Rehber Windows 7 vs Windows 11 (Benchmark)

Win7 vs Win11.webp

Bu forumda bulunan önceki Windows 7 vs Windows 11 tartışma konularına nazaran bu rehber sadece performansı karşılaştırmaya odaklı ve benchmark sonuçlarını derlemekten ibaret olacak, testlerim Windows 11'i resmi olarak destekleyen bir modern sistemde gerçekleştirilmiştir ve pek çok farklı benchmark yazılımından yararlanılmıştır.

Bir yanda Windows 7'nin Enterprise sürümünü bir yanda Windows 11'in IoT LTSC 24H2 sürümünü kullandım ki karşılaştırma yeterince adil olsun çünkü Windows 11'in normal sürümleri aynı Windows 7 gibi tertemiz gelmemektedir, Windows 11'in IoT LTSC sürümünde örneğin Copilot ya da Microsoft Store gibi ucube uygulamalar bulunmamaktadır.

Win7 Specs.webp
Win11 Specs.webp

Testleri derlemeye işlemciden yani CPU'dan başlamayı uygun buldum.

CPU Testleri (çoğunlukla Windows 7 lehine)

CPU testi olarak ilk Cinebench'den başlıyoruz, Windows 7 sonuçlara göre Windows 11'e 217 skor fark atmaktadır.
Cinebench-w7.webp

Cinebench-w11.webp

PassMark'ın CPU testinde değişen herhangi bir şey yok, Windows 7 sonuçlara göre Windows 11'e 2000 puan fark atmaktadır.
PassMark_CPU-w7.webp

PassMark_CPU-w11.webp

GeekBench'in CPU testinde ise ayrı bir hikaye mevcut, test sonuçlarına göre Windows 7'nin tek çekirdek performansı daha iyiyken Windows 11'in çoklu çekirdek performansı daha yüksek çıkmıştır.

GeekBench test sonuçlarını detaylıca incelemek isterseniz linklerini bırakıyorum.

Windows 7: ASUS System Product Name - Geekbench
Windows 11: ASUS System Product Name - Geekbench

GeekBench-w7.webp

GeekBench-w11.webp

OCCT'nin CPU test sonuçlarında ise Windows 7, Windows 11'in önüne geçmektedir.
OCCT_CPU-w7.webp

OCCT_CPU-w11.webp

GPU Testleri (çoğunlukla Windows 11 lehine)

Şimdi ekran kartı yani GPU testlerine geçiyoruz, Windows 7'de 474.89 versiyonlu Nvidia sürücüsü yüklü iken Windows 11'de 555.85 versiyonlu Nvidia sürücüsü yüklü bulunmaktadır.

Win7 Nvidia.webp

Win11 Nvidia.webp

İlk Unigine Heaven'dan başlayacağız, test sonuçlarına göre Windows 7 ve Windows 11 kafa kafaya kaldı çünkü Windows 7 sadece 20 skor farkla Windows 11'in önünde fakat minimum FPS değerleri Windows 11'in avantajında.
Unigine_Heaven-w7.webp

Unigine_Heaven-w11.webp

Unigine Superposition test sonuçlarına göre iki işletim sistemi kafa kafaya kalmaya devam ediyor, Windows 11 sadece 26 puan farkla Windows 7'nin önünde. Minimum FPS değerleri tekrardan Windows 11 avantajında.
Unigine_Superposition-w7.webp

Unigine_Superposition-w11.webp

PassMark GPU test sonuçlarına göre Windows 11 3000 puan fark ile Windows 7'nin önünde bulunmaktadır.
PassMark_GPU-w7.webp

PassMark_GPU-w11.webp

FurMark OpenGL test sonuçlarında ise Windows 11 600 puan fark ile Windows 7'nin önünde bulunmaktadır.
FurMark_GL-w7.webp

FurMark_gl-w11.webp

NVMe Testleri (tamamiyle Windows 7 lehine)

Evet, Windows 7 sonradan NVMe desteği kazanmış bir işletim sistemi olmasına rağmen testlerimde Windows 11'in her türlü önüne geçti. İki işletim sisteminde aynı NVMe sürücüsü yüklü bulunmaktadır.

