Hasan Merkit

Moderasyon Üyesi
Moderatör
Makaleler
14
macOS tarafında iken Intel HD Graphics 630 ekran kartı devrede. Ancak Windows veya macOS dışında farklı OS kullandığım zaman sadece AMD Radeon Pro 5300M ekran kartı algılanıyor. Windows ile hiçbir şekilde Intel iGPU'nun varlığından haberdar olamıyorum.

Cihaz abimin ve AMD grafik kartlarına hiç ama hiç güvenmiyorum. AMD grafik kartları tamamen bozulma meraklısı. Bu cihaz elimde de patlasın istemiyorum.

Kısacası işlemci üstündeki iGPU, Windows ile nasıl çalıştırılır?

1767011717208.webp

macOS tarafında iken Intel HD Graphics 630 ekran kartı devrede. Ancak Windows veya macOS dışında farklı OS kullandığım zaman sadece AMD Radeon Pro 5300M ekran kartı algılanıyor. Windows ile hiçbir şekilde Intel IGPU'nun varlığından haberdar olamıyorum.

Cihaz abimin ve AMD grafik kartlarına hiç ama hiç güvenmiyorum. AMD grafik kartları tamamen bozulma meraklısı. Bu cihaz elimde de patlasın istemiyorum.

Kısacası işlemci üstündeki iGPU, Windows ile nasıl çalıştırılır?

Eki Görüntüle 214312

Bu MacBook'ta ekran doğrudan AMD ekran kartına bağlı. Intel'in içindeki grafik birimi aslında var ama görüntüyü ekrana iletecek kablo ona bağlı olmadığı için Windows tarafında hiç devreye giremiyor.
Yani Windows'ta Intel IGPU'yu açmaya çalışmak mümkün değil; çünkü bilgisayarın donanımı buna izin vermiyor.

Bu MacBook'ta ekran doğrudan AMD ekran kartına bağlı. Intel'in içindeki grafik birimi aslında var ama görüntüyü ekrana iletecek kablo ona bağlı olmadığı için Windows tarafında hiç devreye giremiyor.
Yani Windows'ta Intel IGPU'yu açmaya çalışmak mümkün değil; çünkü bilgisayarın donanımı buna izin vermiyor.
Bu işlemcinin kendi grafik çipi varken ve macOS tarafında Intel HD Graphics 630 çalışırken bu yorumu yapmanız saçma. Kaldı ki macOS'da Intel iGPU çalıştığını da belirttim. macOS tarafı, AMD grafik kartını dGPU (harici) olarak çalıştırıyor.

Bu işlemcinin kendi grafik çipi varken ve macOS tarafında Intel HD Graphics 630 çalışırken bu yorumu yapmanız saçma. Kaldı ki MacOS'da Intel iGPU çalıştığını da belirttim. macOS tarafı, AMD grafik kartını dGPU (harici) olarak çalıştırıyor.

macOS tarafında Intel çipinin çalışması, Apple'ın kendi işletim sistemi için yazdığı özel bir yazılım köprüsü sayesinde. Apple, Windows tarafında bu yazılım desteğini ve donanım geçiş yolunu sunmadığı için Intel birimi Windows için kilitli durumdadır. Yani donanım orada olsa bile Apple, Windows'un bu birimi görmesine izin veren kapıyı kapalı tutuyor. Bu yüzden Windows tarafında Intel IGPU'yu kullanamayabilirsin diyorum ben.

Macbook’larda EFI seviyesinde yapılan bir düzenleme nedeniyle iGPU yalnızca macOS çalışırken aktif oluyor. Windows ve Linux dahil olmak üzere macOS dışında iGPU devre dışı bırakılıyor ve sistem yalnızca dGPU ile çalışıyor. Kısacası Windows’ta iGPU kullanmak pek mümkün değil.

İki OS'nin farklı çalışması nedeniyle değiştilerilemeyen yapı diyebiliriz hocam.

Windows'u VM olarak çalıştırırsanız belki bir ihtimal istediğinizi yapabilirsiniz.

Bir yerden kazanç varsa başka yerden kayıp olacak hocam yapacak bir şey yok.

Bootcamp istiyorsanız iGPU olmayacak (belki bootcampdriver ile optimizasyon sağlarsanız ama yine istediğiniz olmaz) ya da vm ile Bootcamp'e göre akıcı olmayan bir Windows kullanabilirsiniz. 😔

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu işlemcinin kendi grafik çipi varken ve macOS tarafında Intel HD Graphics 630 çalışırken bu yorumu yapmanız saçma. Kaldı ki macOS'da Intel iGPU çalıştığını da belirttim. macOS tarafı, AMD grafik kartını dGPU (harici) olarak çalıştırıyor.
Apple, NVIDIA'nın MUX switchler yaptığını GMUX switchle ters şekilde yapıyor diye biliyorum ben de.

Aşağıdaki Reddit postunda bahsedilen anahtar kelimeleri araştırabilirsin.

"A site tells that there is a highly complex solution by fooling the EFI to pretend booting MacOS and diverting later to Windows, a horrible set of fiddling instructions follows, i did not risk to brick my system with that procedure..."

@Sensei hocam reddit'te ki konuda bahsedilen olay OCLP ile başlatma. İşe yarar mı? Düşük ihtimalle evet ama yüksek ihtimalle T2 çekirdeği ve Mac'in fazla kısıtlaması sebebiyle Apple Windows’a tam donanım yetkisi vermez. Bu yüzden de siyah ekran/mavi ekran yer @Hasan Merkit hocam.

İşe yarar mı risk almak isteniyorsa belki...

Bootcamp driver Ile optimizasyon sağlayıp ardından OCLP ile ayarlama yapıp, OCLP üzerinden başlatılırsa ile yarama ihtimali var.

Son düzenleme: