Merhaba arkadaşlar,
Windows 10'da,
Aynı işlemi Windows 11'de denediğimde ise Alt+Tab (açık pencereler arasında geçiş), Ayarlar ve explorer.exe çalışmamaya başladı. Çünkü Microsoft, UWP uygulamalarını sistem düzeyine entegre etmiş. Bu durum kötü olmuş yani. Çünkü Windows 10'u bu şekilde hızlandırabiliyordum. Aslında bu yöntem, Windows'u kullanılabilir bir seviyeye çıkaran ve daha da hızlandıran en etkili yöntemdi. Bloatware'leri temizleyerek sistemi sadeleştiriyordum. Sistemin CPU, RAM, disk kullanımı düşüyordu ve sistem sorunsuz çalışıyordu.
İkinci bir sorunum ise "Gelişmiş Başlangıç"ın çok geç açılması. BIOS'um hızlı başlat (Fast Boot) modunda olduğu için boot sürecinde klavye girişleri devre dışı kalıyor. Arada Linux kullanan biriyim, bu yüzden "Gelişmiş Başlangıç" seçeneğini sık sık kullanırım. Windows 10'da Başlat menüsündeki kapatma butonuna Shift + sağ tık yaptığımızda "Gelişmiş Başlangıç" kısayolu çıkıyordu. Ancak Windows 11'de bu kısayol kaldırılmış ve artık "Gelişmiş Başlangıç" çok geç açılıyor.
Bir diğer sorun da Dosya Gezgini (explorer.exe). Yavaş çalışıyor ve genel kullanım açısından da sistemi yavaşlatıyor. Windows 10'daki Dosya Gezgini hem çok hızlıydı, hem de oldukça kullanışlıydı. Windows 11'de bu konuda ciddi gerileme var.
Çift sağ tık menüsüne de hiç girmek istemiyorum.
Windows'u kararlı, olgun yapan kısımlarından bazıları bence Dosya Gezgini ve context menu (sağ tık menüsü) ama Windows 11'deki halleri çok kötü olmuş.
Windows 10'da,
C:/Program Files/WindowsApps ve C:/Windows/SystemApps klasörlerini sildikten sonra 3-4 MB'lık "StartIsBack!" yazılımını yükleyerek sistemi ne güzel kullanıyordum. Hem performans açısından inanılmaz derecede iyiydi, hem de sistemde hiçbir sorun yaşamıyordum. Çok rahat bir deneyimdi. Çünkü bu iki dizindeki uygulamalar aslında sisteme tam entegre değil; üçüncü parti yazılımlar gibi çalışıyorlardı. Zaten UWP (Metro) uygulamalarıydı bunlar.Aynı işlemi Windows 11'de denediğimde ise Alt+Tab (açık pencereler arasında geçiş), Ayarlar ve explorer.exe çalışmamaya başladı. Çünkü Microsoft, UWP uygulamalarını sistem düzeyine entegre etmiş. Bu durum kötü olmuş yani. Çünkü Windows 10'u bu şekilde hızlandırabiliyordum. Aslında bu yöntem, Windows'u kullanılabilir bir seviyeye çıkaran ve daha da hızlandıran en etkili yöntemdi. Bloatware'leri temizleyerek sistemi sadeleştiriyordum. Sistemin CPU, RAM, disk kullanımı düşüyordu ve sistem sorunsuz çalışıyordu.
İkinci bir sorunum ise "Gelişmiş Başlangıç"ın çok geç açılması. BIOS'um hızlı başlat (Fast Boot) modunda olduğu için boot sürecinde klavye girişleri devre dışı kalıyor. Arada Linux kullanan biriyim, bu yüzden "Gelişmiş Başlangıç" seçeneğini sık sık kullanırım. Windows 10'da Başlat menüsündeki kapatma butonuna Shift + sağ tık yaptığımızda "Gelişmiş Başlangıç" kısayolu çıkıyordu. Ancak Windows 11'de bu kısayol kaldırılmış ve artık "Gelişmiş Başlangıç" çok geç açılıyor.
Bir diğer sorun da Dosya Gezgini (explorer.exe). Yavaş çalışıyor ve genel kullanım açısından da sistemi yavaşlatıyor. Windows 10'daki Dosya Gezgini hem çok hızlıydı, hem de oldukça kullanışlıydı. Windows 11'de bu konuda ciddi gerileme var.
Çift sağ tık menüsüne de hiç girmek istemiyorum.
Windows'u kararlı, olgun yapan kısımlarından bazıları bence Dosya Gezgini ve context menu (sağ tık menüsü) ama Windows 11'deki halleri çok kötü olmuş.
Son düzenleme: