Wi-Fi 6 modem, Wi-Fi 6 desteklemeyen Mi Box'ta hız artışı sağlar mı?

Tenda TX12 Pro Router almıştım. O da Wi-Fi 6 destekli fakat televizyonum Wi-Fi 5 destekliyordu. Haliyle Wi-Fi 5 üzerinden haberleşme sağladı. Ama burada benim bahsetmek isteyeceğim şey biraz daha farklı. Cihazların kalitesi de bağlantı kalitesini etkileyecektir.

Tenda TX12 Pro ile yaşadığım duruma gelelim. Duvarların ötesine sinyal gitmesini istediğim için 2.4 GHz kullanmak istedim. Fakat sinyal çekmiyordu. 2.4 ve 5 GHz birlikte kullandığımda da bazen çekiyor bazen çekmiyordu. Sonra 2.4 GHz kapadım, sadece 5 GHz açıktı. Sinyal seviyesi ciddi oranda arttı ve çekmeye başladı. Bu modelde 5 GHz antenlerine önem verilmiş. Bu yüzden 2.4 GHz 'den daha yüksek çekim gücü elde ettim. Ayrıca 2.4 GHz kapatınca 5 GHz sinyallerinde ekstra artış da söz konusu oldu.

Tabi zar zor çeken sinyalden ötürü yüksek ping ve düşük hız alabildim ama mutfakta idare etmesi benim için yeterliydi. Arada 2 duvar vardı. Salondayken TV ve Telefon idare ediyordu. Hız ve Ping değerleri daha iyiydi çünkü arada 1 duvar vardı. Router ile aynı odada değerlerim gayet iyiydi. Ping değerleri bir tık fazla idi ama sorun değildi.

İlerleyen zamanlarda bir de Keenetic Extra DSL aldım. Wi-Fi 5 yani Wi-Fi 6 desteklemiyordu. Biri evin bi ucunda diğeri diğer ucunda konumlanırken aralarında 1 ms ile haberleşme vardı. Bunun nedeni de Router'ların sinyal gücü fazla olması ile alakalı. TV ve telefonlar bu kadar iyi haberleşemiyor Router'lar ile.

Uzun lafın kısası Router çok önemli ama kullandığın cihazlar da önemli.

Not: Superonline'ın verdiği TP-Link EX530V Wi-Fi 6 Router var elimde ve gerçekten kötü. Sinyal gücü kötü değil ama iyi de değil. Eh işte dercesine idare ediyor. Fakat Ping değerleri rezalet. 1 metre mesafede bile aşırı ping var. İSS'in verdiği Wi-Fi 6 Router'ı almak yerine para verip kaliteli bir Router almak daha mantıklı. İster kablo ile bağlayıp Wi-Fi'yi yeni Router'dan paylaşırsınız isterseniz de birbirine bağlayıp PPPoE kullanıcı adı ve şifresini çekerek kurulum gerçekleştirir ve İSS'in verdiği Router'dan kurtulursunuz. Yalnız İSS'in verdiği Router'ı kullanmaz iseniz Müşteri Hizmetlerinden yardım alamazsınız. Destek vermiyorlar herhangi bir sorunda.

Buradan Superonline tarafını kınıyorum. Hem kendi Routerlarını dayatıyorlar hem de müşteri hizmetleri benim Router'ıma tam erişim sağlayabiliyor, Root yetkisi ile giriyor ve cihazlarımı dahil görebiliyor. Gizliliğimiz ihlal edilmiş olduğu gibi uzaktan erişimin açık olmasından ötürü Backdoor riski ile Güvenlik ihlali de söz konusu olabilir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…