Max Caulfield

Üstün
Makaleler
15
Yer
Arcadia Bay
Merhaba arkadaşlar. Kingston DataTraveler Max Type-A 256 GB USB belleğime Windows 10 Enterprise 22H2 (Windows To Go) kurulumu yaptım. Ara sıra kullanıyorum. Fakat garip bir sorun yaşıyorum.

Bilgisayarımda hem Windows 11 hem Arch Linux yüklü. Boot sıralaması da sırasıyla Windows Boot Manager, Linux Boot Manager ve UEFI OS şeklinde. Fakat Windows To Go kurulumundan boot ettikten sonra bilgisayarı yeniden başlatınca Boot sıralaması değişip Linux Boot Manager ilk sıraya, Windows Boot Manager da son sıraya geçiyor.

Her seferinde BIOS'a girip Boot sıralamasını düzeltmek zorunda kalıyorum. Ayrıca neden özellikle Linux Boot Manager'ı ilk sıraya aldığını da anlamadım.

Bu sorun önceki (harici SSD'mde kullandığım) Windows 11 IoT Enterprise LTSC 2024 To Go kurulumumda da vardı. Belki bu sorun Windows 10'da olmaz diye USB'me bu sefer 10 kurdum ama sonuç yine aynı. Halbuki daha önceden kullandığım Windows 11 Enterprise 24H2 To Go kurulumunda böyle bir sorun yoktu.

Bu sorun neden oluyor olabilir?

Sorunun sebebini bilmiyorum ama bu programla belki çözebilirsin.

Bu program sadece Boot Configuration Data'yı düzenlemeye yarıyor. Benim sorunum BCD ile alakalı değil, BIOS boot sıralaması ile alakalı. Windows genellikle formattan sonra eğer bilgisayarda birden fazla işletim sistemi önyükleyicisi varsa kendi önyükleyicisini (Windows Boot Manager) ilk sıraya alır. Bu sayede format işleminde tüm adımlar otomatik olarak ilerler ve OOBE ekranına gelene kadar kullanıcının herhangi bir işlem yapması gerekmez.

Fakat Windows To Go'da bu ilk sıraya alma işlevi pek düzgün çalışmıyor, bunun nedeni de tahminimce MSI anakartların boot sıralamasında kullandığı sistem. MSI anakartlarda USB disk boot sıralaması ile dahili disk boot sıralaması ayrı ayrı kategorilendiriliyor. Ana boot sıralamasında sadece bu iki kategorinin ve diğer kategorilerin (DVD gibi) önceliğini seçebiliyorsun. Windows Boot Manager ise dahili disk ve USB disk boot sıralaması kategorilerinde yer alabiliyor.

Tahminimce Windows To Go kendisini ilk sıraya almaya çalışıyor fakat MSI BIOS'u genel boot sıralamasına ellemeye izin vermediği için sapıtıyor. Bu nedenle de Arch Linux'un systemd-boot önyükleyicisini (Linux Boot Manager) ilk sıraya alıyor.

Yalnız her seferinde Linux'u ilk sıraya alması bana biraz komik geldi :D Sanki Windows bile bana Linux kullandırmaya çalışıyormuş gibime geliyor :D

Eskiden Dual boot kullandığım zaman aynı sorunu bu program ile çözmüştüm. Bilgisayar açılış ekranında işletim sistemi seçme ekranına süre ayarlayıp istediğime giriyordum, bu program çözüm olmadıysa sana başka çözüm yolu bilmiyorum maalesef.