eemrsch

Çalışkan
Yer
Wiesbaden, HE
Selam,
Olayı özetlemem gerekirse bir hafta önce bilgisayarıma, iki senedir atmadığım için temizlik amacıyla bir format attım. Windows sürümlerimi değiştirmedim, aynı. FACEIT Anti-Cheat için gerekli olan sanallaştırma ile ilgili güvenlik için BIOS ayarlarından SVM modunu açmam gerekiyordu; bunu zaten formattan önce de açmıştım ve FACEIT AC sorunsuz çalışıyordu.
Format sonrasında gerekli güncelleştirmeler ve ayarlardan sonra FACEIT AC'e sıra gelince BIOS'tan SVM modunu açmayı denediğimde bilgisayarın anakart ekranında, altta dönen simgede donduğunu ve Windows'un bootlanmadığını gördüm. Önemli detay mıdır bilmiyorum fakat fark ettiğim şey şu oldu: IOMMU + NX Mode + SVM açıkken bilgisayar açılmıyor fakat bu üçlüden NX Mode'u kapatınca bilgisayarım açılıyor. Fakat bana üçü de aynı anda lazım.
Denediğim metotlar dışında çözüm fikri olan arkadaşlardan yardım bekliyorum.

1 haftadır Reddit'te okumadığım makale kalmadı bu konuyla ilgili ve denediğim işe yaramayan şeyler:
BIOS eski/yeni neredeyse tüm güncelleştirmeleri yükledim ve denedim,
Windows 25H2 ve Canary 26200 yani son sürümlerini denedim,
Bilgisayarımda taramadığım eksik/güncel olmayan sürücü kalmadı,
Regedit kısmından sanallaştırma ve Hyper-V ile ilgili her şeyi kapattım,
Windows medya yükleme ile ayrı, Recep Baltaş'ın rehberi ile Rufus yardımıyla Windows 11'i ayrı kurdum (şu an Rufus ile kurduğum sürümdeyim),
Fakat sorunum devam etmekte. Yardımlarınıza açığım. Teşekkürler.

Bileşenlerim:
AMD Ryzen 5 5600
ASRock B450M-HDV R4.0
16 GB RAM
650W Bronz PSU
Windows 11 26200 sürümü

Windows’ta Hyper-V, Windows Hypervisor Platform, Virtual Machine Platform ve Windows Sandbox özelliklerinin tamamen kapalı olduğundan emin olun. Ardından yönetici CMD’de bcdedit /set hypervisorlaunchtype off komutunu çalıştırıp sistemi yeniden başlatmayı deneyebilirsiniz.

Düzelmezse son olarak AMD chipset driver’ını yeniden kurmayı ve BIOS’ta SVM, NX açık, diğer sanallaştırma ayarları varsayılan olacak şekilde denemeniz öneririm.

Windows’ta Hyper-V, Windows Hypervisor Platform, Virtual Machine Platform ve Windows Sandbox özelliklerinin tamamen kapalı olduğundan emin olun. Ardından yönetici CMD’de bcdedit /set hypervisorlaunchtype off komutunu çalıştırıp sistemi yeniden başlatmayı deneyebilirsiniz.

Düzelmezse son olarak AMD chipset driver’ını yeniden kurmayı ve BIOS’ta SVM, NX açık, diğer sanallaştırma ayarları varsayılan olacak şekilde denemeniz öneririm.
BIOS'da sanallaştırmayla alakalı başka hangi ayarlar var? Ayrıca vermiş olduğun komut ve chipset driver güncelleştirmelerini yaptıktan sonra da sorunum devam etmekte, ilk metnime yazmayı unutmuşum. Önerin için teşekkür ederim.

BIOS'da sanallaştırmayla alakalı başka hangi ayarlar var? Ayrıca vermiş olduğun komut ve chipset driver güncelleştirmelerini yaptıktan sonra da sorunum devam etmekte, ilk metnime yazmayı unutmuşum. Önerin için teşekkür ederim.
BIOS’ta Advanced - AMD CBS - NBIO Common Options kısmında IOMMU, DMA Protection, PCIe ARI veya SR-IOV gibi seçenekler bulunabiliyor. Bunlardan özellikle IOMMU ve DMA Protection birlikte açıkken boot sorununa sebep olabiliyor.

Sende NX kapalıyken açılması biraz garip ama denemek için BIOS’ta SVM ve NX açık bırakıp IOMMU’yu Auto yerine Disabled yaparak bir boot testi yapmanı öneririm. Bu şekilde açılırsa sorun büyük ihtimalle IOMMU tarafındaki bir BIOS/AGESA uyumsuzluğudur.

BIOS’ta Advanced - AMD CBS - NBIO Common Options kısmında IOMMU, DMA Protection, PCIe ARI veya SR-IOV gibi seçenekler bulunabiliyor. Bunlardan özellikle IOMMU ve DMA Protection birlikte açıkken boot sorununa sebep olabiliyor.

Sende NX kapalıyken açılması biraz garip ama denemek için BIOS’ta SVM ve NX açık bırakıp IOMMU’yu Auto yerine Disabled yaparak bir boot testi yapmanı öneririm. Bu şekilde açılırsa sorun büyük ihtimalle IOMMU tarafındaki bir BIOS/AGESA uyumsuzluğudur.
Önerdiğin ayarlarla beraber NX ve SVM modları açık, IOMMU modu kapalı bir şekilde Windows'u açabildim fakat bilgisayar çok yavaş. Kilit ekranından masaüstüne 1-2 dakikada anca gelebildim. Masaüstündeyken arada sırada 5-10 saniyeliğine tamamıyla donmalar da oluyor.