vwfan

Uzman
Merhaba,

GTX 1650 10300H Excalibur G770 bir laptopa sahibim. Geçen UEFI Windows 7 UefiSeven ile kurmuştum. Ekran kartının NVIDIA'nın sitesinde driverları var fakat driver kurulumunda GTX1650 bulunamadı diyor. Windows 8.1'de ise yine GPU bulunamadı diyor ve bunun yanında bu sürücü bu Windows sürümüyle uyumlu değil diyor. Modlu driver vs. mi gerekiyor? Yardımcı olursanız sevinirim.

Not: Windows 7 driverları var ve iki Windows sürümündede aynı driverı denedim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba,

GTX 1650 10300H Excalibur G770 bir laptopa sahibim. Geçen UEFI Windows 7 UefiSeven ile kurmuştum. Ekran kartının NVIDIA'nın sitesinde driverları var fakat driver kurulumunda GTX1650 bulunamadı diyor. Windows 8.1'de ise yine GPU bulunamadı diyor ve bunun yanında bu sürücü bu Windows sürümüyle uyumlu değil diyor. Modlu driver vs. mi gerekiyor? Yardımcı olursanız sevinirim.

Not: Windows 7 driverları var ve iki Windows sürümündede aynı driverı denedim.
Donanım kimliğiniz olmadığı için öyle diyor sürücüde.

Öncesinde Intel GPU sürücüsünü kuruyorsunuz değil mi? Zira Intel kurmadan Aygıt yöneticisi altında NVIDIA gözükmez.
Hayır, gözüküyor ikisi de her zaman. Standart VGA Görüntü Bağdaştırıcısı diye geçiyor ikisi de sürücüsüzse (Windows 8 ve üzeri Microsoft Temel Görüntü Bağdaştırıcısı). Gözükmemesi için PCI Express sürücüsü kurulu olmamalı ya da BIOS dan devre dışı bırakılmış olması gerekiyor. İnanmıyorsanız, herhangi bir laptoptan kendiniz de bakabilirsiniz.

Hayır, gözüküyor ikisi de her zaman. Standart VGA Görüntü Bağdaştırıcısı diye geçiyor ikisi de sürücüsüzse (Windows 8 ve üzeri Microsoft Temel Görüntü Bağdaştırıcısı). Gözükmemesi için PCI Express sürücüsü kurulu olmamalı ya da BIOS dan devre dışı bırakılmış olması gerekiyor. İnanmıyorsanız, herhangi bir laptoptan kendiniz de bakabilirsiniz.
Gözükmüyor. Gözükse bile önce Intel GPU sürücüsünü kurmak zorunda! Intel kurmadan NVIDIA sürücüsünü kuramaz. Bu, MUX olmayan bütün laptoplarda böyle.

Gözükmüyor. Gözükse bile önce Intel GPU sürücüsünü kurmak zorunda! Intel kurmadan NVIDIA sürücüsünü kuramaz. Bu, MUX olmayan bütün laptoplarda böyle.
Evet, NVIDIA kurabilmek için Intel istiyor. Bu mesaj, NVIDIA, donanım kimliği ile bulunur ama Intel sürücüsü kurulu değilse çıkar. Bunu der kurulum:
upload_2015-5-20_20-26-53.webp

Bu ise donanım kimliği yok ya da Intel kurulu olsun ya da olmasın, NVIDIA'yı hiç görmüyorsa çıkar:
images - 2025-04-12T140842.249.webp

İnternetten örnek bir ekran görüntüsü bu. Windows Update'in kendisi kurabiliyor ama kod hatalarından birini veriyordu gerçi (çalışmıyordu yani).

Konuya gelecek olursak, Windows 7 kurduğuna göre çipset sürücüleri eksik. Birde donanım kimliğinin NVIDIA sürücüsündeki .inflerin içerisinde olmamasından kaynaklanıyor olabilir. Yani, ya her ikisinden dolayı ya da ikisinden birinden kaynaklı. İlk mesajda aklıma gelmemişti bu durum. Benim eski laptobum Lenovo V570c'de de aynıydı. GeForce 410M vardı ama Vista ve XP sürücülerinin içinde bendeki 410M'in kimliği yoktu. 7 ve üzerindekilerde vardı.

Görüldügü üzere NVIDIA ile Intel bir arada ama NVIDIA kurulu değil:
images (13).webp

@Recep Baltaş Bu ise sizin dediğiniz durum oluyor:
images - 2025-04-12T141352.470.webp

Bu da size dediğim Windows Update'in NVIDIA'yı kurması olayı:
cache-v2 (5).webp

Son düzenleme:
Evet, NVIDIA kurabilmek için Intel istiyor. Bu mesaj, NVIDIA, donanım kimliği ile bulunur ama Intel sürücüsü kurulu değilse çıkar. Bunu der kurulum:
Eki Görüntüle 139998

Bu ise donanım kimliği yok ya da Intel kurulu olsun ya da olmasın, NVIDIA'yı hiç görmüyorsa çıkar:
Eki Görüntüle 140003
İnternetten örnek bir ekran görüntüsü bu. Windows Update'in kendisi kurabiliyor ama kod hatalarından birini veriyordu gerçi (çalışmıyordu yani).

