Detaylar
Kim cevapladı?- Katılım
- 21 Aralık 2023
- Makaleler
- 19
Emin misin övüldüğüne? 8.1'in 8 den farkı oldugunu bilen bile çok azdır bence gayette sevilmiyor.Sevilmediğini nereden çıkardınız? Gayet seviliyor, övülüyor da. Bahsettiğiniz düz Windows 8'dir, ki o en berbat Windows sürümlerinden biri.
Hocam dört beş farklı donanımda 7 yi de 8.1'i de deneyimledim. Gerçekten 8.1 kaldırmayacak donanımlar hariç 8.1 daha performanslıydı hakkını yemeyeyim.Windows XP’den iyi demek bence biraz ağır olur. Çünkü XP, özellikle düşük seviye donanım erişimi ve legacy API tarafında başka bir seviyedeydi. DirectDraw, DirectSound ve DWM’siz yapı sayesinde donanımla çok daha native çalışan son büyük Windows sürümüydü diyebiliriz. Özellikle 2D GDI performansı konusunda bugün bile inanılmaz hızlı hissettiriyor. Pencere çizimleri, klasik arayüz tepkisi ve düşük overhead hâlâ çok iyi.
Tabii XP’nin çıktığı dönem SSD yaygın değildi. Bu yüzden AHCI, TRIM, modern depolama optimizasyonları gibi konularda doğal olarak geride kalıyordu. Windows 7 ise zamanla aldığı güncellemelerle SSD desteği, scheduler iyileştirmeleri ve modern donanım uyumluluğu tarafında baya güçlendi.
Bence Windows 7’nin en büyük avantajlarından biri de DWM kompozitörünün kapatılabildiği son Windows olmasıydı. Özellikle eski oyunlar, düşük input lag isteyen kullanıcılar ve klasik masaüstü hissini sevenler için bu çok önemliydi. Ayrıca uygulama ve sürücü desteği konusunda da yıllarca inanılmaz güçlü kaldı. Hatta bugün bile RTX 3000 serisi kartları Windows 7’de çalıştıran insanlar var. Windows 8/8.1 tarafında ise sürücü konusunda bazen daha fazla problem yaşanabiliyor.
Windows 8.1’in avantajı ise daha modern kernel yapısıydı. Daha hafif scheduler, daha hızlı açılış, SSD ve UEFI sistemlerle daha iyi uyum, daha düşük RAM kullanımı gibi konularda güçlüydü. Özellikle modern SSD’li sistemlerde çok akıcı hissettiriyordu. Ama çoğu kullanıcı Metro arayüzünü benimsemediği için sistemin teknik tarafı biraz gölgede kaldı.
Ayrıca eski donanımlarda da çoğu zaman Windows 7 daha iyi hissettiriyordu. Özellikle Core 2 Duo dönemi, eski HDD’li makineler ve legacy sürücü kullanan sistemlerde Windows 7’nin optimizasyonu çok iyiydi.
Onun dışında XP'den iyi demedim zaten.
8 ile arasında oldukça fark olduğunu düşünüyorum 8.1'in. Onun dışında 7 gibi bir efsaneden geldi evet. Fakat daha performanslıydı 7'den bu da bir doğru yani, ki Windows 7 zamanında bile 1 GB'li laptoplar ile 7 kullanan çok da yoktu yani, bence sevilmemesinin ana nedeni 8'in varisi olması. 8 harbiden sorunluydu, yalan değil. İlk kurduğumda driver problemlerinden kafayı yemiştim.Çünkü kare kare tasarlanmış çirkin bir arayüzü vardı. Dokunmatiğe geçiş için. Bir de mobil tarafta çok kötü bir çıkış yaptılar, 1 GB RAM'li cihazlarda olumsuz bir algı yarattı. Windows 7 gibi efsane bir sistemden sonra geldi.
Bence bütün Windows'lar güzel, insanlar nasıl sorun yaşıyor? Tek Vista dandikti, o da sürekli her şeye onay istemesinden dolayı.
95, 98, XP, 7 ve 11 en sorunsuzları. 8'de arada sebepsiz çökme oluyordu. 4-5 kere başıma geldi.
Son düzenleme:
Sen emin misin gömüldüğüne? 8.1'in, 8'den farkları gayet açık. 8.1 hem stabil hem de hafifliği bir arada sunan harika bir işletim sistemiydi. O yüzden insanlar arasında seviliyor. Saygılar.Emin misin övüldüğüne? 8.1'in 8 den farkı oldugunu bilen bile çok azdır bence gayette sevilmiyor.
- Makaleler
- 19
O zaman farklıydı evet ama 8.1 ile büyük düzenlemelerde oldu, nefret edilmesi gerekmiyor.Masaüstü için yapılmış bir işletim sisteminde tableti andıran "Metro" adlı iğrenç bir tasarım dayatılırsa, sevilmez tabii ki.
Öncelike saygılı cevabın için teşekkürler, gördüğüm kadarıyla halen 8.1'e bir ön yargı mevcut hocam, 7'nin desteği kesilmiş ve 8.1'in devam ederken bile 8.1 rahat kaldıracak sistemlere deli gibi 7 öneriliyordu. Bence de mükemmel fakat halen ön yargının kırıldığını düşünmem.Sen emin misin gömüldüğüne? 8.1'in, 8'den farkları gayet açık. 8.1 hem stabil hem de hafifliği bir arada sunan harika bir işletim sistemiydi. O yüzden insanlar arasında seviliyor. Saygılar.
En deneyseli Vista'dır hocam, arayüz konusunda bir devrimdi bence.Microsoft'en en deneysel çalışmasıydı. Masaüstü direk gelmiyordu. İnsanlar çok garipsedi ayardan kapatıyordun ama sevilmedi en sevdiğim işletim sistemi günümüz oyunları programlarını kaldırsa dakka durmam geçerim.
Son düzenleme:
Rica ederim, lafı olmaz hocam. 8.1'in ön yargı ile karşılandığını nereden çıkardın? Windows 10 çıktıktan sonra, 10 kaldırmayan sistemlere alternatif olarak o kadar fazla 8.1 önerildiğini gördüm ki; 7'yi daha fazla kullanmama rağmen 8.1'in başarısını, 8.1'i kullandıktan sonra daha iyi anladım. Windows 8.1, Microsoft'un şu ana kadar yaptığı en hafif ve stabil OS'lerden birisiydi. Hatta belki de en iyisiydi. Ön yargının kırılmamasının iki nedeni var: Birisi 8.1'in de, 8 gibi olduğunu sananlar. Diğeri de yeni işletim sistemi çıkmasına rağmen bir önceki işletim sistemini ısrarla kullananlar. Bu kitlenin olması, 8.1'in sevilmediğin anlamına gelmiyor bence.Öncelike saygılı cevabın için teşekkürler, gördüğüm kadarıyla halen 8.1'e bir ön yargı mevcut hocam, 7'nin desteği kesilmiş ve 8.1'in devam ederken bile 8.1 rahat kaldıracak sistemlere deli gibi 7 öneriliyordu. Bence de mükemmel fakat halen ön yargının kırıldığını düşünmem.
yusufumm07
Üstün
8 ve 8.1 o hareketli pencereler falan devasa bir şeydi bence 8 kanserdi ama 8.1 ile çoğu sorunu sürücü konusunda düzelttiler. Vista hiç sevmem, her şeye izin isteyen bir sistemdi.O zaman farklıydı evet ama 8.1 ile büyük düzenlemelerde oldu, nefret edilmesi gerekmiyor.
Öncelike saygılı cevabın için teşekkürler, gördüğüm kadarıyla halen 8.1'e bir ön yargı mevcut hocam, 7'nin desteği kesilmiş ve 8.1'in devam ederken bile 8.1 rahat kaldıracak sistemlere deli gibi 7 öneriliyordu. Bence de mükemmel fakat halen ön yargının kırıldığını düşünmem.
En deneyseli Vista'dır hocam, arayüz konusunda bir devrimdi bence.
