Windows'un tarih boyunca pek çok sürümü oldu ve bunlardan ilki 1985 yılının sonbaharında çıkan Windows 1.01'di. 40 yılını dolduracak bu sürümü sanal makinede çalıştırmak güzel bir deneyim olsa da gerçek makinenizde de çalıştırmak mümkün. Merhabalar, ben Stereo ve bugünkü makalemde Windows 1.0'ı nasıl gerçek bir PC'de çalıştırabileceğinizi anlatacağım.

BIOS'tan Hazırlık​

İlk önce BIOS'unuza girip CSM'i (Legacy Support) açmanız gerekmekte. Sebebi basit: 40 yıl öncesinden bir işletim sistemi UEFI bir ortamda çalışmayacaktır. Çok eski bir bilgisayarda ise büyük ihtimalle UEFI olmayacağından bir ayar yapmanıza gerek yok. He bir de Secure Boot'u kapatın çünkü Secure Boot'a takılabilir bu tür şeyler. Genellikle CSM ve Secure Boot ayarları boot ayarlarında olurlar, Secure Boot ise bazen security bölümünde olabilir. Benim HP bilgisayarımın BIOS'unda ise her ikisi de boot ayarlarında.

Ventoy Kurulumu (MBR)​

İnternet sitesinden Ventoy'u indirin ve arşivi klasöre çıkarttıktan sonra Ventoy2Disk uygulamasını çalıştırın.

Önemli bir ayar yapmanız lazım. Option > Partition Style bölümünü MBR yapmanız gerek. Sebebi belli, 40 yıllık şey GPT'yi ne yapsın?

ventoyMBR.webp

Bunu yaptıktan sonra USB'nizi seçin ve Ventoy'u kurun. Sonrasında yukarıdan Windows 1.01'in imaj dosyasını indirin.
Artık Ventoy'un içine Windows 1.01 dosyamızı atabiliriz, değil mi?

GRUB2 File Manager​

Hayır, onun yerine GRUB2 File Manager ISO'sunu atacağız. Bu uygulama GRUB temelli bir dosya yöneticisi olup IMG dosyalarını boot edebilir. Bu durumdan yararlanacağız.

Verdiğim bağlantıdan GRUB2 File Manager'ı indirin ve ISO dosyasını Ventoy'a atın. Windows 1.01'in imajını da istediğiniz bir yerde saklayın, aklınızda kalsın yeter. Ben bu tür ISO-IMG dosyalarını 50 GB'lik bir bölümde saklıyorum, oraya koydum Windows 1.01 imajını.

Stereo ile Boot Zamanı!​

Bilgisayarı yeniden başlatın ve açılırken boot manager'ı tetiklemek için kullandığınız tuşa art arda basın. Benimkisi F9.
Ekranda seçenekler gelecektir, bu seçeneklerden UEFI olmayan USB'nizi seçin.

2024_08_12_00_31_IMG_0470.webp

Ventoy'da GRUB2 File Manager ISO'su görünecektir, normal modda boot edin.

2024_08_12_00_32_IMG_0471.webp

GRUB2 File Manager boot edecek. Oradan Windows 1.01'inizin konumunu bulun, dosyaya girin ve "Boot Floppy Image" seçeneğine basarak boot edin.

2024_08_12_00_33_IMG_0472.webp
2024_08_12_00_34_IMG_0473.webp

Artık Windows 1.01'de takılabilirsiniz! Tabii ne yapacaksınız orası meçhul.

2024_08_12_00_35_IMG_0474.webp
2024_08_12_00_41_IMG_0476.webp

İmaj dosyasında MS-DOS 3.30 kurulu olup bilgisayarı da klasik CTRL+ALT+DEL kombinasyonuyla yeniden başlatabilirsiniz.
Makalemi okuduğunuz için teşekkürler. Sağlıcakla kalın, hoşça kalın!

Son düzenleme: