Orange Head

Uzman
Makaleler
1
Yakın zamanda OpenAI, sesi analiz ederek profesyonel seviyede alt yazı oluşturabilen "Whisper" yapay zekâ modelini açık kaynak olarak yayınladı.
Birçok kişi bu sistemi ödevler, film/dizi altyazıları ve içerik üretimi için kullanmaya başladı.

Uygulamayı gördüğüm an bunun YouTube için kullanılması gerektiğini düşündüm ve sistemi doğrudan YouTube'a entegre ettim.

NASIL ÇALIŞIYOR?​

(Tüm işlem ortalama 15–30 saniye sürüyor.)

• Python CMD sistemi arka planda açık şekilde bekler. (uyku modunda 0 güç harcıyor)
  • Kullanıcı YouTube'daki “Çeviriyi Başlat” butonuna basar.
  • Tarayıcı eklentisi Python sistemine anlık sinyal gönderir.
  • Python sistemi videonun sesini MP3 olarak indirir.
  • İndirme tamamlandıktan sonra videonun orijinal alt yazısı oluşturulur.
  • Oluşturulan tüm metin otomatik olarak Türkçeye çevrilir.
  • Çeviri tamamlandıktan sonra alt yazılar yeniden düzenlenir.
  • Düzenlenen alt yazılar anında YouTube oynatıcısına aktarılır.
  • Kullanıcı videoyu isterse İngilizce, isterse Türkçe alt yazılı şekilde izlemeye devam eder.
* İşlem tamamlandıktan sonra oluşturulan MP3 ve geçici çeviri dosyaları otomatik olarak bilgisayardan silinir.

0:12 → Video alt yazısı hazırlanıyor
0:17 → İngilizce alt yazı
1:02 → Türkçe altyazıya geçiş

KULLANMAYA DEĞER Mİ?​

4 saatlik bir videoya yaklaşık 10 dakika içinde alt yazı oluşturdu ve neredeyse sıfır hata yaptı. Alt yazı ile ses senkronizasyonu milisaniyeleler ile birebir uyuşuyor. Çıkan sonuç kalite olarak Netflix / Prime Video seviyesinde.

TEKNİK BİLGİLER​

• Model olarak Whisperx kullandım. Bu OpenAI'nin modelini kullanıyor ancak biraz daha iyileştirilmiş ileri seviye version.
  • Yazılımcı değilim, Kaynak dosyalarının büyük kısmını Google'ın yapay zekâ destekli kod editörü Antigravity kullanarak analiz edip modifiye ettim.
  • Türkçe çeviri yapan kısımda bedava olan "Google V1 API" kullandım. Açık kaynak olan "Subtitle Edit" uygulamasında görmüştüm.

Ekran kartı olarak NVIDIA GeForce RTX 4060 Ti kullanıyorum. Ancak, işlemci kullanırsanız daha iyi olur; hem %20'sini kullanıyor hem de aşırı hızlı çalışıyor, nasıl oluyorsa. (Ryzen 5 7500F 6-Core)