Tamam da neyi ispatladınız ben anlayamadım. Kapattım her şeyi sizdeki applerden fazla olarak sadece NVIDIA uygulaması açık o da ssteki kadar kullanıyor. Bu işletim sistemi benim niye 7GB RAM'imi kullanıyor? Çünkü rezalet. Çünkü alternatif yok rakip yok. Oturup Debloat yapsam bu kadar RAM kullanmayacak. Kötü bir şey mi yani bu?
74 adet toplam uygulama var. Güzel bir mantık kurdun gerçekten. Konuyu "daha az RAM kullanılması kötü bir şey mi" yerine çekmene gerek yok, konu bu değil, ki konuda zaten 8GB kabaca verdiğim olayda RAM darboğazına değindim. Senin bilgisayarına değil. Ve ekledim darboğaz ortadan kalkar dolasıyla oyunlarda RAM darboğaz yaşayan herhangi bir kullanıcı FPS artışı bile yaşayabilir. 32GB bir kullanıcı neden kararlılığı bozacak bir Debloat uygulaması yapması gerek sen söyle o zaman bize ? Kısacası Debloat saçmalığı daha çok RAM konusunda darboğaz yaşayan kişileri ilgilendirir. Bunun aksini zaten ispat etmiyorum. Bununla birlikte 8GB kullanan biriside kalkıp zaten Windows 11 kullanmaz. Mantık yürütemiyorsun herhalde ben kendi yazdıklarımdan örnek vereyim;
"geri kalan tüm hizmetlerin ve uygulamaların default olduğu Windows 11 üzerinde gerçek işlenen Debloat sonuçlarına ait kanıt video"
Debloat'da yapmadım dalgasına söyledim "Debloat sonuçlarına ait kanıt video"
Benim bilgisayarın şişkinliğini hafifleten olaylar başta donanımsal yapılandırmadan başlıyor. Konuları alakasız yere çekme. Evet bu durumdan genel olarak hoşnutum, kimin hoşuna gitmez ki? Sen alınganlık yap diye konu açmadım. Debloat geliştiricilerine güldüm daha çok ve o uyduruk uygulamaları kullanmadığım için bu duruma sevindim daha çok.
Yani neyin ne olduğunuda bilmek gerekir Debloat yaparkende. Hepsini gözlemleyen birisi olarak diyorum ki hepsi kendi içinde hafifte olsa, sonuç aynı, fiyasko. Ben bu pratik deneyimleri yaparken default ve debloat karşılaştırması yaparkende sadece görev yöneticisini açmıyorum. Lakin burada paylaştığım video öyle olmak zorunda, çünkü Plasebo yaşayan kişilerin daha çok baktığı yerler orası oluyor. %90 RAM kullanımı konusu
Ama kimsede şu mantığı yürütüp ağırlığın ötesine geçip şuraya bakmıyor örnek;
%24 fiziksel kullanımda önbellek hatası %0
O yüzden 32GB kullanıcısı biri olarak banane %24 ağırlıktan %20 fln düşürmesinden ? Bir bilmeyen olarak bunu bile söyleyebilirim, ama bir bilen olarak ayrıntıları ciddi şekilde bildiğim için boşuna saçmalık ve kararlılık bozan işler demiyorum. İspatlamaya gerek yok. Basit bir konu, basit paylaşımlar sadece.
İnternet kullanım %0 öte yandan Ağ Input/Output 161Kb. Bu debloat saçmalıklarını sadece bu Windows uygulaması değil, Windows Performans izleyici, LatencyMon gibi en az 10 tane uygulama üzerinden tepkileri farkları gözlemledim. Cart diye ekran görüntüsü atmanı anlıyorum, etkileşim sağladığım bir video var sen de ona göre paylaştın sonra "neyin ispatı" dedin. Güzel güzel. Hala konuşmaya devam ederim ama, fikrim değil, bilgilerim ve gerçeklikten devam ederim, 3. taraf Debloat bir saçmalıktır.
Windows 11’in ağır olmasının sebeplerinden biri, Çekirdek Yalıtımı, DWM VSync, sanallaştırma tabanlı güvenlik gibi modern güvenlik özelliklerinin performanstan ziyade güvenliğe öncelik vermesi. Bunun yanında arka planda çalışan gereksiz servis ve uygulamalar da DPC latency gibi konularda olumsuz etki yaratabiliyor.
