Retail lisans doğrudan senin şahsına aittir ve donanımdan bağımsızdır. Yani yarın bilgisayarını değiştirdiğinde, anakartın yandığında veya sıfırdan yeni bir sistem topladığında, sahip olduğun bu lisansı eski bilgisayardan kaldırıp yenisine aktarabilirsin lisans hakkın ömür boyu seninle gelir.

Teşekkür ederim link atma ihtimalin var mıdır?

Tamam ama işin rengi yasal boyuta gelince değişiyor. Sonuçta bu yöntemle Microsoft’un kapısından biletsiz girmiş oluyorsun ve elinde, malın sana ait olduğuna dair ne bir fatura ne de yasal bir belge oluyor. Ev kullanıcısı için belki çok dert değil; kimse gelip kapını çalmaz. Ama yarın öbür gün iş yerinde veya ticari bir ortamda bunu yaparsan ve denetime denk gelirsen, o bedava sandığın yöntem sana astarı yüzünden pahalıya patlar. Ayrıca piyasada neredeyse bir dürüm parasına ömürlük ve faturalı lisans almak varken, scriptlerle kodlarla uğraşıp arka kapıdan dolanmak bana biraz gereksiz risk almak gibi geliyor. Yani tercih senin tabii.
Yasal yollara girerseniz önerdiğiniz hiçbir anahtar yasal değil. SağlamLisans anahtarları başka bilgisayardan alınan anahtarlar, çoğu öyle zaten. Kimseye orijinal anahtar dayatması da yapmak mümkün değil. MAS yıllardır kullanılan bir yöntem, ben olsam ben de onu kullanırdım.

Yasal yollara girerseniz önerdiğiniz hiçbir anahtar yasal değil. Sağlamlisans anahtarları başka bilgisayardan alınan anahtarlar, çoğu öyle zaten. Kimseye orijinal anahtar dayatması da yapmak mümkün değil. Mas yıllardır kullanılan bir yöntem, ben olsam ben de onu kullanırdım.

OEM veya volume anahtarların piyasaya sızması, bu modellerin hukuken var olmadığı anlamına gelmez. Sorun modelin kendisi değil, yanlış kullanım ihtimalidir. Mas ise bunun tamamen dışında. Çünkü mas bir lisans türü ya da gri alan değil doğrudan aktivasyon mekanizmasını atlatan bir araçtır. KMS altyapısını taklit eder, hukuki olarak da yetkisiz kullanım olur. Yıllardır kullanılıyor olması bu gerçeği değiştirmez. Süreklilik, meşruiyet üretmez.

Kimseye orijinal anahtar dayatılamaz evet doğru fakat buradan o zaman bypass normaldir sonucu çıkmaz. Bu, lisanslı kullanım ile lisans ihlalini aynı kefeye koymaktır. kullanıcı ne yapar ayrı bir konu. Bunu rasyonel bir tercih gibi sunmak bence yanlış zaten forumda da korsana teşvik yasak diye biliyorum. Zaten profesyonel, kurumsal ya da yarı kurumsal hiçbir ortamda Mas'ın karşılığı da yoktur.

Hocam satın alınan keylerin nereden geldiği de belli değil ki. Hem bu yöntemle zararlı çıkanı ben şimdiye dek hiç görmedim. Kurumsal bir firma için bakılıyorsa da fiyat sorunu yoktur diye düşünüyorum. Haklısınız ama tercih meselesi her türlü.
Çoğu Arjantin üzerinden alındığı için ucuz oluyor ve internette bedavaya dağıtılıyor. Çin ve Vietnam forumlarında her gün paylaşılıyor.