"@Ayhan Dönmez Çok teşekkür ederim. Dediğiniz gibi Gemini'dan biraz yardım alarak debloat yaptım; Edge ve Copilot gibi gereksiz programları da kaldırdım. Memory Cleaner hakkında bir sorum olacaktı: Şimdilik her sistem açılışında başlayacak şekilde bir ayar yaptım. Bu program, RAM kullanımı belli bir sınırı aşınca otomatik temizleme mi yapıyor?
1774352113564.webp

"@Ayhan Dönmez Çok teşekkür ederim. Dediğiniz gibi Gemini'dan biraz yardım alarak debloat yaptım; Edge ve Copilot gibi gereksiz programları da kaldırdım. Memory Cleaner hakkında bir sorum olacaktı: Şimdilik her sistem açılışında başlayacak şekilde bir ayar yaptım. Bu program, RAM kullanımı belli bir sınırı aşınca otomatik temizleme mi yapıyor?Eki Görüntüle 235211

Evet, dediğin şekilde ayarlayabilirsin. Ben tamamen Manuel hallediyorum, sana kalmış nasıl kullanacağın yani. Bu programın alternatifi çok fazla var ama bu da gayet başarılı bir program. Zaten açık kaynak kodlu hepsi.

Winutil'de de ekstra Tweak ve Debloat yapabilirsin yine Advanced kısmından, OOSU'dan da öyle. Ama aşırıya kaçmamakta fayda var. Anakart yazılımlarına eğer ihtiyacın yoksa Revo Uninstaller Portable sürümünü indirerek Advanced Scan ile Reg'leri vs. dahi tarayarak kurtulabilirsin. RGB ve Fan kontrolü için önerdiğim yazılımlara yönel, onları da yönetici açacaksın. OpenRGB için minimum LED sayısı soracak, hepsine 2 LED yazarsan sorun olmayacaktır. Minimum 2 istiyor kontrol için.

"@Ayhan Dönmez Çok teşekkür ederim. Dediğiniz gibi Gemini'dan biraz yardım alarak debloat yaptım; Edge ve Copilot gibi gereksiz programları da kaldırdım. Memory Cleaner hakkında bir sorum olacaktı: Şimdilik her sistem açılışında başlayacak şekilde bir ayar yaptım. Bu program, RAM kullanımı belli bir sınırı aşınca otomatik temizleme mi yapıyor?Eki Görüntüle 235211
Bu tarz RAM temizleme uygulamalarını kullanmanızı gerektiren bir şey yok, sistem zaten dara düştüğünde otomatik olarak yer açıyor bellekte. Bu tarz uygulamalar 5-10 sene öncesinde kaldı. Sistemi debloat ettiyseniz, gereksiz hizmetleri ve uygulamaları kapatıp kaldırdıysanız başka bir işleme gerek yok.

Bu tarz RAM temizleme uygulamalarını kullanmanızı gerektiren bir şey yok, sistem zaten dara düştüğünde otomatik olarak yer açıyor bellekte. Bu tarz uygulamalar 5-10 sene öncesinde kaldı. Sistemi debloat ettiyseniz, gereksiz hizmetleri ve uygulamaları kapatıp kaldırdıysanız başka bir işleme gerek yok.

Bir zararı olmadığından yapmasında bir sakınca görmüyorum. Devamlı yapılacak ya da yapılması gereken bir işlem değil zaten. Aralıklı olarak yapabilir. Ön bellek, Cache temizleme işlemidir, alternatif olarak da birçok program mevcut. Çok bir anlamı olmasa da halen daha boşta 1 GB kullanımları ve 50-60 işlem bandını görmek güzel. 2x16 GB kullanım senaryolarında güncel sistemlerde bence Debloat ve gereksiz hizmet kapatma işlemlerinin de hiçbirine ihtiyaç yok. Eskiden olduğu gibi halen daha öneriliyor önerilmesine, ama ''1 tanesine bile ihtiyaç var mı?'' derseniz cevabım güncelde hayır olur. Güncel sistemler külüstür değil sonuçta. Bunların hepsi ayrı bir merak, zevk konusu. Halen daha sırf bu sebeplerden birçok kesim Win10 kullandığı düşünülürse yapılan önerileri yerinde buluyorum.

Gereksiz arka plan hizmetleri vs. kapatıldığında, CPU işlem sayısı düştüğünde FPS dalgalanmaları minimal olacaktır, %1 ve özellikle %0.1 FPS değerleri artış gösterecektir. RAM ayarları ile beraber Debloat ayarlarının önerilmesinin esasen sebebi bu aslında. Yine de uygulayan uygular, uygulamayan uygulamaz. Takıntı haline getirmemek lazım, güncel sistemlerde aşırı gerekli adımlar değil. RAM ayarlasa daha çok FPS ve %0.1 değerleri artış gösterecek çünkü. Mevcut Drop'ların önüne bu yöntemler ile geçilmesi çok olası değil.

Ben bu sorunuzun cevabını bırakayım, gerisini arkadaşlar hâlleder.

Kurulum videosu:

Hocam bunları nasıl orijinal lisansa çevirebiliriz? CMD işe yarıyor mu yoksa lisans mı satın almak gerekir?

Son düzenleyen: Moderatör: