Makaleler
64
Bilgilendirme amaçlı bir konudur.

İki sürümü de deneyimledim ve kendi yorumlarımı, deneyimlerimi paylaşacağım.

Öncelikle Windows 11’den başlayalım. Bu, en yeni ve güncellemeleri sürekli alan işletim sistemi. Ancak, özelleştirme seçenekleri sınırlı. Ayrıca, her bilgisayarda stabil çalışmayabiliyor ve biraz daha ağır bir sistem. Windows 10’a gelirsek, bu sürüm eski olsa da sadece güvenlik güncellemeleri alıyor. Windows 11’e göre daha geniş özelleştirme seçeneklerine sahip ve çoğu bilgisayarda daha stabil çalışıyor.

Bilgisayarımda her iki sürümü de denedim ve Windows 10’un Windows 11’e göre daha düşük kaynak tükettiğini gözlemledim. Ancak Windows 10’da bazı sorunlar mevcut. Uyku moduna geçmeme gibi küçük ama can sıkıcı problemler yaşanabiliyor. Explorer.exe ise bazen sıkıntı çıkarabiliyor. Windows 11 ise daha yeni özelliklere sahip ve kullanım açısından daha modern. Ayrıca Insider programı sayesinde herkesin erişemediği bazı Windows 11 sürümlerini de deneyimleyebilirsiniz.

Özetle, iki sürüm arasındaki farklar şöyle:
  • Windows 10, daha fazla özelleştirme seçeneği sunarken, Windows 11’in arayüzü ve özellikleri daha modern.
  • Windows 11 daha fazla sistem kaynağı kullanabilirken, Windows 10 daha hafif bir sistem.
  • Eğer eski bir bilgisayarınız varsa, Windows 10 daha stabil çalışabilir. Ancak yeni bir bilgisayarınız varsa, Windows 11’in sunduğu yeni özelliklerden faydalanabilirsiniz.
  • Windows 10’un arayüzü, bazı kullanıcılar için Windows 11’e göre daha çekici olabilir ama Windows 10’un desteği 14 Ekim 2025’te sona erecek. Windows 11 ise (Azure IoT Edge, Sürüm 1.5 (LTS) .NET 8 (LTS) PowerShell, PowerShell 7.4 (LTS) Windows 11 Enterprise ve Education, Sürüm 23H2 Windows 11 IoT Enterprise, Sürüm 23H2 sürümleri) 10 Kasım 2026’ya kadar destek almaya devam edecek.
Eğer eski bir bilgisayarınız varsa ve illa Windows 11 kurmak istiyorsanız, IoT veya LTSC sürümlerini deneyebilirsiniz. Bu sürümler gereksiz programlardan arındırılmış ve oldukça hızlı çalışıyor. Yeni bir bilgisayara sahip iseniz IoT veya LTSC sürümlerini kurmanıza gerek yoktur. Fakat isteğe bağlı olarak kurabilirsiniz.

Son düzenleme:
11’de pek bir yenilik falan da gelmedi zaten
Hocam Windows 11 ile beraber gelen bazı özellikler şunlar:
  • Komut isteminde "sudo" kullanma.
  • Yeni kurulum ekranı.
  • Görev çubuğunda pil yüzdesi. (şu anlık sadece Insider sürümlerinde var)
  • Emülatörsüz APK çalıştırma.
  • Dosya gezgini ve not defterinde sekme özelliği.
  • Paint'te Copilot özelliği.
  • Canlı alt yazılar.
  • Dinamik aydınlatma.
  • Yedekleme ve geri yükleme.
  • Windows stüdyo efektleri.

Son düzenleme:
  • Yeni kurulum ekranı.
  • Canlı alt yazılar.
  • Dinamik aydınlatma.
Bunlardan birkaçı.
Hocam emülatör var. ROM çalıştırıyor, kendi sanallaştırma yazılımı olan hipervizör ile yapıyor.

Diğer özelliklerin alayı Windows 10'da var zaten.

• Yeni kurulum ekranı.
  • Canlı alt yazılar.
  • Dinamik aydınlatma.
Bunlardan birkaçı.
O kadar boş ki…

Pil yüzdesi gelmiş. Bravo Win11 💪

Komut isteminde "sudo", görev çubuğunda pil yüzdesi, not defterinde sekme özelliği, AI ile geliştirilmiş paint, yedekleme ve geri yükleme Windows 10'da yok.
Yedekleme ve geri yükleme Windows 10'da hatta 7'de olan bir şeydi. Yeni not defteri de, paint'te mağazadan yükleniyor diye biliyorum yanlışım yoksa.

SUDO konusunda haklısın, bir şey diyemem. Evet yok ama Windows'ta daha pratik çözümler var tabii.

Yedekleme ve geri yükleme Windows 10'da hatta 7'de olan bir şeydi. Yeni not defteri de, paint'te mağazadan yükleniyor diye biliyorum yanlışım yoksa.

SUDO konusunda haklısın, bir şey diyemem. Evet yok ama Windows'ta daha pratik çözümler var tabii.
Yedekleme ve geri yükleme konusu. Windows 10'da sadece yedekleme var. Windows 11'de yedekleme ve geri yükleme. Kaynak Microsoft'un kendi sitesi.

1744558199160.webp