Doğru şekilde debloat yapmak kesinlikle fayda sağlar ama Windows 11’in kendi yapısından kaynaklanan ağırlığı tamamen ortadan kaldırmak mümkün değil. Sonuçta modern Windows sürümleri performanstan çok güvenlik ve özellik setine odaklanıyor. Bu yüzden ne kadar optimize edersen et, Windows 11 hiçbir zaman Windows XP veya Windows 7’nin klasik tema DWM kapalı gibi kullanımındaki ham ve doğrudan akıcılık hissini tam olarak veremez.
DPC arttıran konu donanımsal yapılandırmadan başar. Debloat hafifletici olsaydı Tweak anlayışı gibi kırpma yöntemlerine başvurmazdı. Örnek Ethernet kartı için Aygıt Yöneticisinden özellikler kısmına girerek bir şeyleri kapatıp LatencyMon üzerinde Ethernet ile ilgili Windows dosyalarında DPC latency düşer, ama bu yükü işlemciye bindirdiği için CPUs kısmında C-States durumlarını ilgilendiren tarafı yükseltir, ayrıca sürücü içinde abuk subuk bir işlemden dolayı kararsızlık oluşur. DPC LatencyMon gözlemlemek böyle bir şey. Windows Debloat doğru yapılsada bu 3. taraf bir uygulama ile değil, manuel olarak bir hizmet ya da uygulama kapatılma şeklinde olur en fazla, bunu karşı bir şey diyemem, sonuçta ben bile NVIDIA denetim masa hizmetini kapattım. Çünkü neleri etkilediğini gözlemledim. Sadece RAM, Windows işlem sayısı gibi gibi şeyler değil. DPC Latency hiç değil. Üstelik NVIDIA denetim masasıda her şey default. Bir problemim yok, orada durmasına hiç gerek yok. Bir başka zaman en azından çok kabaca olmasada, herkes için işe yaramayan bir hizmet üzerine testler yaparak aradaki kararsızlıkları ilgilendiren bir video daha çekerim, herkes rahatlamış olur.
Değil aslında. Modifiyeli ghost spectre w10 kullanıyorum yaklaşık 5-6 sene falan oldu. Toolboxu çok işe yarıyor onun dışında performansı stock w10'a kıyasla çok daha iyi. Arayüz akıcılığı olsun vs. her türlü daha iyi. Windows 11 kendisi çok hantal. Modifiyeli bile kullansanız berbat. W11'den W10'a geçicem az kaldı.
Ben daha çok güncel bir işletim sistemi üzerine bu konuyu oluşturdum. Windows 10 kendi içinde zaten Timer Resulotion değerleri tutarsız. Dolasıyla x Tweak yapan bir custom Windows 10 daha tutarsız olmak zorundadır. Bu ünlü kişiler bundan 3 sene önce Discord özel mesajlarından bana ulaşmaya çalışan kişilerdi

Üstelik Twitter'im bile yoktu. Türklerde var şu an aralarında en meşhur olan bir Tweaker ustası diyelim. Çünkü YouTube da paylaştığım görüntülere şok yaşayarak gelip "nasıl yaptın" diyorlardı genel olarak. Düşünsenize ortalıkta Windows Kernel ustası gibi bir mod içinde olan, öyle dolaşan kişiler "nasıl yaptın" diyor. Demek ki onlarında mantığı ezber, cart diye biri size nasıl yaptı diye sorunca "Debloat kur daha iyi olacak" demesi gibi.
Windows 10 avantajı Windows 11 gibi katı bir uyum gerektirmemesidir, bu da daha çok Secure boot, TPM, IOMMU gibi, bunlara baktığınızda güvenlik diyebiliriz, ama konu Windows üzerinde bir sürücünün eksik sertifikasına kadar giderek donanımsal sorunlara yol açmasına etkendir aslında. Windows 10 mesela katı olmadığı için bu yönde iyi, ama tam tersi örnek 7800x3D için bile kötüdür. Yüksek FPS ve düşük gecikmeler görebilirsiniz LatencyMon gibi uygulamalarda, ama kernel ve donanım arasında uyum konusunda eksik olan çok kararsızlıklar vardır. Bu uyumda en çok C-States / P-States durumları ile ilgili. Ve yığınla kararsızlık sorunu yaşatan olaylar var. Bir Windows 11 güç planları ile Windows 10 güç planladırma yapılandırmaları bile farklı. Çünkü özellikle CPU güç plandırması daha çok C-States ile alakalıdır. Explorer Power Settings indirip karşılaştırmaları gözlemleyebilirsiniz.