için daha çok veri çekiliyor gibi hissettirdi. Belki de aynı veriyi çekip ilk sayfada göstermek istediklerinizi gösteriyorsunuzdur ama belki de benim dediğim şey yaşanıyordur.
İlk sayfada aslında benzer sayıda veri var, ekran görseli koymadığım için gözükmüyor.

Evet onu da düşündük fakat o sayfada gönderilerin anlık beğeni yorum sayıları takipçi sayısı vb. istatistiklerin yenilenmesi lazım. O yüzden bu bize sorun yaşatır diye düşünüyoruz.