Yer
İstanbul
Windows 11 kurmayı planlıyorum. Şu an 10 Pro var. 3 adet disk var sistemimde, 2 SSD ve 1 HDD olmak üzere. HDD'deki verileri direkt olarak Windows 11'e de aktarmak istiyorum. Format ekranında disk biçimlendirme kısmında bahsettiğim HDD'yi hiçbir şekilde biçimlendirmeden devam edebilir miyim? Sadece 2 adet SSD'yi silip tekrar onlara bölüm oluşturmak istiyorum.

Diskler orada tek parça görünmeyecek, C/D/E diye ayrılmayacak, disk 0/1/2 yazacak ve birçok bölümden oluşacak.

Asıl önemli olan birden fazla disk varken kurulum yaparsanız EFI bölümünü farklı diske yazabiliyor, ileride o diski çıkardığınızda Windows boot etmiyor, bunu önlemek için tek disk ile kurulum yapılmalı.

Böyle bir durumun oluşma ihtimali ne kadar hocam peki? Yani ben işaretlemedikten sonra herhangi bir diske kurulum mu yapacak bu? Çok saçma harbiden ya.

Bence %100 boot bölümünü başka diske yazacak, onu seçemiyorsunuz kafasına göre yazıyor, önlemi anlattığım şekilde tek disk.

Peki diskleri çıkarttım ve normal olarak istediğim diske kurulumu gerçekleştirdim diyelim. Ondan sonra diğerlerini taktıktan sonra onları daha sonradan nasıl tekrar biçimledireceğim?

Bu bilgisayar kısmından D veya E hangi diski silecekseniz sağ tıklayıp biçimlendir dersiniz.

Hocam başında dediğiniz farklı diske kurma olayını ilk defa duydum gerçekten. Böyle bir durum oluşması sorun evet. EFI bölümünü 100% oraya kurar diyorsunuz ama şu an Flash'ta Windows 11 25H2 var. Yine de sorun yapma ihtimali var yani o zaman.
Gerçi Boot'u farklı diske kursada herhangi bir sorun olmaz çok. Çünkü ben zaten M.2'ye kurmayı düşünüyorum Windows'u. Atıyorum Boot'u sistemdeki 870EVO'ya kurdu, bunun ne gibi bir eksisi olabilir ki? O diski sistemden çıkartmayı düşünmüyorum çünkü.
Ama gidip HDD'ye kurarsa o biraz sorun olabilir. Öyle bir saçmalık yapar mı ki?

Diski sistemden çıkarmazsanız sorun olmaz, daha önce birden fazla disk ile format attıysanız disk yönetimine bir bakın, EFI bölümü yine başka diskte olabilir.

Windows 11 kurmayı planlıyorum. Şu an 10 Pro var. 3 adet disk var sistemimde, 2 SSD ve 1 HDD olmak üzere. HDD'deki verileri direkt olarak Windows 11'e de aktarmak istiyorum. Format ekranında disk biçimlendirme kısmında bahsettiğim HDD'yi hiçbir şekilde biçimlendirmeden devam edebilir miyim? Sadece 2 adet SSD'yi silip tekrar onlara bölüm oluşturmak istiyorum.

Evet, bu şekilde yapabilirsin. Kurulum sırasında yalnızca işletim sistemini yükleyeceğin SSD'leri biçimlendirip bölümlendirdiğin sürece HDD'deki veriler korunur. Format ekranında Windows 11 kurulum medyası tüm diskleri listeler; burada dikkat etmen gereken tek şey, veri diskin HDD üzerindeki hiçbir bölümü silmemek veya biçimlendirmemek.

Kurulum ekranında disklerin listesi geldiğinde HDD'nin kapasitesini kontrol ederek onu tanı örnek 1000 GB civarıysa o
HDD üzerindeki bölümleri silme ve biçimlendirme butonlarına basma.
Sadece Windows kurmak istediğin SSD'leri silip yeniden bölüm oluştur.
Kurulumu SSD'ye yönlendir.

Evet, bu şekilde yapabilirsin. Kurulum sırasında yalnızca işletim sistemini yükleyeceğin SSD'leri biçimlendirip bölümlendirdiğin sürece HDD'deki veriler korunur. Format ekranında Windows 11 kurulum medyası tüm diskleri listeler; burada dikkat etmen gereken tek şey, veri diskin HDD üzerindeki hiçbir bölümü silmemek veya biçimlendirmemek.

Kurulum ekranında disklerin listesi geldiğinde HDD'nin kapasitesini kontrol ederek onu tanı örnek 1000 GB civarıysa o
HDD üzerindeki bölümleri silme ve biçimlendirme butonlarına basma.
Sadece Windows kurmak istediğin SSD'leri silip yeniden bölüm oluştur.
Kurulumu SSD'ye yönlendir.

@20424'in dediği gibi bir durum oluşur mu peki?

Dosya Ekleri

• disk yönetimi.webp
    disk yönetimi.webp
    142,9 KB · Görüntüleme: 27