neurox 5

Başarılı
Merhaba,

Bir süredir Windows 11'de bazı sistemlerde yaşanan ve oldukça can sıkıcı olan bir sorunla ilgili güncelleme paylaşmak istiyorum.

Sorun şu şekildeydi: Windows Güvenliği'nde herhangi bir problem olmamasına rağmen, bilgisayar her yeniden başlatıldığında veya açıldığında "Virüsten korumayı aç" şeklinde bir bildirim/uyarı gösteriliyordu.

Windows Güvenliği uygulamasına girildiğinde ise aslında herhangi bir sorun görünmüyordu. Microsoft Defender ve diğer güvenlik bileşenleri normal şekilde çalışıyor, gerçek zamanlı koruma açık durumda bulunuyor ve Windows Güvenliği herhangi bir kritik hata göstermiyordu. Buna rağmen sistem her açılışta tekrar tekrar virüsten koruma ile ilgili bildirimi gösteriyordu.

Yani kısaca, Windows Güvenliği düzgün çalışmasına rağmen bildirim sistemi yanlış bir şekilde kullanıcıya virüsten korumanın açılması gerektiğini söylüyordu.

Bu durum özellikle bilgisayarını her gün yeniden başlatan kullanıcılar için oldukça rahatsız ediciydi. Windows Güvenliği'nde sorun olmadığı için klasik çözüm yöntemlerinin çoğu da işe yaramıyordu. Defender'ın açık olup olmadığını kontrol etmek, Windows Güvenliği'ni incelemek veya sistemi yeniden başlatmak sorunu kalıcı olarak çözmüyordu.

Microsoft sonunda sorunu düzeltti.​

Bugün itibarıyla yaptığım kontrolde bu sorunun Windows 11 için yayımlanan "2026-09 Dinamik Güncelleştirme Kurulumu" kapsamında gelen KB5129195 (OS Build 26200.9457) güncellemesiyle düzeltildiğini gördüm.

Güncellemenin ardından bilgisayarı yeniden başlattığımda, daha önce her açılışta karşıma çıkan:

bildirimi artık görünmedi.

Windows Güvenliği de normal şekilde çalışmaya devam ediyor.

Sorun tam olarak neydi?​

Burada önemli olan nokta, bunun gerçekten Microsoft Defender'ın kapalı olmasıyla ilgili bir durum olmamasıydı.

Sistem üzerinde:
  • Microsoft Defender çalışıyordu.
  • Gerçek zamanlı koruma açıktı.
  • Windows Güvenliği herhangi bir kritik sorun göstermiyordu.
  • Bilgisayarda virüs veya güvenlik problemi olduğuna dair bir belirti bulunmuyordu.
  • Buna rağmen Windows her açılışta virüsten koruma ile ilgili bildirim gösteriyordu.
Dolayısıyla sorun daha çok Windows Güvenliği'nin bildirim/algılama tarafındaki bir hata veya durum senkronizasyonu problemi gibi görünüyordu.

Bu nedenle benzer sorunu yaşayan kullanıcıların, yalnızca bu bildirimi gördükleri için Defender'ın gerçekten kapalı olduğunu düşünmemeleri önemli. Windows Güvenliği'nin ana ekranından gerçek zamanlı koruma ve diğer güvenlik bileşenlerinin durumunu ayrıca kontrol etmek gerekiyor.

KB5129195 sonrası durum​

Windows 11 – KB5129195 – OS Build 26200.9457

Güncellemesini kurduktan sonra sorun benim sistemimde ortadan kalktı.

Özellikle bilgisayarını her başlattığında aynı "Virüsten korumayı aç" bildirimini alan kullanıcılar için bu güncellemenin kontrol edilmesini öneriyorum.

Eğer sizde de uzun zamandır Windows Güvenliği tamamen normal olmasına rağmen her bilgisayar açılışında bu bildirim çıkıyorsa, KB5129195 güncellemesini yükledikten sonra sorunun düzelip düzelmediğini kontrol edebilirsiniz.

Sonuç​

Kısacası, Windows 11'de bir süredir devam eden ve Windows Güvenliği'nde gerçek bir problem olmamasına rağmen her sistem başlangıcında "Virüsten korumayı aç" bildiriminin gelmesine neden olan sorun, KB5129195 (26200.9457) güncellemesinden sonra benim tarafımda düzelmiş durumda.

Bu sorunu yaşayan başka kullanıcılar varsa, güncellemeyi yükledikten sonraki deneyimlerini konu altında paylaşabilirler. Böylece sorunun gerçekten genel olarak çözüldüğünü ve farklı sistemlerde de aynı sonucu verip vermediğini görebiliriz.

Güncelleme: KB5129195
Sürüm: 2026-09 Dinamik Güncelleştirme Kurulumu
OS Build: 26200.9457
Sorun: Windows Güvenliği'nde herhangi bir problem olmamasına rağmen her açılışta "Virüsten korumayı aç" bildirimi gösterilmesi
Durum: Güncelleme sonrasında sorun düzelmiş görünüyor.