Makaleler
1
Yer
Düzce
Windows 11 24H2 versiyonu Crucial M.2 SSD'leri etkilemiyor diye biliyordum ama etkiliyor herhalde. Sistemimde çok ağır yavaşlama var. Windows 10 formatı atıyorum ve 20 dakikada 1 %1 artıyor. Ne yapmam lazım?

Windows 11 24H2 versiyonu Crucial M.2 SSD'leri etkilemiyor diye biliyordum ama etkiliyor herhalde. Sistemimde çok ağır yavaşlama var. Windows 10 formatı atıyorum ve 20 dakikada 1 %1 artıyor. Ne yapmam lazım?
Aşağıdaki adımları takip ederek sorunuzu çözebilirsiniz:

1. BIOS Güncellemesi:
- Anakartınızın üreticisinin web sitesine gidin ve en son BIOS sürümünü kontrol edin. Güncel olmayan bir BIOS, SSD performansını etkileyebilir.

2. SSDy güncelleyip güncellemeyeceğinizi kontrol edin:
- Crucial’ın web sitesinden uygun yazılımları (Crucial Storage Executive) indirip SSD'nizin sürücüsünü güncelleyebilirsiniz.

3. Disk Yönetimi'nde Sağlıklı olduğundan emin olun:
- Windows 'tuza açın, "Disk Yönetimi"ni açın (Windows + X -> Disk Yönetimi). SSD’nizin burada düzgün şekilde görünüp görünmediğini kontrol edin.

4. Hızlandırma Modunu Kontrol Et:
- SSD’nizin hızlandırma modunun etkin olduğunu kontrol edin. Yapılandırma için Crucial Storage Executive yazılımını kullanabilirsiniz.

5. Sürücü Sorunlarını Giderin:
- Disk'te sorun olup olmadığını kontrol edin:
- Komut İstemcisi'ni (cmd) yönetici olarak çalıştırın.
- chkdsk C: /f yazın ve enter'a basın. (C: sürücünüzün harfini uygun şekilde değiştirin)

6. SATA/AHCI Ayarlarını Kontrol Et:
- BIOS'ta SATA modunun AHCI olarak ayarlandığından emin olun. Bu, performansı artırabilir.

7. Windows’u Güncelleyin:
- Ayarlar > Güncelleme ve Güvenlik bölümünden Windows güncellemelerini kontrol edin ve tüm güncellemeleri yükleyin.

8. Arka Plan Uygulamalarını Kontrol Edin:
- Görev Yöneticisi'ni açın (Ctrl + Shift + Esc) ve gereksiz arka plan uygulamalarının çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Kullanmadığınız uygulamaları kapatın.

9. Antivirüs/Bağlı Yazılımları Kontrol Edin:
- Yüksek CPU veya disk kullanımı yapan bir antivirüs veya üçüncü taraf yazılım varsa, bunları devre dışı bırakın ve performans değişimini kontrol edin.

10. SSD'nin Sağlığını Kontrol Edin:
- HDDScan veya CrystalDiskInfo gibi bir araç kullanarak SSD'nizin sağlık durumunu kontrol edin. Sağlık durumu kötü olan bir SSD yüksek gecikmeli performansa yol açabilir.

Bu adımları uyguladıktan sonra performansınızda bir iyileşme olup olmadığını kontrol edin. Eğer hala sorun yaşıyorsanız, daha fazla teknik detay sağlamanızı isteyebilirim.