Max Caulfield

Üstün
Makaleler
15
Yer
Arcadia Bay
Merhaba arkadaşlar. 2017 yılından beri Windows 10 ve 11'in Pro sürümünü kullanıyorum. Fakat Pro sürümünde telemetrinin tamamen kapatılamaması gibi sorunlar beni biraz rahatsız ettiği için Enterprise sürüme geçmek istiyorum.

Sanal makinede bir test yaptım, Windows 11 Pro 24H2 kurulumu yapıp MAS ile HWID aktivasyon yaptım. Sonra ise yine MAS ile sürüm değiştirme seçeneğini kullanarak Enterprise'a geçtim. Enterprise'a geçince yeniden başlatma yapmadan bile Winver'de Enterprise sürüm görünmeye başladı:

deneme-2025-05-10-18-02-12.webp

Sağdaki Winver penceresi Enterprise geçişi öncesinde açtığım pencere, soldaki ise geçiş sonrası açtığım pencere. Home'dan Pro'ya geçerken yeniden başlatma gerekiyordu ve yeniden başlatırken sanki güncelleme yüklermiş gibi güncelleme yapılandırma ekranları geliyordu. Sonra ise bilgisayar açılıyordu. Pro'dan Enterprise'a geçerken ise böyle bir şey olmuyor, hatta yeniden başlatma bile yapmadan sürüm Enterprise olmaya başlıyor.

Fakat MAS'ın verdiği uyarıdan da görebileceğiniz gibi sürümün tam anlamıyla değişmesi için yeniden başlatma şart. Çünkü bazı ürün ilkelerinin tam anlamıyla uygulanması için sistemin yeniden başlatılması gerekiyor.

Sonuç olarak mevcut Windows 11 Pro kurulumumu Enterprise'a geçirmek veya sıfırdan Enterprise kurulumu yapmak istiyorum. Muhtemelen mevcut kurulumumu Enterprise'a geçireceğim, sonra ise yeni bir SSD alınca o SSD'ye sıfır Enterprise kurulumu yapacağım.

Peki sizce Windows 11 Pro'dan Enterprise'a geçilir mi?

Merhaba arkadaşlar. 2017 yılından beri Windows 10 ve 11'in Pro sürümünü kullanıyorum. Fakat Pro sürümünde telemetrinin tamamen kapatılamaması gibi sorunlar beni biraz rahatsız ettiği için Enterprise sürüme geçmek istiyorum.

Sanal makinede bir test yaptım, Windows 11 Pro 24H2 kurulumu yapıp mas ile HWID aktivasyon yaptım. Sonra ise yine mas ile sürüm değiştirme seçeneğini kullanarak Enterprise'a geçtim. Enterprise'a geçince yeniden başlatma yapmadan bile Winver'de Enterprise sürüm görünmeye başladı:

Eki Görüntüle 147159

Sağdaki winver penceresi Enterprise geçişi öncesinde açtığım pencere, soldaki ise geçiş sonrası açtığım pencere. Home'dan Pro'ya geçerken yeniden başlatma gerekiyordu ve yeniden başlatırken sanki güncelleme yüklermiş gibi güncelleme yapılandırma ekranları geliyordu. Sonra ise bilgisayar açılıyordu. Pro'dan Enterprise'a geçerken ise böyle bir şey olmuyor, hatta yeniden başlatma bile yapmadan sürüm Enterprise olmaya başlıyor.

Fakat Mas'ın verdiği uyarıdan da görebileceğiniz gibi sürümün tam anlamıyla değişmesi için yeniden başlatma şart. Çünkü bazı ürün ilkelerinin tam anlamıyla uygulanması için sistemin yeniden başlatılması gerekiyor.

Sonuç olarak mevcut Windows 11 Pro kurulumumu Enterprise'a geçirmek veya sıfırdan Enterprise kurulumu yapmak istiyorum. Muhtemelen mevcut kurulumumu Enterprise'a geçireceğim, sonra ise yeni bir SSD alınca o SSD'ye sıfır Enterprise kurulumu yapacağım.

Peki sizce Windows 11 Pro'dan Enterprise'a geçilir mi?

Yani en fazla fark BitLocker falan oluyor.

Yani en fazla fark BitLocker falan oluyor.
BitLocker kullanmıyorum fakat hali hazırda zaten Windows To Go kurulumlarında Enterprise sürüm kullanıyorum. Hiçbirinde de Pro'ya göre bir eksi görmedim. Hepsinde de telemetriyi tamamen kapatabiliyorum. Basit bir Group Policy ayarı yeterli oluyor. Aynı ayar Pro gibi sürümlerde işe yaramıyor, çünkü ayar zaten "Enterprise Only" olarak geçiyor.

Açıkçası şimdi bile geçebilirim.

Sürüm Geçişlerinde, içersinde Barınan Paroglamlar Kalır, bir üste Geçiş erde üzerine ek olarak eklenir.
Temiz kurulum esnasında home secilir ürün anahtarı ile yükseltimesi daha mantıklı olur.
içersinde birlikte gelen burdan göz atabilirsiniz.

Windows 11 Enterprise'a geçtim ve HWID aktivasyonu yaptım :)

windows 11 pro'dan enterprise'a geçiş tamamlandı.webp

Üstelik HWID aktivasyonu yapmak için sürüm değiştirdikten sonra bilgisayarı yeniden başlatmaya da gerek yokmuş. Direkt sürümü değiştirir değiştirmez HWID aktivasyon yapılabiliyormuş. Sonra bilgisayarımı yeniden başlattım (Enterprise'a geçiş tam olarak tamamlansın diye) ve sistem sorunsuz bir şekilde çalışıyor.

Local hesap ile kurulum yapmak için internet kablosunu çıkartın. Sonra shift + f10 basın. Çıkan CMD ekranına oobe\bypassnro komudunu çalıştırıp internet bağlantım yok seçeneğiyle local hesap ile kurulum yapabilirsiniz.

Telemetriyi kapatmak için Enterprise sürüme geçmenize gerek yok. Pro sürümde gpedit.msc'de çıkmıyor evet ama regedit ile de kapatabilirsiniz.

Telemetri kapatmak için değiştirmeniz gereken.
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\DataCollection
Sağ tık yapıp yeni, dword 32bit yapıp ismini AllowTelemetry yapıp değeri 0 yaparsanız telemetri kapanır.

Windows hata raporlamayı kapatmak için değiştirmeniz gereken.
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\Windows Error Reporting
Sağ tık yapıp yeni, dword 32bit yapıp ismini Disabled yapıp değeri 0 yaparsanız Windows hata raporlama kapanır.

Sonuç olarak Enterprise geçmek için tek cazip neden belli bir sürümde (örnek 23h2) 1 yıl daha uzun destek olabilir. 24H2 ile IoT Enterprise edisyonunda SSE4.2 ile POPCNT gereksinimi dışında herhangi bir sistem gereksinimi yok. Belki bu sebepten de kurulabilir. Rufus ile bypass'tan farkı yıllık güncellemeleri alabilmesidir. Mesela Rufus ile bypass yapılarak kurulan bir 22H2 sürümü Windows Update aracılığıyla 23H2'ye geçemez. Elle ISO dosyası indirip güncellemek durumundadır. Ancak IoT Enterprise 24H2 sürümüyle bu sorun ortadan kalkar. 24H2'den 25H2'ye Windows Update ile geçebilir.

Kısaca Pro'da kullanabilirsiniz Enterprise'da çok fark etmez bence.