Arkadaşlar merhaba,

Bu sabah HP Victus laptopumu açtığımda karşıma "Smart hard disk error 301" adında bir hata çıktı, "continue stratup" deyip Windows'a geri geldim. Ardından laptopta bulunan WD PC SN810 model M.2 SSD'ye CrystalDiskInfo'dan bakayım dedim.

1766223078136.webp

Durum bu şekilde. Aynı zamanda HP'nin gömülü Hardware Diagnostics menüsünden depolama testi yapmaya çalıştığım zaman sürücünün SMART isimli testi geçemediğini ancak sağlığın %99 olduğunu söylüyor ve 24 haneli bir hata kodu paylaşıyor. Ne yapmalıyım?

Son düzenleyen: Moderatör:
Diskin donanımsal olarak "ölü sektör" veya "hücre bozulması" yaşıyor. CrystalDiskInfo'daki o kırmızı ışık yanıyorsa, o diske bir daha güvenilmez. Windows her açıldığında 301 hatası vermeye devam edecektir. Disk her an kilitlenebilir veya salt okunur moda geçebilir. Önemli dosyalarını harici diske ya da buluta aktar. Düşükte olsa nadiren firmware kaynaklı SMART hatalar olabiliyor. HP Support Assistant veya WD Dashboard ile güncelleme olup olmadığını kontrol edebilirsin ama dediğim gibi düşük ihtimal. Garantisi var mı laptopun?

WD Dashboard sanırım artık kullanılmıyor bunun yerine Sandisk Dashboard'ı kurdum. Bir de SMART testi yaptırdım. Eklerde paylaştım. Bir de dediğiniz gibi HP Support'ta 3 ay önce "Bellenim Güncellemesi" mesajı almışım. O güncellemeyi de kurdum ancak aynı hataya almaya devam ediyorum. Bununla birlikte bilgisayar düzgün çalışmaya devam ediyor. Maalesef Laptopun garantisi bitti.
Ekran görüntüsü 2025-12-20 134902.webp
Ekran görüntüsü 2025-12-20 135747.webp

WD Dashboard sanırım artık kullanılmıyor bunun yerine Sandisk Dashboard'ı kurdum. Bir de SMART testi yaptırdım. Eklerde paylaştım. Bir de dediğiniz gibi HP Support'ta 3 ay önce "Bellenim Güncellemesi" mesajı almışım. O güncellemeyi de kurdum ancak aynı hataya almaya devam ediyorum. Bununla birlikte bilgisayar düzgün çalışmaya devam ediyor.
SanDisk Dashboard kullanman doğru, WD ve SanDisk aynı çatı altında olduğu için artık tek uygulama üzerinden ilerliyorlar. Ancak firmware güncellemesinin hatayı gidermemiş, sorunun yazılımsal değil; %100 donanımsal olduğunu kesin.
Bilgisayarın şu an çalışıyor olması seni yanıltmasın. SSD'ler, hatalı hücrelerin yerine yedek hücreleri (spare blocks) kullanmaya çalışarak sistemi ayakta tutar. Bir sabah bilgisayarı açtığında disk tamamen "Salt Okunur" (Read Only) moda geçebilir dosya kopyalayamaz, silemezsin veya hiç tanınamaz geçer. HP bu durumda tartışmasız bir şekilde SSD değişimi yapmak zorundadır. SSD'yi kullanmayı bırak, yedek al. Garanti devam ediyor mu?

Bilgisayarın şu an çalışıyor olması seni yanıltmasın. SSD'ler, hatalı hücrelerin yerine yedek hücreleri (spare blocks) kullanmaya çalışarak sistemi ayakta tutar. Bir sabah bilgisayarı açtığında disk tamamen "Salt Okunur" (Read Only) moda geçebilir dosya kopyalayamaz, silemezsin veya hiç tanınamaz geçer. HP bu durumda tartışmasız bir şekilde SSD değişimi yapmak zorundadır. SSD'yi kullanmayı bırak, yedek al.
O zaman burada yazdığımı yapmalısın.