Konuya gelecek olursak, Windows 7 kurduğuna göre çipset sürücüleri eksik. Bir de donanım kimliğinin NVIDIA sürücüsündeki. İnflerin içerisinde olmamasından kaynaklanıyor olabilir. Yani, ya her ikisinden dolayı ya da ikisinden birinden kaynaklı. İlk mesajda aklıma gelmemişti bu durum. Benim eski laptopum Lenovo V570C'de de aynıydı. GeForce 410M vardı ama Vista ve XP sürücülerinin içinde bendeki 410M'in kimliği yoktu. 7 ve üzerindekilerde vardı.

Görüldügü üzere NVIDIA ile Intel bir arada ama NVIDIA kurulu değil:
Eki Görüntüle 140006

@Recep Baltaş bu ise sizin dediğiniz durum oluyor:
Eki Görüntüle 140007

Bu da size dediğim Windows Update'in NVIDIA'yı kurması olayı:
Eki Görüntüle 140012

Chipset sürücüsünü Casper'ın kendi sitesinden Windows 7’ye kurdum
Fakat GTX sürücüsünü hala kuramadım 10300H driverını Casper'in sitesinden indirdim fakat o kurulmadı ne yapabilirim?

Chipset sürücüsünü Casper'ın kendi sitesinden Windows 7ye kurdum.
Fakat GTX sürücüsünü hala kuramadım 10300H driverını Casper'in sitesinden indirdim fakat o kurulmadı ne yapabilirim?

Bu arada en kötü BIOS modlayacağım belki bir şey olur ama bulabildiğim BIOS'ta Legacy mod sıkıntılı.

Son düzenleyen: Moderatör:
Chipset sürücüsünü Casper'ın kendi sitesinden Windows 7’ye kurdum

Bu arada en kötü BIOS modlayacağım belki bir şey olur ama bulabildiğim BIOS'ta Legacy mod sıkıntılı.
Intel sürücüsü için sürücüde değişiklik yapmak zorundasınız. İnternetten bakabilirsiniz. Çipseti kuramamışsınız. Lütfen aygıt yöneticisinden ekran görüntüsü atabilir misiniz? Size böyle yardımcı olmamız pek mümkün değil çünkü. Bilgisayarda internet yok ise fotoğrafını çekin ve galeriden, fotoğrafın ekran görüntüsünü alın. Sonrasında buraya yükleyin fotoğrafı.

Intel sürücüsü için sürücüde değişiklik yapmak zorundasınız. İnternetten bakabilirsiniz. Çipseti kuramamışsınız. Lütfen Aygıt Yöneticisi'nden ekran görüntüsü atabilir misiniz? Size böyle yardımcı olmamız pek mümkün değil çünkü. Bilgisayarda internet yok ise fotoğrafını çekin ve galeriden, fotoğrafın ekran görüntüsünü alın. Sonrasında buraya yükleyin fotoğrafı.

Çipseti kurduktan sonra sistem aygıtlarındaki çoğu şeyin ünlemi gitti. Ama fotoğraftaki gibi ADB ınterface PCI aygıtı PCI basit iletişim denetleyicisinin ünlem hala duruyor.

Sondaki fotoğraf puslu çıkmış.

Çipseti kurduktan sonra sistem aygıtlarındaki çoğu şeyin ünlemi gitti. Ama fotoğraftaki gibi ADB ınterface PCI aygıtı PCI basit iletişim denetleyicisinin ünlem hala duruyor.

O Intel UHD Graphics ünlemli internette modlu UHD 630 driveri bulmuştum kurunca Windows 7 siyah ekran verdi sonradan 10300H'nin integrated graphicsinin UHD 630 olmadığını ögrendim.

Dosya Ekleri

• 20250412_145414.webp
    20250412_145414.webp
    4,6 MB · Görüntüleme: 56
  • 20250412_145407.webp
    20250412_145407.webp
    5,6 MB · Görüntüleme: 66
  • 20250412_145347.webp
    20250412_145347.webp
    5,7 MB · Görüntüleme: 56
  • 20250412_145338.webp
    20250412_145338.webp
    5,3 MB · Görüntüleme: 65

Intel Management Interface kurulu değil bu arada. Birde UEFISeven'dan dolayı Intel sürücüsü çalışmıyor olabilir ama bu bir tahmin. Windows 10 ya da 11 kurun 7'yi boşverip. 7 kurmanızın nedeni neydi?

Intel management ınterface kurulu değil bu arada. Bir de UefiSeven'dan dolayı Intel sürücüsü çalışmıyor olabilir ama bu bir tahmin. Windows 10 ya da 11 kurun 7'yi boş verip. 7 kurmanızın nedeni neydi?

7 normalde UEFI class 3 desteği olmayan bir işletim sistemi bende merak edip Windows 7'yi class 3 sisteme driver tanıtıp kurmaya çalışıyorum olmadı 8.1 kurup onda deneyeceğim 7 kurmamın asıl sebebi eski işletim sistemlerine ilgim olması.