@Wartz, Hocam Linux daha hızlı kalır ancak hard disk kullanıyorsanız yine yavaş olur. Sistem bilgilerinizi paylaşırsanız tam yardımcı olabiliriz. Bir de yeni konu açmanız lazım :)

Ayrıca Ungoogled Chromium daha hızlıdır.
Hocam laptobum Intel Celeron M 1400 hz 37 GB HDD 2 GB RAM. Öylesine eğlencesine proje amaçlı kullanıyorum.

Firefox ESR+Betterfox+uBlock Origin veya Ungoogled Chromium+uBlock Origin iyi çalışır hocam. İsterseniz Brave de kullanabilirsiniz ama reklam engellemesi uBlock Origin kadar iyi değil.

Hocam sizde memory leak gibi bir şey olmasın? Bende YouTube, YouTube Music, Google, Techolay bir de Ekşi Sözlük açık ve değerler böyle. Uyutma ayarı da kapalı.
Eki Görüntüle 144096
Linux'ta daha çok oluyor tabii bozuk çalıştığından sistemimde.
Videoyu izlediğin kalite veya açtıktan sonra geçen süre falan hepsi etkiler. Yani bende şu şu var kıyaslaması pek doğru olmuyor. Ayrıca YT'da canlı yayınların sohbetlerinde bir bellek sızıntısı var. Ama Brave ve Firefox'un, uzun kullanımda kaynak tüketimini iyi yönetemediği de bir gerçek. En azından diğer rakiplerine göre bu konularda iyi değiller.

Ayrıca bu görselde bahsettiğiniz sekmeler için belirtilen 10 işlem yetersiz duruyor. Yani tarayıcı hiçbir sekme olmadan açılınca zaten 5-7 civarı işlem kullanıyor. Gruptan ayrı aşağıda 2-3 işlem olabilir. Daha net sonuçlar için de tarayıcı görev yöneticisini açmanızı öneririm. IDM saymazsanız 6 tane tarayıcı işlemi var. Bir de ana işlemle birlikte görev yöneticisinde 7 tane işlem çalışıyor.

2025-05-02_07-30.webp

Ek olarak tarayıcının ön planda(seçili olması) vb. gibi durumlar da kaynak tüketimini etkiler. Atıyorum görev yöneticisini açtın ve seçtin. Yani ön planda görev yöneticisi var. Windows ve Chromium kendi bellek temizleme sistemi hemen devreye girer. Büyük bir kaynak azalması olmaz, ama ön planda duran sekmeye göre azalma olur. Bu da aslında doğru değerleri tam olarak göstermez.

2025-05-02_07-34.webp

Konu sahibine tavsiyem Linux geçmesi. En hafifletilmişi ile bile 2 GB bellekli sistemde tarayıcılar zorlanacaktır. Senin bellekten tasarruf etmen gereken yer işletim sistemi. Ayrıca Google'dan arındırıldığını iddia eden ve Chromium'un günlük güncelleme alan sürümlerini önermem. Alakasız bolca sorun yaşama ihti

Son düzenleme:
Linuxa geçsem daha hızlanır mı yada Windows 7?
Bilgisayarınızda kaç GB bellek var?
Windows 7 güvenlik güncellemesi almaması sebepli önermiyorum.

Bu listedeki dağıtımlara bakabilirsin.

Kafan karışmasın, sisteminin belleğini bilmiyorum. 4 GB ve üstü olduğunu tahmin ediyorum. Ona göre listedeki sistem gereksinimi RAM'i 1-2 GB üstünde olanlara bakabilirsin, dağıtım incelemelerine bak falan.

Listedeki 500 MB yada 1 GB altında olanlara bakabilirsin 120 MB olan bile var ama hiç denemediğim için bir şey diyemem denemeniz lazım.

Son düzenleme: