parodydream

Uzman
Merhabalar.

Bu rehberde size nasıl kendi Windows ISO dosyanızı oluşturabileceğinizi anlatıyorum. Umarım basit rehber sizin işlerinizi kolaylaştırır. :)

Hadi rehbere geçelim.

1) İlk öncelikle Windows 10/11'in tek bir sürüm içeren bir iso dosyası indirmeniz gerekiyor.
Windows 11 için ISO dosyasını sanal makinede kurmadan önce, christitus/winutil programını Powershell'i açıp
Kod:
irm "christitus.com/winutil | iex
yazarak uygulamayı açıp, Microwin sekmesinden Windows ISO dosyasını debloat etmeniz gerekiyor. Bu işlem bilgisayarın performans süresine göre uzayabileceğini belirtmem gerek.
Aynı işlemi Windows 10 ISO dosyası için de yapılabilir fakat microwin uygulamasından tam verim alınamadığını söylemekte fayda var.

2) Sanal makine olarak önerim VMware 17 Player indirip kurmanızdır. Bu rehber onun üzerine yazılı olduğunu bilin.

3)
Bir sanal makine oluşturun. en 8 gb ram ve 80 gb alan oluşturun. ve Microwin uygulaması ile oluşturduğumuz ISO dosyasını bağlayın.

4) Sanal Makinenizi açın, disk bölümüne geldiğinizde 80 GB alanı ikiye bölün, ikinci alanı biçimlendirip ilk alanınıza Windows kurulumunuz yapın. Windows kurulumunuzu normal bir şekilde tamamlayın.

4.1) (Windows 10'a özel) Standart Windows kurulumunu yapıp masaüstüne vardıktan sonra, sanal makinenize programları yüklemeden önce winget uygulamasını verdiğim github linki üzerinden yükleyip Windows 11'de olan winget uygulamasını Windows 10'a yükleyebilirsiniz.

5) Tekrardan powershell komut ekranını açarak
Kod:
irm "christitus.com/winutil | iex
yazarak tekrar winutil uygulamasını açın. programları menüden seçip "install/upgrade applications" yazana tıklayarak kurulumunuzu kolaylıkla yapabilirsiniz. eğer yapmak istemiyor, elle kuracağım Google'dan diyorsanız bu aşamayı es geçebilirsiniz.

6) "Tweaks" bölümünde tepede bulunan standart ayarları seçip aşağıda run tweak diyebilir, dilerseniz kendiniz elle seçip neyi kapatılıp neyin kapatılmayacağını seçebilirsiniz.

6.1) (Windows 10 a özel) malesef WinUtil uygulaması windows 11 ile tam uyumlu çalıştığından dolayı tam olarak debloat edemiyor. bu yüzden sycnex'in windows 10 debloater uygulaması sizin tam anlamıyla işinizi görür.

7) "Updates" sekmesinden dilerseniz güncellemeleri sadece güvenlik güncellemelerini almak için ayarlayabilir yada kapatabilirsiniz. tercih sizin.

8) Sanal makinenizi tam anlamıyla hazırladıktan sonra (Steam, Chrome vb uygulamalar, ince ayarlar, düzenler vs.) artık tam anlamıyla eğlenceli kısma geçiyoruz; imajı kopyalama.
Kurulum ekranındayken alanı ikiye bölüp ikinci bölümü biçimlendir, diğer sürücüne Windowsu kur demiştim ya, bunu kullanma zamanı geldi.
Şimdi bize bir WinPE lazım, Yani Hirens Boot gibi yada Sergei Strelec gibi bir taşınabilir Windows yazılımı (aslında bunu normal kurtarma ekranında da yapılabildiği söyleniyor ama ben yapamadım. bu yüzden bu programları söyledim)lazım. Sanal makinemize yerleştirdiğimiz isoyu çıkartıp, indirdiğiniz taşınabilir bir WinPE (sergei strelec, hirens boot) yerleştirip sanal makineyi ISO üzerinden boot edeceğiz.

9) Makineyi ISO dosyasından boot ettikten sonra Bilgisayarım'a girip hangi sürücünün nerde olduğuna bakmamız lazım. bizim 40 gb alan vardı ya, o boş sürücüye imajı kopyalayıp oraya atacağız. sürücünü bulduktan sonra harfini aklında tut. benimki D: sürücüsü idi

10) Masaüstünde "Keyboard Layout" isimli uygulama var. açıp 26 yazarak enterla ve sağ alttaki eng yazana tıklayıp türkçeyi seç yoksa sıkıntı yaşarsın kodları yazarken.

11) Hemen aşağı taraftan cmdyi açıp şu kodları yazıyorsun. Benim boş sürücüm D: olduğu için ona göre yazıyorum.
Windows 11 için:
Kod:
dism /Capture-Image /ImageFile:D:\install.wim /CaptureDir:C:\ /Name:windows11 /Description:burayaistediginiyaz
Windows 10 için
Kod:
dism /Capture-Image /ImageFile:D:\install.wim /CaptureDir:C:\ /Name:windows10 /Description:burayaistediginiyaz
Sonra enter diyerek imajını çıkarmasını bekle.

12) Artık imaj alımı bittikten sonra bilgisayarını normal bir şekilde aç ve VMware Tools programını kur, kuramazsan kurulum iso dosyasını bu linkten indir ve ISO dosyasını sanal makineyi düzenleyerek ISO dosyasını yerleştir.

13) Ana makinende bir klasör aç ve "share"isminde olsun. VMware Tools kurulduktan sonra makineyi kapat ve sanal makine ayarlarını düzenleyerek sanal makine ile ana makinede dosya paylaşımı yapmak için share klasörünü paylaşıma ayarla.

14) Sonra bilgisayarı aç, Ağ uygulamasına girip Ağ Paylaşımı aç diyerek ana makinedeki dosyaya erişim sağla. dosyayı sürükleyip paylaşıma açtığımız klasöre at at

15) Ardından AnyBurn yazılımını burdan indirerek uygulamayı aç. "Kalıbı düzenle" diyerek microwin ile kurulum iso dosyasını seçip ileri de. "source/install.wim" dosyasını bul. Ardından çıkar diyip sanal makineden paylaşıma aktardığımız install.wim dosyasını source klasörüne ekleyip tekrar bir iso dosyası oluşturuyoruz.

16) Sanal makinene kurup çalışıp çalışmadığını test ederek yapılan işlemlerin işe yarayıp yaramadığını kontrol et.

Bu yöntemlerle artık düşük ram kullanımı ile gereksiz uygulamalar olmadan sade ve gönül rahatlığı ile kullanabileceğiniz bir format dosyası oluşturdunuz. :)

Umarım bu rehber size faydalı olur. Başka bir makaleden alıntı yapılarak, daha kısa ve anlaşılır bir şekidle tekrar hazırladım. Umarım beğenirsiniz. :)

Son düzenleyen: Moderatör: