stygge

Uzman
Az önce bilgisayarımı açtıktan kısa bir süre sonra USB algılama sesi geldi. Klavyemin ışıkları söndü ve 1 saniye sonra düzeldi. Bunu geçen sefer LoL oynarken de yapmıştı. Sorun neyden kaynaklanıyor bilmiyorum. Olay Görüntüleyicisi'nde "Yönetim" olaylarında tam o saatte "PerfDiag Logger" oturumu şu hatayla sonlandırıldı: 0xC0000188 diye bir hata var. Bu sebep oluyor olabilir mi? Windows antivirüs güncelleştirmesi buna sebep olmuş olabilir mi? PC bildirimlerine de herhangi bir bildirim gelmedi bu olay yaşanırken.

Sistem:
  • PNY 5070 Ti Triple Fan
  • AMD Ryzen 7 9700X
  • ROG STRIX B850-A Gaming Wi-Fi
  • XPG Lancer RGB 16 GB 6000 MHz CL30
  • Lian Li Galahad II Lite Performance 360mm
  • Kioxia Exceria Pro 1TB
  • Aerocool D501A
  • Raijintek Cratos ATX 3.1 850W 80+ Gold PCIe 5.1

Ekran görüntüsü 2025-10-11 150041.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Az önce bilgisayarımı açtıktan kısa bir süre sonra USB algılama sesi geldi. Klavyemin ışıkları söndü ve 1 saniye sonra düzeldi. Bunu geçen sefer LoL oynarken de yapmıştı. Sorun neden kaynaklanıyor? Bilmiyorum. Olay Görüntüleyicisi'nde "yönetim" olaylarında tam o saatte "perfdiag logger" oturumu şu hatayla sonlandırıldı: 0xC0000188 diye bir hata var. Bu sebep oluyor olabilir mi? Windows antivirüs güncelleştirmesi buna sebep olmuş olabilir mi? PC bildirimlerine de herhangi bir bildirim gelmedi bu olay yaşanırken.

Sistem:
  • PNY 5070 Ti triple fan.
  • AMD Ryzen 7 9700X.
  • ROG STRIX B850-A Gaming Wi-Fi
  • XPG Lancer RGB 16 GB 6000 MHz CL30.
  • Lian Li galahad II Lite performance 360mm.
  • Kioxia Exceria Pro 1TB.
  • Aerocool D501a.
  • Raijintek cratos ATX 3.1 850W 80+ Gold PCI-e 5.1

Eki Görüntüle 191727

Bu durum genellikle USB güç kesilmesi sürücü gecikmesi kaynaklı olabiliyor ama senin belirttiğin "perfdiag logger hata 0xC0000188 bu olayın doğrudan nedeni değil, tetikleyici semptom olabilir.
Win + r tuşlarına bas.
eventvwr.msc yaz enter
Sol menüden şu yolu takip et:
uygulama ve hizmet günlükleri Microsoft Windows diagnostics performance operational
günlüğü temizle log dosyası olması lazım.
İstersen kaydetmeden temizle.
Ardından Win + r perfmon rel yaz enter.
Açılan pencerede perfdiag ya da diagnostics oturumları varsa devre dışı bırak
Sağ tıklayıp özellikler etkin enabled kutusunu kaldır.
Bilgisayarı yeniden başlat.

Bu durum genellikle USB güç kesilmesi sürücü gecikmesi kaynaklı olabiliyor ama senin belirttiğin "perfdiag logger hata 0xC0000188 bu olayın doğrudan nedeni değil, tetikleyici semptom olabilir.
Win + r tuşlarına bas.
eventvwr.msc yaz enter
Sol menüden şu yolu takip et:
uygulama ve hizmet günlükleri Microsoft Windows diagnostics performance operational
günlüğü temizle log dosyası olması lazım.
İstersen kaydetmeden temizle.
Ardından Win + r perfmon rel yaz enter.
Açılan pencerede perfdiag ya da diagnostics oturumları varsa devre dışı bırak
Sağ tıklayıp özellikler etkin enabled kutusunu kaldır.
Bilgisayarı yeniden başlat.
Diagnostics-Performance" seçeneğinden sonra karşıma şöyle bir şey çıkıyor, buradan sonra ne yapmam gerekli? Bu arada, bu yaptığımız şey hızlı başlatmayı devre dışı bırakmak ise ben bunu Windows ayarlarından az önce yaptım.

Adsız.webp

Diagnostics-performance" seçeneğinden sonra karşıma şöyle bir şey çıkıyor, buradan sonra ne yapmam gerekli? Bu arada, bu yaptığımız şey hızlı başlatmayı devre dışı bırakmak ise ben bunu Windows ayarlarından az önce yaptım.

Eki Görüntüle 191746

Perfdiag logger hatasını düzeltmen gerek. Yapacağın bu.
Başlat menüsüne tıkla Olay Görüntüleyicisi yaz aç.
Sol taraftan sırayla.
Uygulama ve hizmet günlükleri Microsoft Windows diagnostics-performance operational.
Operational
üzerine sağ tıkla günlüğü temizle de.
Kaydetmeden temizle seçeneğini seç.
Bu ayar 0xC0000188 hatasını tamamen ortadan kaldıracak tabii istediğin anlattığın bu ise.
Yap bana dön olumlu olumsuz.

Diagnostics-performance operational seçeneği yok. Size görsel ilettim.

Perfdiag logger hatasını düzeltmen gerek. Yapacağın bu.
Başlat menüsüne tıkla Olay Görüntüleyicisi yaz aç.
Sol taraftan sırayla.
Uygulama ve hizmet günlükleri Microsoft Windows diagnostics-performance operational.
Operational
üzerine sağ tıkla günlüğü temizle de.
Kaydetmeden temizle seçeneğini seç.
Bu ayar 0xC0000188 hatasını tamamen ortadan kaldıracak tabii istediğin anlattığın bu ise.
Yap bana dön olumlu olumsuz.

Diagnostics-performance operational seçeneği yok. Size görsel ilettim.

O zaman tamam bazı Windows'ta bu ayar gözükmüyor şunu yapacağız.
Başlat PowerShell yaz sağ tık yönetici olarak çalıştır.
Aşağıdaki komutları sırayla yapıştır ve Enter'a bas.

Perfdiag logger günlüğünü temizle.​

Wevtutil CL "Microsoft-Windows-Diagnostics-Performance/Operational"

Perfdiag logger oturumunu devre dışı bırak.​

Wevtutil SL "Microsoft-Windows-Diagnostics-Performance/Operational" /e: False.
Bunu dene.

Yaşadığım klavye bağlantısının 5 günde 2 kez kopması bu olay gerçekleşirken USB algılama sesinin gelmesi klavyenin ışıklarının sönmesi ve 1 saniye sonra tekrardan yanmasının sebebi bu mu? Bu belirttiğiniz şeyi uygulayamadım. Komutu kabul etmiyor sistem.
Konuyla ilgili yardımcı olabilir misiniz? @Recep Baltaş

Alakası yok tabii ki. Hiçbir şey bilmiyor, bilmediği gibi yapay zekadan cevap alıp kafanı karıştırmaktan başka bir şey yapmıyor.
  • BIOS'u son sürüme çek.
  • Sorun devam ederse EXPO kapat.
USB kopuyorsa sistemde bir kararsızlık sorunu var demektir.

Alakası yok tabii ki. Hiçbir şey bilmiyor, bilmediği gibi yapay zekadan cevap alıp kafanı karıştırmaktan başka bir şey yapmıyor.
  • BIOS'u son sürüme çek.
  • Sorun devam ederse EXPO kapat.
USB kopuyorsa sistemde bir kararsızlık sorunu var demektir.
Öncelikle teşekkür ederim. BIOS güncel. Bu sorunu hızlı başlat seçeneği açık diye yaşamış olabilir miyim? Şu anda kapalı bu seçenek. Bir süre bu şekilde denedikten sonra olmazsa EXPO kapatacağım. Bu bahsettiğim sorunu tam yaşadığım anda saate baktım ve olay görüntüleyicisinden hataları buldum. "PerfDiag Logger" oturumu şu hatayla sonlandırıldı: 0xC0000188 diye bir hata var orada. O yüzden konu içerisine de bu bilgiyi ekledim. Bunlarla bir alakası yok sanırım.