Burak Birinci 5

Üstün
Makaleler
1
Yer
Dubai

Microsoft, Windows 11 için Ağustos 2026 güvenlik dışı ön izleme güncellemesini yayınladı. KB5120998 kodlu güncelleme, Windows 11 25H2 sistemlerini Build 26200.9278, 24H2 sistemlerini ise Build 26100.9278 seviyesine yükseltiyor.

Güncellemenin en dikkat çekici yeniliği görev çubuğunda. Windows 11 kullanıcıları artık görev çubuğunu ekranın yalnızca altında değil, üst, sol veya sağ tarafında da kullanabiliyor. Ayrıca daha az ekran alanı kaplayan yeni bir küçük görev çubuğu seçeneği de eklendi.

1787920926738.webp

Başlat menüsü tarafında da özelleştirme seçenekleri genişletiliyor. Menü artık farklı boyutlarda kullanılabiliyor ve Pinned, Recent ve All bölümleri ayrı ayrı kontrol edilebiliyor. Microsoft ayrıca eski “Recommended” bölümünün adını Recent olarak değiştiriyor.

1787920967251.webp

Windows Search yeniden düzenlenerek uygulama, ayar, yerel dosya ve web sonuçlarının birbirinden daha kolay ayrılması sağlanıyor. Kullanıcılar ayrıca web ve Microsoft Store önerilerinin arama sonuçlarında gösterilip gösterilmeyeceğini kontrol edebiliyor.

File Explorer tarafında Home ekranının açılış performansı iyileştirilirken, sanal masaüstleri arasında geçişler de daha akıcı hale getiriliyor.

Güvenlik tarafında Microsoft, Administrator Protection özelliğinin dağıtımını genişletiyor. Bu sistem yönetici yetkilerini sürekli açık tutmak yerine yalnızca ihtiyaç duyulduğunda geçici olarak vererek zararlı yazılımların sistem seviyesinde işlem yapmasını zorlaştırmayı amaçlıyor.

Daha teknik tarafta ise Windows 11, ML-KEM tabanlı post-kuantum kriptografi, Microsoft Execution Containers ve yapay zekâ ajanlarının izole şekilde çalıştırılmasına yönelik yeni altyapı desteği kazanıyor.

Microsoft ayrıca uzun yıllardır Windows içerisinde bulunan WMIC komut satırı aracını kaldırıyor. Ancak WMI altyapısı çalışmaya devam edecek; kaldırılan yalnızca eski wmic.exe aracı.

KB5120998 isteğe bağlı bir ön izleme güncellemesi olduğu için yüklemek zorunlu değil. Ayrıca bazı yeni özellikler kademeli olarak dağıtıldığından güncellemeyi yükleyen tüm bilgisayarlarda yeni görev çubuğu veya Başlat menüsü seçenekleri hemen görünmeyebilir.

1787922440995.webp

Microsoft'umuz sağolsun özelliği vermeyi unutmuş anlaşılan. ViVeTool ile açmayı denesem de gelmedi özellikler.
Veya ben mi yanlış okudum?

Çok zahmet etti Microsoft zaten daha önce yaptığı bir şeyi 5 yılda getirerek Allah zorluk vermesin. İsteyen EP ile yapıyordu zaten daha fazla ayarı.

Çift monitör kullanıyorum. Sağdaki dikey monitörümdeki sol kısma aldığım görev çubuğu bulanık ve kalitesiz gözüküyor. Ana ekrandaki görev çubuğu normal, klasik Microsoft. Hiç mi güncellemeyi test etmediniz, arkadaş.

1787926014043.webp