Çözüldü "WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR" mavi ekran hatası

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan DexterM0RGAN
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 18
  • Görüntüleme Görüntüleme 464
Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

DexterM0RGAN

Uzman
Merhaba. Yıllardır sorunsuz kullandığım bilgisayarım bugün kendi kendine acilmamaya başladı. Windows hiç açılmadan "WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR" hatası alıyorum. Hiçbir şekilde onarım olmadığı için ben de mecburen temiz Windows kurulumu yapmak istedim. Rufus ile temiz bir kurulum flashi hazırladım. Daha sonra Windows kurulum ekranına geldiğimde kurulum ekranında M.2 SSD olan diskimin hiçbir şekilde gözükmediğini fark ettim. BIOS üzerinden M.2 SSD ile normal SSD gözüküyor. Fakat kurtarma kısmında komut listesinde de diskleri listelediğimde M.2 SSD ne yazık ki gözükmüyor. Dosyalarımı kurtarmaktan geçtim normal bir Windows kurulumu dahi yapamaz hale geldim.

BIOS'umun görseli ektedir. BIOS'un ayarlarını sıfırladım, BIOS'u en güncel haline güncelledim. Birçok denemede bulundum ama hiçbir şekilde sorunu çözemedim. Tüm gün bununla uğraştım halen de uğraşıyorum. Bir ara kendi kendine Windows kurulum ekranında M.2 SSD'i gördü. Bunu görünce umutlanıp kurulumdan çıkıp onarma seçeneklerinden başlangıç onar dedim. Yine sorunum çözülmedi ve artık M.2 SSD Windows kurulum yerinde bir daha çıkmaz oldu.

M.2 SSD bozuk mu değil mi onu da anlayamadım. Farklı bir PC veya farklı bir M.2 SSD ne yazık ki elimde mevcut değil. Önerilerinizi bekliyorum. Belki de benim hatamdır ve BIOS'ta bir şeyleri gözden kaçırıyorumdur.

@Recep Baltaş hocam müsait zamanınızda tavsiye verebilirseniz beni çok mutlu edersiniz.

Son düzenleme:
Çözüm
Bu hata 0x124 WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR genelde ya işlemci, ya anakart, ya da güç kaynağı arızasından meydana geliyor. Özetle bir donanım sorunu olduğu aşikar.

M2'yi söküp Samsung EVO'ya kurulum yapmayı denedin mi? M2 bozuktur belki. BIOS'ta görünmesi seni aldatmasın.
  • MB: B450M-A PRO MAX (MS-7C52)
  • CPU: AMD Ryzen 5 3600X 6-Core Processor
  • Memory Size: 16384MB
  • VCore: 1.472V
  • BIOS Ver: E7C52AMS.3J0
  • BIOS Build Date: 07/07/2023

Mevcut BIOS sürümünden sonra dört sürüm daha çıkmış ve sürümlerden biri de M:2 uyumunu artırmakta. Önce 7C52v3N2 Beta sürümüne geçin ama sorun anakartta olabilir. Anakart da giderken SSD'yi bozmuş olabilir. WHEA hatası genelde anakart kaynaklı oluyor ama yeni M.2 alınca bunu görelim. Bir ihtimal M.2 de anakartın bu hatayı vermesine sebep oluyor olabilir.

Hocam merhaba BIOS'u güncelledim koyduğum görselden sonra onu denemiştim. Şu an E7C52AMS. 3N2 versiyonlu BIOS var 08/30/2024 yazıyor Build date kısmında. Ona rağmen durum böyle. Sizce ne yapmam gerekir? Yeni M.2 SSD alıp deneyin derseniz şu an hemen siparişini oluşturabilirim.

Edit: https://www.amazon.com.tr/SAMSUNG-SAPSI-Samsung-Sürücüsü-MZ-V8V500BW/dp/B08THW4S3T/

Bunu alıyorum hocam. Geldiğinde kurulum yapmayı denediğim zaman sizleri bilgilendireceğim. Umarım sadece bununla sorunu çözmüş oluruz.

Son düzenleyen: Moderatör:
O şekilde bomboş bir ekran var. Disk kısımlarından hiçbir disk çıkmıyor. Hiçbir sürücü bulunamadı hatası veriyor.
Biliyorum. Öyle kalsın bekle demek istemiştim ben de zaten. Bakalım mavi ekran verecek mi?

Umarım sadece tek sorun M2'dir.

Deneyeceksen M.2 değil SATA SSD al. Windows'un saçmalıklarından biri de SATA'yı daha çok benimsemesi. Samsung bir SSD durduk yere nadir bozulur ve eğer öznel olarak SSD'de sorun var diyorsanız yerine M.2 değil de SATA takıp kontrol etmeniz daha sağlıklı olur.

Hocam SSD Samsung marka. M2 SSD ise Adata XPG marka. Daha önce hiç kullanmadığım bir markaydı belki de o bozulmuştur diye düşündüm.

Adata bana hiç ama hiç güven vermiyor. Umarım yeni M.2 Adata değildir.

Samsung 980'miş. Hayırlı olsun şimdiden.

Sağ olun hocam hatta şimdi yeni sipariş oluşturdum Samsung 970 EVO Plus aldım. 980 serisinde dahili DRAM yokmuş. Yarın teslimat gözüküyor. Gelirse yarın akşam kurulumu deneyip konuyu günceller sizlere bilgi veririm.

@Recep Baltaş
Hocam ilginiz için teşekkür ederim.
Bugün yeni Samsung EVO Plus 870 M.2 SSD geldi. Yeni SSD'yi taktım ve Windows kurulumunu rahat bir şekilde gerçekleştirdim. Eski Adata XPG M.2 SSD anladığım kadarıyla ömrünü tamamlamış.

Son düzenleyen: Moderatör:
İlk mesajımda söylemiştim zaten M2 olabileceğini...

Hayırlı olsun.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…