24H2 kullandığınıza emin misiniz? 24H2 ile birlikte enerji tasarrufu altında
Her zaman enerji tasarrufu kullan seçeneği eklenmişti, bu cihazın pilde olduğu durumları da kapsıyor.
Ayrıca laptopu bu denli soğutmak istiyorsanız güç modunu en iyi güç verimliliği yapmakta işe yaramayabiliyor, cihaz şarjda olduğunu gördüğü için bol bol güç çekmek istiyor. Ben bunun önlemini güç yönetimi sekmesinde görünmeyen bazı ayarları aktif ederek yapmıştım. PowerSettingsExplorer ismindeki programı indirip çalıştırdım ve İşlemci bölümü altından "Enerji performansı tercihi ilkesi" ayarının hidden tikini kaldırdım, ardından aynısını "İşlemci performansı artırma modu" içinde yaptım, ikinci ayar özünde turbo boost ayarı, kimi laptoplarda BIOS'a kapatma seçeneği konulmuyor ama güç ilkesi üstünden kapatabiliyorsunuz.
Bunların hidden tikini kaldırdıktan sonra denetim masasında güç planı oluşturma yerine gelip yeni bir güç planı oluşturup İşlemci güç yönetimi altında bu ayarları görebilir hale geliyorsunuz, İşlemci enerji performansı tercihi ilkesini hem Pilde hemde Prizde ayarlarını 100% yaparsan işlemci her koşulda performanstan ziyade düşük güç tüketimini yeğleyecektir, İşlemci performansı artırma modu da Agresif olarak ayarlanmış olmalı, onu da devre dışı yaparsan turbo boost kapanır ve bu da yine daha az ısınma olarak karşına çıkar.
Benim gibi laptopu ağır olmayan işler için kullanıyorsan bu ayarlarla da o işler yapılabiliyor, hemde laptop pilde olmasına rağmen ısınmıyor. Normalde şarja takılı olduğu sürece klavye ile menteşe arasındaki kısım asla soğumazdı, şuan çok hafif bir ısıya sahip diyebilirim. İlk paragraf hariç yaptığım açıklamalar eğer pil tasarrufu üstüne de bir güç kısma uygulamak istiyorsanız geçerli, pil tasarrufunu 24H2'den itibaren Pro Home farketmeden şarja takılı olsa da açabilmeniz gerekiyor, yukarıdaki kullanıcının attığı komut muhtemelen 100% değerini pil tasarrufuna sokmak için gerekli olacak değer olarak ayarlamayı sağlıyor ama 24H2 ise doğrudan ayarlardan yapılabilmesi lazım. Pil tasarrufunu bu şekilde açtıktan sonra bile soğumazsa benim gibi ekstra güç kısmaya zorlayabilirsiniz. Kendi deneyimimde pil tasarrufu asla şarjdayken bile o denli soğutamadı, onun yaptığı olay muhtemelen sadece parlaklık kısmak ve belli başlı efektleri kapatarak bu efektler için harcanacak compute powerden tasarruf etmek, mesela buna başlet menüsü, görev çubuğu vb. yerlerdeki saydamlık efektlerinin pil tasarrufu açılınca kapanması da dahil.
Benim PowerSettingsExplorer'da aktif ettikten sonra yaptığım ayarlar şu şekildeydi, Güç Tasarrufu planını kendim oluşturdum.
Eki Görüntüle 165748