Windows 11 Home'da pil tasarrufu nasıl açılır?

22723

Uzman
Selam normalde Windows 11 Pro kullanıyordum internetten OEM key almıştım. Lakin PC'ye ilk Windows 11 Pro kurulumundan beri 24H2 güncelleme sorunu vardı ilk kurulumu abi crack Windows yapmıştı. Sonra kendim para verip OEM anahtar kullandım. Ama güncellenemiyordu. En son dünden önce Windows maneger kendi kendine güncelleme yaparken dondu ve PC açılmadı. Servise verdim HP'ye onlarda Windows 11 Home yüklemiş benim için çok sorun yok lakin eskiden PC şarjda iken pil tasarrufu açılıyordu mesela Epic'ten oyun inerken 40 dereceydi. Şu an PC'nin işlemci W ı kısıtlayamadığım için 55 70 arasında. Şarjda iken pil tsarrufunu bir türlü açamadım şarjdan çekince açılıyor ama istediğim bu değil. Nasıl açacağım bu seçeneği? Bir de ekran resm alınca direkt kaydoluyordu şu an kayıt edemiyorum ekran resmi alınca. Tekrar aldığım Windows 11 Pro keyini mi aktif edeyim PC tekrar sistem arızası verir diye korkuyorum. Bir de şu an durduk yere pıt cız ses geliyor saliselik.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-07-22 185610.webp
    43,1 KB · Görüntüleme: 71
Son düzenleyen: Moderatör:
"En İyi Güç Verimliliği" planını seçmeyi denediniz mi peki? CPU hızını sınırlıyor isteğiniz doğrultusunda yine.

• Yine de, eklediğiniz ekran görüntüsündeki pil tasarrufu seçeneğinin yanındaki "Şimdi açın" butonunun aktif hale gelmesi için PowerShell'i yönetici olarak çalıştırıp şu iki satırı yapıştırabilirsiniz:

powercfg /setacvalueindex SCHEME_CURRENT SUB_ENERGYSAVER ESBATTTHRESHOLD 100
powercfg /setactive SCHEME_CURRENT

Son düzenleme:
24H2 kullandığınıza emin misiniz? 24H2 ile birlikte enerji tasarrufu altında Her zaman enerji tasarrufu kullan seçeneği eklenmişti, bu cihazın pilde olduğu durumları da kapsıyor.

Ayrıca laptopu bu denli soğutmak istiyorsanız güç modunu en iyi güç verimliliği yapmakta işe yaramayabiliyor, cihaz şarjda olduğunu gördüğü için bol bol güç çekmek istiyor. Ben bunun önlemini güç yönetimi sekmesinde görünmeyen bazı ayarları aktif ederek yapmıştım. PowerSettingsExplorer ismindeki programı indirip çalıştırdım ve İşlemci bölümü altından "Enerji performansı tercihi ilkesi" ayarının hidden tikini kaldırdım, ardından aynısını "İşlemci performansı artırma modu" içinde yaptım, ikinci ayar özünde turbo boost ayarı, kimi laptoplarda BIOS'a kapatma seçeneği konulmuyor ama güç ilkesi üstünden kapatabiliyorsunuz.

Bunların hidden tikini kaldırdıktan sonra denetim masasında güç planı oluşturma yerine gelip yeni bir güç planı oluşturup İşlemci güç yönetimi altında bu ayarları görebilir hale geliyorsunuz, İşlemci enerji performansı tercihi ilkesini hem Pilde hemde Prizde ayarlarını 100% yaparsan işlemci her koşulda performanstan ziyade düşük güç tüketimini yeğleyecektir, İşlemci performansı artırma modu da Agresif olarak ayarlanmış olmalı, onu da devre dışı yaparsan turbo boost kapanır ve bu da yine daha az ısınma olarak karşına çıkar.

Benim gibi laptopu ağır olmayan işler için kullanıyorsan bu ayarlarla da o işler yapılabiliyor, hemde laptop pilde olmasına rağmen ısınmıyor. Normalde şarja takılı olduğu sürece klavye ile menteşe arasındaki kısım asla soğumazdı, şuan çok hafif bir ısıya sahip diyebilirim. İlk paragraf hariç yaptığım açıklamalar eğer pil tasarrufu üstüne de bir güç kısma uygulamak istiyorsanız geçerli, pil tasarrufunu 24H2'den itibaren Pro Home farketmeden şarja takılı olsa da açabilmeniz gerekiyor, yukarıdaki kullanıcının attığı komut muhtemelen 100% değerini pil tasarrufuna sokmak için gerekli olacak değer olarak ayarlamayı sağlıyor ama 24H2 ise doğrudan ayarlardan yapılabilmesi lazım. Pil tasarrufunu bu şekilde açtıktan sonra bile soğumazsa benim gibi ekstra güç kısmaya zorlayabilirsiniz. Kendi deneyimimde pil tasarrufu asla şarjdayken bile o denli soğutamadı, onun yaptığı olay muhtemelen sadece parlaklık kısmak ve belli başlı efektleri kapatarak bu efektler için harcanacak compute powerden tasarruf etmek, mesela buna başlet menüsü, görev çubuğu vb. yerlerdeki saydamlık efektlerinin pil tasarrufu açılınca kapanması da dahil.

Benim PowerSettingsExplorer'da aktif ettikten sonra yaptığım ayarlar şu şekildeydi, Güç Tasarrufu planını kendim oluşturdum.

Son düzenleme:
Hocam 23h2 var hp verdiğinden beri yani 1 gündür. 24h2 değil evet. Ayarlar sistem etkinleştir ve ordan windows proya geçe bastım ve kendini kapatıp açtı pro sürümde şuan ama seçenek hala açılmadı. Ben islemci ısınmasını diye oyunlarda amd için uxtu kullanıyorum. Bazı oyunların optimizesi sıkıntı diye normal kullanımda pil tasarrufu işimi görüyor. @Gece nin dediğini deneyeceğim öncelikle.

Seçenek 24H2 ile açılıyorda ondan, home ve pro fark etmiyor dedim zaten. 24H2'ye güncellemen gerekli, Windows Update'e gelmiş olması lazım çoktan.

Seçenek 24H2 ile açılıyorda ondan, home ve pro fark etmiyor dedim zaten. 24H2'ye güncellemen gerekli, Windows Update'e gelmiş olması lazım çoktan.
Bugün sabah gelmiş hocam ama daha önce 24h2 asla indirilmiyordu,indir ve yükle dedim. Ama bir korkmuyor değilim tekrar pc kitlenirse diye vs. şuan 600 700gblik oyun indirdim dünden beri bekledim. Patlamaz yazılım umarım.

Galiba 24h2 inmeyecek sebebi nedir onuda anlamadım %100 oldu ve sıfırdan tekrar başladı. Servis temiz windows kurup vermesinden sonra neden inmez ki.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…