Rehber Windows çökerten DRM: StarForce

Giriş

Yıllar önce bu DRM yüzünden Windows'u çöken kişilerden birisi olarak, bu rehberi yapma kararı aldım. Faydalı bir rehber olacağını düşünüyorum.

Windows'u nasıl çökerttim derseniz, 5 yıl önce Toca Race Driver 3 yüklemiştim. Oyunu yükledikten sonra bilgisayarı açıp kapadığımda Windows çökmüştü. Ama Windows'u yenile vesaire yapıp pek bir şey olmadan sorunu halletmiştim. Sonradan bunun oyun ile gelen StarForce yüzünden olduğunu öğrendim.

Windows çökerten DRM: StarForce

Genel bilgi

StarForce 2000'lerin başında Rus bir şirket tarafından yapılan bir DRM teknolojisi. Zamanında gayet güçlü, ama aşırı katı bir DRM'di. Hatta çoğu kişi zamanında bunu bir rootkit olarak da adlandırdı.

Bu DRM ile Splinter Cell: Chaos Theory 1.5 yıl boyunca kırılamadı. Ama çok geçmeden DRM'in nasıl çalıştığı kavranmaya başlandı, ve o kaçınılmaz son yavaş yavaş geldi.

Çökme sorunu

DRM'in eski sürümleri Windows 7 ve üstü işletim sistemleri ile uyumlu değiller, bu da Windows'u çökertip kullanılmaz hale getirebiliyor. Hala bir nedenden dolayı Windows XP kullanıyorsanız şanslısınız, Windows kurulumunuz güvende.

StarForce bulunan oyunlar

StarForce DRM ağırlıklı olarak 2002-2007 arası popülerdi, ama 2001'den 2012'ye kadar kullanıldı. 2000'li yıllarda çıkan eski oyunları oynamayı planlyorsanız dikkat etmenizde fayda var. Zamanında Codemasters ve Ubisoft gibi firmalar tarafından kullanıldı.

StarForce kullanan oyunların bir listesini burada paylaşacağım, kaynağım PCGamingWiki. Listedeki oyunlar bir noktada veya belli sürümlerde StarForce kullanmış oyunlar. Mesela TOCA 3'ün StarForce bulunmayan DRM'siz bir sürümü de bulunuyor.

Bitiş

Umarım bu rehber işinize yaramıştır, özellikle eski oyunlara bakacaksanız gözden geçirmeniz gereken durumlardan birisi bu. Windows'u çökertmemeniz dileğiyle, herkese iyi günler.

Son düzenleme:
Sonra insanlar neden DRM'den nefret ediyor...

Böyle iğrenç koruma teknolojileri hem kullanıcıları kısıtlıyor, hem zaman zaman para verilip alınan ürüne erişimi tamamen engelliyor, hem de (günümüz için geçerli) korsan kullanımı neredeyse hiç azaltmıyor. DRM Free akımını destekleyen çok az geliştirici var fakat bu geliştiricilerin oyunları bile inanılmaz satış elde edebiliyor. Hatta The Game Awards 2015'te yılın oyunu ödülünü alan The Witcher 3'ün GOG sürümünde DRM yok CD Projekt bu DRM Free akımını epey destekleyen firmalardan biri.

Eline saglik. Niye bu kadar agir bir DRM oldugunu ve cokmelere niye sebep verdigini de ben anlatayim bari.
StarForce DRM kullanan bir oyun kurdugunuzda, sisteminize ayni zamanda StarForce DRM'in kurdugu birkac surucu kuruluyor.

Bu suruculer kurulmadan oyun baslamiyor. Peki bu suruculerin islevi ne? Islevi su, ayni VMProtect DRM tarzi DRM'lerin yaptigi gibi, oyunu sanal bir ortamda calistiriyor. Bu sanal ortam ile ''gercek'' ortam (yani isletim sisteminiz) arasindaki veri alisverisini saglayan da StarForce'un kurdugu suruculer ile yapiliyor. StarForce DRM'inin EULA'sinda bunlardan bahsedilmiyordu bu arada, bildiginiz gizli rootkit kuruyordunuz bilgisayariniza yani bu oyunlari oynamak isterken. Suruculer kurulurken sizden izin de talep etmiyordu ve onceki StarForce DRM surumlerinde surucu duzeyinden de daha derinde, yani kernel duzeyinde calisan seyleri vardi.

Gunumuzde cokmelere sebep vermesi de yuksek ihtimal StarForce DRM'in kurdugu suruculerin yillardir guncellenmeyip, imzalanmamis olmasidir.

Tabii bu kadar agir olmasini simdi takdir edersiniz ki anlamissinizdir. SecuROM gibi basit bir kopya korumasi degildi StarForce DRM. Gunumuzde de benzer ama daha '''''''''''''''''''legal''''''''''''''''''''''' () hallerini VMProtect ve Denuvo ile goruyoruz zaten.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…