NeonDragon

Uzman
Bilgisayar ilk geldiğinde Pro kurdum, 3 hafta kullandım ama sanki çok fazla gereksiz özellik ve hizmet var gibime geldi. Home lisansım da vardı. Home'a geçtim ama bir fark göremedim. Pro ile Home arasında ne fark var? Hız ve performans farkı var mı? Pro'da sanki gereksiz özellikler PC'yi zorluyormuş gibi geldi ama Home da aynı performansı veriyor gibi. Daha hafif değil mi Home?

Pro kurup gereksiz hizmetleri kapatabilirsiniz. gpedit.msc gibi şeyler Home sürümlerinde yok. Pro'da var. Pro daha mantıklı olur bu sebeple.

Bilgisayar ilk geldiğinde Pro kurdum, 3 hafta kullandım ama sanki çok fazla gereksiz özellik ve hizmet var gibime geldi. Home lisansım da vardı. Home'a geçtim ama bir fark göremedim. Pro ile Home arasında ne fark var? Hız ve performans farkı var mı? Pro'da sanki gereksiz özellikler PC'yi zorluyormuş gibi geldi ama Home da aynı performansı veriyor gibi. Daha hafif değil mi Home?

Windows 10/11 fark etmez hep Pro kurarım hiçbir fark göremiyorum.

Yeni sistemlerde bu fark anlasilmaz hatta performansa etkisi bile olmaz.

Normal günlük kullanıcı için hiçbir anlamı yok. Home kullanın. Ancak bahsi geçen cihaz laptop ise ve sık sık taşınıyorsa Pro kullanın çünkü Microsoft'un disk şifrelemesi Home desteklemiyor. Onun dışında Pro zaten şirket bilgisyarları, IT işi ile ilgilenen insanlar ve geliştiriciler içindir. Pro size gelişmiş güvenlik, yönetim ve sanallaştırma konularında çok daha geniş imkanlar sağlar. Örnekler vermem gerekirse Home olan makinelere Microsoft RDP ile uzaktan bağlanamazsınız. Hyper-V ise yine Windows Home sürümünde desteklenmez ayrıca Windows Sandbox gibi özellikleri de kullanamazsınız. Windows Home GPO desteklemez bu yüzden Pro iş yerlerinde kullanılır. Home ise karşılığını veren bir sürümdür ve günlük ev kullanıcısı ve oyun oynayan insanlar içindir. Oyunlardaki göz ardı edilecek performans farklarından ötürü Pro ve Home sürümlerinin arasında tercih yapmak anlamsızdır.

Pro'da ek olarak bunların olması dışında çok bir fark yok.
  • Geliştirilmiş şifreleme ve güvenlik yönetimi ile verileri korumaya yardımcı olan BitLocker.
  • Uzak Masaüstü (Remote Desktop) kontrolü.
  • Sanal makineler oluşturmak ve çalıştırmak için Hyper-V.
  • Microsoft Store’daki kendi bölümünüz üzerinden şirket uygulamalarınıza erişim sağlayan Özel Katalog.
  • Azure Active Directory’ye katılma ve bulut üzerinden okul, iş veya kurumsal ağa bağlanma yeteneği.
  • Bir etki alanına (domain) katılma ve iş ya da kurumsal ağa bağlanma yeteneği.

Pro'da ek olarak bunların olması dışında çok bir fark yok.
  • Geliştirilmiş şifreleme ve güvenlik yönetimi ile verileri korumaya yardımcı olan BitLocker.
  • Uzak Masaüstü (Remote Desktop) kontrolü.
  • Sanal makineler oluşturmak ve çalıştırmak için Hyper-V.
  • Microsoft Store’daki kendi bölümünüz üzerinden şirket uygulamalarınıza erişim sağlayan Özel Katalog.
  • Azure Active Directory’ye katılma ve bulut üzerinden okul, iş veya kurumsal ağa bağlanma yeteneği.
  • Bir etki alanına (domain) katılma ve iş ya da kurumsal ağa bağlanma yeteneği.
Remote Desktop kontrolü de LTSC sürümlerinde vs. mevcut değil mi zaten? Ben yanlış mı hatırlıyorum?

Galiba Pro'da bir tek Remote Desktop özelliğini kullanırım, onun için TeamViewer yetiyor. Home'dan devam o zaman. O özelliklere çok ihtiyacım olursa Pro'ya yükseltirim.
Herkese teşekkürler cevapları için