Hocam yöntemi bende kullanıyorum ama tam olarak çalışma mantığı nedir? Program benim donanım bilgilerimi nasıl Microsoft'a tanımlayabiliyor?

Senin donanım kimliğin var bunu baslat/çalıstır slui4 yapınca gelen ekranda 1-9 arası gruplar, bu gruplarda 7 rakamlı kodlar var.
Bu senin “donanım kimliğimdir”.
Her key de bu kimlikte degişir.
Keyi girince ya manuel olarak bunları ararsın Microsoft'u verirsin, ya da HWID bunu senin için yapar, keyin etkinleştirilir ise Microsoft bunu kabul eder ve sana A-H arası gruplarda 6 rakamlı kod atar.
Buna “onay kimliği” denir.
Microsoft bunu kaydeder, format esnasında yerel ile formatlasanda senin PC ne key girmesen bile daha once etkinleştirildigi için internete baglanınca oto olarak etkinleştirir (donanım ve onay kimliği eşlesmesi).
Bunlar Retail ve OEM için geçerli.
MAK key de her zaman manuel etkinleştirme yapman gerek. Keyi girip ve onay kimliği (daha once alınmış “onay kimliği” girilerek.)
Kabaca bu sekilde
HWID muhtemel Retail ile kalıcı olarak etkinleştirir(denemedim).
Kabaca boyle.

Hocam bu yöntemle Windows'u etkinleştirdiğimizde Office yazılımları da (örneğin Excel) lisanssız kullanılabilir oluyor mu?

Ofis etkinleştirmezsen lisanssız kullanırsın.
Ofis uygulamasının da Windows gibi etkinleştirmek gerekiyor tabili.
Zannedersem 30 gün demo kullanabiliyorsun bildiğim kadar(lisanslı kullandıgım için sürekli tam net bilmiyorum).