Kod yazmak gerekli değil normal durumda. terminal komutları var ama zorin os , pop os , fedora, mint, ubuntu gibi versiyonlarda çok lazım değil. Arc Raider ve diablo 2 oynuyorum sürekli. linux u kur, steam kur, protonup kur proton db kur şeklinde oyun işi.
Windows kadar kolay değil ama denemek bedava bir kaç gün vaktini alır. Beğenmezsen dön geri.
Ben bir sürü denemeden sonra endouver os + KDE de karar kıldım. AMd ekran kartın varsa özellikle linuxta daha rahat edersin.
Birde unutma frame regen yok linux ta nvidia kartın varsa ve kullanıyorsan.

Kurulumu çok zor değilse geçebilirim bir problem değil, ancak kurduktan sonra 200 tane kod yazmam gerekiyorsa sıkıntı olabilir biraz.

İlk açılışta Windows'ta da belli başlı işler yapılıyor. Derli toplu dağıtımlar mevcut kullanıcı çok yormayan. Aktif olarak Fedora Workstation kullanıyorum. Sürücüler harici ilk yüklediğimde kendime uygun bir yapı kurmak biraz zamanımı almıştı. Kendinize uygun bir yapı kurarken sizin de zamanınızı biraz alacaktır ancak zevkli de oluyor. Tüm temayı ikonları animasyonları tek tek ayarlayabiliyorsunuz. Uğraşmak istemezseniz yapmak zorunda da değilsiniz. Varsayılan hali de gayet yeterli. Bu biraz tuzu biberi yani. Kendi beğendiğim yapıyı bir kere kurdum bir daha da arkama bakmadım zaten. Ne bir sorun ne bir hata ne de bir çökme. Hiç karşılaşmadım. Ama resmen çağ atladım. Windowsta boştayken çıldıran fanlar, 10 gb altına inmeyen bellek tüketimi... Hepsi gitti. Ağır bir iş yapmıyorken bir kez bile olsun fanlar açılmadı. Windows'ta boşta durduk yere 80 dereceye çıkan işlemci bir kez olsun günlük kullanımda 50 üstünü görmedi. Gereksiz bellek tüketimi asla yok. Günlük kullanımda 4-5 GB üstüne kolay kolay çıkmıyor. Arkada işletim sistemini sömüren tek bir gereksiz Microslop yazılımı, telemetri servisi bulunmuyor.

Eğer yeterince bıktıysan bugün değilse de yarın geçersin sen merak etme🙂. Kulübe hoş geldin.