yvz

Uzman
Yusuf Ipek'in Linux videoları ilgimi cekiyordu daha sonra bir gun dualboot yapmayı anlattıgı bir videoyu yukledi, hatta bir 1-2 saat sonra Techolay'ın YouTube kanalında dualboot videosu yayınlandı. Daha sonra videodakilerin aynısını yapıp Kali Linux'u kurdum. O gece Steam'i falan yukluyordum FPS testi icin Minecraft yuklemistim ve FPS yaklasık olarak 2 kat artmıstı. Daha sonra bunu CS2 gibi oyunlarda denemek istedigimde alanın yetersiz oldugunu fark ettim ve bilgisayarı yeniden baslatıp boot menusunden Windows 11'e girdim. Daha sonra disk yonetiminden Kali Linux'a ayırdıgım alanı arttıracaktım ama arastırma yaptığımda (Kali Linux'a ayırdıgım alan en sag taraftaydı ) Windows'ta sadece sagdaki depolama alanlarının soldakilere aktarılabilecegini ogrendim. Yani silip Linux'u tekrar yuklemekten baska carem yoktu. Disk yonetiminden Kali Linux'a ayırdıgım alanı sildim ve yukleme isini sonraki gune bıraktım. Daha sonra diger gun bilgisayarı acarken siyah bir ekranda GRUB no resources yazıyordu. Meğerse ben sadece isletim sisteminin dosyalarını silmisim ve EFI klasoru hala duruyor. Yani Windows'u otomatik olarak baslatmıyor. O yazıyı aldıktan sonra tustan bilgisayarı kapa AC yaptım ve boot menusunden Windows 11'i sectim. O gunden beri sadece boot menusunden Windows'a giriliyor yoksa otomatik olarak Kali Linux'a girmeye calısıyor. Nasıl Windows'un otomatik olarak acılmasını saglayabilirim?

Windows içerisindeyken "System Configuration" uygulamasına girin (msconfig yazarak girebilirsiniz). Önyükleme sekmesinden Windows'u varsayılan işletim sistemi yapın.

1756801611091.webp

Yusuf ıpek'in Linux videoları ilgimi cekiyordu daha sonra bir gun dualboot yapmayı anlattıgı bir videoyu yukledi, hatta bir 1-2 saat sonra Techolay'ın YouTube kanalında dualboot videosu yayınlandı. Daha sonra videodakilerin aynısını yapıp Kali Linux'u kurdum. O gece Steam'i falan yukluyordum FPS testi icin Minecraft yuklemistim ve FPS yaklasık olarak 2 kat artmıstı. Daha sonra bunu CS2 gibi oyunlarda denemek istedigimde alanın yetersiz oldugunu fark ettim ve bilgisayarı yeniden baslatıp boot menusunden Windows 11'e girdim. Daha sonra disk yonetiminden Kali Linux'a ayırdıgım alanı arttıracaktım ama arastırma yaptığımda (Kali Linux'a ayırdıgım alan en sag taraftaydı ) Windows'ta sadece sagdaki depolama alanlarının soldakilere aktarılabilecegini ogrendim. Yani silip Linux'u tekrar yuklemekten baska carem yoktu. Disk yonetiminden Kali Linux'a ayırdıgım alanı sildim ve yukleme isini sonraki gune bıraktım. Daha sonra diger gun bilgisayarı acarken siyah bir ekranda GRUB no resources yazıyordu. Meğerse ben sadece isletim sisteminin dosyalarını silmisim ve EFI klasoru hala duruyor. Yani Windows'u otomatik olarak baslatmıyor. O yazıyı aldıktan sonra tustan bilgisayarı kapa AC yaptım ve boot menusunden Windows 11'i sectim. O gunden beri sadece boot menusunden Windows'a giriliyor yoksa otomatik olarak Kali Linux'a girmeye calısıyor. Nasıl Windows'un otomatik olarak acılmasını saglayabilirim?

BIOS'tan Windows Boot Manager'i en üste alın.

Daha sonra:

BCDEdit /enum Firmware komudunu girin ve listeden hangi dağıtımı kullanıyorsanız onun kodunu alın.
Resimli anlatım:

1756803677554.webp

İdentifier kısmını alacaksınız. Daha sonra bcdedit /delete {a8dd9d8e-7d9d-11f0-b09f-c8c96a974cfb} (sizin idniz) gireceksiniz ve o sistemin EFI'si tamamen kaldırılacaktır. Bundan sonra boot menüde görünmeyecek veya otomatik olarak başlamayacaktır.

Daha sonra tekrardan kuruluma geçebilirsiniz.

Kali Linux kurma. Kali Linux cok agir bir isletim sistemi ve gunluk kullanima da hic uygun degildir.

Kali Linux kurma. Kali Linux cok agir bir isletim sistemi ve gunluk kullanima da hic uygun degildir.
Windowstan Kat Kat Hızlı Ama

BIOS'tan Windows Boot Manager'i en üste alın.

Daha sonra:

BCDEdit /enum Firmware komudunu girin ve listeden hangi dağıtımı kullanıyorsanız onun kodunu alın.
Resimli anlatım:

Eki Görüntüle 180954

İdentifier kısmını alacaksınız. Daha sonra bcdedit /delete {a8dd9d8e-7d9d-11f0-b09f-c8c96a974cfb} (sizin idniz) gireceksiniz ve o sistemin EFI'si tamamen kaldırılacaktır. Bundan sonra boot menüde görünmeyecek veya otomatik olarak başlamayacaktır.

Daha sonra tekrardan kuruluma geçebilirsiniz.
Hocam Onu Copilotda onerdi ama
1756805938039.webp
1756805956539.webp
firmware boot managerle aynı kodu var

Windows'tan kat kat hızlı ama.

Hocam onu Copilot'da onerdi ama Eki Görüntüle 180960Eki Görüntüle 180961Firmware Boot Manager'le aynı kodu var.

Hayır aynı değil, ikisinin identifieri farklılar. {fwbootmgr} onunki. Gönül rahatlığıyla yazabilirsiniz. Ayrıca o Boot Manager'de zaten silinmesi gerek. Kali EFI dosyasını referans alıyor.

Siz Boot Manager'a dokunmasanız da olur, sadece {fwbootmgr} olmayanı silin.