Evet arkadaşlar, sizlere Windows 10 destek sona ermesinden sonra neler olacak ve hangi işletim sistemini kullanmalıyız onu anlatacağım iyi rehberler :)

58d8e636592a74514ebf8ae497a8c206da28d2e8.webp

Evet Windows 10 XP ve 7'den sonra sevilen ve stabil olan Windows sürümünün desteği kesildikten sonra ne olacak.

1. özellik ve güvenlik güncellemeleri almayacak
Evet her Windows da başımıza gelen olay Windows 10'da da olacak ama esu programı diye bir hizmet var onu da Windows 10'da uygulayacaklar esu açılımıyla: Extended Security Update hizmeti.
Bu hizmet Windows 10 desteği kesildikten sonra 3 yıl boyunca güvenlik güncellemesi almamızı sağlayacak ama paralı yani 2027'de tamamen desteği kesilecek.

2. uygulama desteğine ne olacak?
Bu soru çok soruluyor fakat Windows 10'un desteğini hemen keseceklerini düşünmüyorum çünkü Windows 10 hala 11'den çok fazla kullanılıyor ve tavsiye ediliyor şimdi düşünün Steam'ın bir anda Windows 10'dan desteğini keserse bayağı bir zarar edecek bundan dolayı hemen keseceklerini sanmıyorum 7 ve 8 de hemen çektiler diyeceksiniz ama 7 ve 8 zaten esu programındaydı 7 2020'de desteği bitti 2023'te hem 7'nin hem 8'in esu programı bitti o yüzden direky çektiler zaten çok kullanılmıyolar.

3. driver desteği ne zaman kesilecek?
Bu driver desteğini şimdiden kesen yeni üreticiler var ama AMD uzun yıllar 7 ve 8.1'e destek verdi burada da vericeğini düşünüyorum, Intel ve NVIDIA için aynı şeyi söyleyemem.

2.Windows 10'dan sonra hangi işletim sistemi kullanabilirim?

1. Windows 11

thumbs_b_c_5c1ebb714455eddadcfdc0871da15a8f.webp

Windows 11 destekliyorsa düşünmeden geçin bu sene 24H2 gelecek bu sayede daha çok stabil ederler eğer 16 GB RAM'li bir güçlü bilgisayarınız varsa şimdiden geçebilirsiinz 8 GB RAM varsa benim gibi Windows 10'un desteğinin bitmesini bekleyin veya isterseniz 11'e geçebilirsiniz iyi performans alıyorsanız Windows 11 linkini Techolay Sosyal veya Microsoft'un sitesinden bulabilirsiniz.

2. ChromeOS Flex

chrome-os-6_ds7a.webp

Geldik şimdi Windows 11 desteklemeyen PC'lere, Chrome Windows 11 desteklemeyen sistemlere, ChromeOS Flex'i önerdi, tercihinize bağlı geçebilirsiniz.

3. Linux dağıtımları

linux-kullanimi.webp

ChromeOS'u gözünüz tutmadıysa Linux dağıtımlarına geçebilirsiniz Fedora, Mint gibi dağıtımları kurabilirsiniz.

4. Windows 10'da kalmak
Windows 10'da kalmayı göze alabilirsiniz ama ileride güvenlik problemleri yaşayabilirsiniz.

son olarak görüşlerim
Artık arkadaşlar 10 miadını dolduruyor, sözde 10 son Windows olacaktı ama Microsoft yine yaptı yapıcağını, ben 11'e geçeceğim ama 10'un desteği bittiğinde normalde modlu Windows kullanmak ekleyecektim ama hiç önermediğim bir yöntem, denerseniz sorumluluk kabul etmiyorum.

Son olarak elveda Windows 10 🫡

Dosya Ekleri

• 58d8e636592a74514ebf8ae497a8c206da28d2e8.webp
    58d8e636592a74514ebf8ae497a8c206da28d2e8.webp
    62,8 KB · Görüntüleme: 269
  • thumbs_b_c_5c1ebb714455eddadcfdc0871da15a8f.webp
    thumbs_b_c_5c1ebb714455eddadcfdc0871da15a8f.webp
    286,8 KB · Görüntüleme: 158
Son düzenleme:
Bellek kullanımı siz sistemi kullanıp bir şeyler yaptıkça artmıyorsa zaten bellek utilization'unda bir sorun var demektir.

Misal PC'yi ilk açtığınızda boşta RAM kullanımı ile, pek çok şey ile uğraştıktan sonra boştaki RAM kullanımında fark görebilirsiniz. Utilize olduğu anlamına gelir cache.

Ben de boşta bellek kullanımımı belirtirim ama belirtmiş olmak için, şuraya şuraya kadar düşüyor görün minvalinde.

Onlardan bağımsız olarak stock hiçbir Windows'u kullanamıyorum artık, hatta o kadar uzun zamandır kullanmadım ki geçen bir yerde W11 kullanmam gerekti, tepkiselliğinden ötürü baydım. O kadar gereksiz, tonla dolu latency arttıran zımbırtı var ki.

Hocam pcyi ilk açtığımda %50'lerde bir şey oluyor sonra 1 2 program açıp boşta kullanım %70'e çıkıyor FIFA 23 ve GTA Online oynarken o kadar çok çöküyordu ki 10 da yaşamadım.

Destek ile işim yok, Lite sistem kullanıyorum. Update bile yok içinde sorun değil benim için.

Valla şu an tek merak ettiğim acaba Windows 10 LTSC gibi bir şey Windows 11 için çıkartılır mı?

Hocam pcy ilk açtığımda %50'lerde bir şey oluyor sonra 1 2 progrram açıp boşta kullanım %70'e çıkıyor FIFA 23 ve GTA Online oynarken o kadar çok çöküyordu ki 10 da yaşamadım.

Boşta %50-%70 kullanım bana pek normal gelmedi ama sormak lazım detaylı W11 kulanana.