Son düzenleyen: Moderatör:
- Makaleler
- 19
8.1 sevilmiyor demeyeyim fakat ben önereni görmedim diyebilirim, önerilmiyordu yani hocam. Ha siz gördüyseniz bir şey diyemem tabiki fakat şu ana kadar olduğum forumlarda neredeyse 3 yıldır bir kaç kez önerildiğini gördüm önerildiğinde de tepki alıyordu. Hatta diğer bir forumda oylama yapıldığında en kötü 2. OS seçildi Windows'lar arasında.Rica ederim, lafı olmaz hocam. 8.1'in ön yargı ile karşılandığını nereden çıkardın? Windows 10 çıktıktan sonra, 10 kaldırmayan sistemlere alternatif olarak o kadar fazla 8.1 önerildiğini gördüm ki; 7'yi daha fazla kullanmama rağmen 8.1'in başarısını, 8.1'i kullandıktan sonra daha iyi anladım. Windows 8.1, Microsoft'un şu ana kadar yaptığı en hafif ve stabil OS'lerden birisiydi. Hatta belki de en iyisiydi. Ön yargının kırılmamasının iki nedeni var: Birisi 8.1'in de, 8 gibi olduğunu sananlar. Diğeri de yeni işletim sistemi çıkmasına rağmen bir önceki işletim sistemini ısrarla kullananlar. Bu kitlenin olması, 8.1'in sevilmediğin anlamına gelmiyor bence.
Vista'yı bende sevmem, izin olayından değil kernel konusunda problemli olduğunu düşünüyorum. Kanser eden bir işletim sistemiydi en az 4 gün kurmaya uğraşırdım (tamamen hazır hale getirme yani kurmadan kastım driverları yükleme vs.) ve her yüklediğimde driverları kurarken en az 2-3 tane BSOD alıyordum.8 ve 8.1 o hareketli pencereler falan devasa bir şeydi bence 8 kanserdi ama 8.1 ile çoğu sorunu sürücü konusunda düzelttiler. Vista hiç sevmem, her şeye izin isteyen bir sistemdi.
yusufumm07
Üstün
Vista'da tranvalarım var çok çektirdi çok oyun oynarken görüntü gider çok uğraştırırdı.8.1 sevilmiyor demeyeyim fakat ben önereni görmedim diyebilirim, önerilmiyordu yani hocam. Ha siz gördüyseniz bir şey diyemem tabiki fakat şu ana kadar olduğum forumlarda neredeyse 3 yıldır bir kaç kez önerildiğini gördüm önerildiğinde de tepki alıyordu. Hatta diğer bir forumda oylama yapıldığında en kötü 2. OS seçildi Windows'lar arasında.
Vista'yı bende sevmem, izin olayından değil kernel konusunda problemli olduğunu düşünüyorum. Kanser eden bir işletim sistemiydi en az 4 gün kurmaya uğraşırdım (tamamen hazır hale getirme yani kurmadan kastım driverları yükleme vs.) ve her yüklediğimde driverları kurarken en az 2-3 tane BSOD alıyordum.
Th3RealKayseriLee
Yetkin
Milletin Windows 8 kullandıktan sonra eski sürümlere olan güvenirliği yüzünden 8.1'i pas geçip 10 diye tutturmasından kaynaklı diye düşünüyorum. Yoksa Ben XP'de 7'de kullandım. UEFI desteği ve TPM istememesine rağmen arayüzünün metro olmasından da alakasız kararlılıkta en iyisi olduğu için sevdim. Uygulama ve Güncelleme Desteği olsa 2 dk durursam ne olayım. (Evet özellik eksiği de çoktu ama yardımcı programlarla bir şekil halloluyordu)
- Makaleler
- 19
Çoğu özellik sorunu 8.1+Update'ler ile çözüldü hocam.Milletin Windows 8 kullandıktan sonra eski sürümlere olan güvenirliği yüzünden 8.1'i pas geçip 10 diye tutturmasından kaynaklı diye düşünüyorum. Yoksa Ben XP'de 7'de kullandım. UEFI desteği ve TPM istememesine rağmen arayüzünün metro olmasından da alakasız kararlılıkta en iyisi olduğu için sevdim. Uygulama ve Güncelleme Desteği olsa 2 dk durursam ne olayım. (Evet özellik eksiği de çoktu ama yardımcı programlarla bir şekil halloluyordu)