Win7 NVMe.webp

Win11 NVMe.webp

İlk NVMe testi olarak CrystalDiskMark yazılımını kullandık, test sonuçlarına göre Windows 7 önden gidiyor.
DiskMark-w7.webp

DiskMark-w11.webp

ATTO'nun test sonuçlarına göre ise Windows 7, Windows 11'den daha fazla disk okuma/yazma performansına sahip.
ATTO-w7.webp

ATTO-w11.webp

PassMark Disk sonuçlarına göre ise Windows 7, Windows 11'e 237 puan fark atmaktadır.
PassMark_DISK-w7.webp

PassMark_DISK-w11.webp

RAM Testleri (tamamiyle Windows 7 lehine)

AIDA64'ün test sonuçlarına göre Windows 7'de ram gecikme değerleri Windows 11'den daha iyi.
AIDA64_Ram-w7.webp

AIDA64_Ram-w11.webp

PassMark'ın RAM performans testine göre Windows 7 sadece 115 puan fark ile Windows 11'in önünde bulunmaktadır.
PassMark_RAM-w7.webp

PassMark_RAM-w11.webp

Oyun Testleri
Oyun içi benchmark seçeneği bulunan 4 oyun seçtim, ilk iki oyun işlemciye yükleniyorken ve diğer ikisi ekran kartına yüklenmektedir.

Counter-Strike: Source işlemci bazlı bir oyundur ve oyun içi benchmark sonuçlarına göre Windows 7 14FPS fark ile Windows 11'in önünde bulunmaktadır.
cs_source-w7.webp

cs_source-w11.webp

Car Mechanic Simulator 2021 işlemci bazlı bir oyundur ve oyun içi benchmark sonuçlarına göre Windows 7 hem Minimum FPS değerleri hem Ortalama FPS değerleri açısından Windows 11'in önündedir.

cms2021-w7.webp

cms2021-w11.webp

Shadow of Tomb Raider ekran kartı bazlı bir oyundur ve oyun içi benchmark sonuçlarına göre Windows 11 minimum, ortalama ve maksimum FPS değerleri açısından Windows 7'nin önünde bulunmaktadır.

Tomb Raider -w7.webp

Tomb Raider-w11.webp

Metro 2033 Redux, Windows 7 döneminde çıkmış bir oyun olmasına rağmen Windows 11 burada Windows 7'nin önüne geçmiş, muhtemelen oyunun ekran kartı bazlı olması nedeniyle.

metro2033_redux-w7.webp

metro2033_redux-w11.webp

Testlerin sonuna geldik, peki bu sonuçlardan neyi çıkarabiliriz?​
  • Windows 7'nin CPU, RAM ve NVMe performansı konusunda Windows 11'den daha iyi olduğu
  • Windows 11'in GPU performansı konusunda Windows 7'den daha iyi olduğu
    anlamını çıkarabilirsiniz, gerisini sizin yorumlarınıza bırakıyorum.
Not: Masaüstü deneyimi olarak Windows 7 mi daha çok akıyor yoksa Windows 11 mi daha çok akıyor diye sorarsanız kesinlikle Windows 7 daha çok akıyor.

Windows 7'deki oyunlar neden kaldırıldı demişsiniz diye anladım kaldırılmadı hala Windows 7'de yüklü.
Steam, CS2 ve Chrome hariç hepsi kaldırıldı hocam.

Biraz konudan alakasız ama sistemim bu:
İntel İ5 2410M, 4 GB RAM, İntel HD Graphics 3000.
Windows 10 22H2 yüklü.i AVG Anti-virüs açık arkada, Chrome'da açınca 2 sekme + 5 eklenti (2'si ağır) toplam 2;2 GB yiyor RAM'den CPU'da 15 civarlarında.
Chrome açıkken böyle:
ekran alıntısı.webp

1.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
İyi hoş ama 2024 yılında Windows 7 kullanılır mı? Desteği bitmiş, Steam oyunları oynanmıyor diye biliyorum. Bu arada benim işlemcim eski, desteği bitmese Windows 7 kullanabilirdim. Windows 10'a zorlamasalar keşke.

Ah be Windows 7. Şu masaüstünü nasıl özlemişiz. Sırf özlediğimden sanal makinaya kurayım diyorum Windows Update çalışmıyor.

Kısacasi nvidia ekran kartı driverları desteğini windows7 için devam ettirse windows7 daha performanslı. Ben hayatımda windows11 kadar ucube bir sistem görmedim. Başlat menüsünü bile webview ile yazmışlar.

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt