Arkadaşlar merhaba. Yıllardır çekmecede duran, fakat içindeki virüsler ve diskin bölümlerinin bozuk olmasından kaynaklı olarak kullanamadığım bir taşınabilir hard diskim vardı. Bunun içinde bütün ailemizin fotoğrafları ve videoları var; yani manevi olarak benim için aşırı değerli. Bugün, disk kurtarma programlarından biriyle verileri kurtardım. Fakat bilgisayarımda Windows Güvenliği birkaç tane trojan buldu. Şu anda bilgisayara tam tarama yaptırıyorum. Bu bittikten sonra “karantinaya al”, “cihazda izin ver” ve “kaldır” şeklinde üç seçenek çıkıyor. Kaldır dedim fakat cihazın güvenliğinden içim rahat etmiyor. Asıl sorum şu: Windows’un kendi Defender’ı yeterli olur mu? Temiz kurulum yapmak zorunda mıyım? Kaspersky gibi bir program kurup tekrar taratmam gerekir mi?

İçiniz rahat değilse Malwarebytes indirip taratın derim. Yukarıda ki arkadaşın dediği gibi resimleri yedekleyip HDD biçimlendirin derim. Tertemiz olsun.

Onu yaptım hocam fakat işte bilgisayarıma geçtiyse tam kurtulup kurtulamadığıma emin olamıyorum.
Windows'un güncel sürümlerini kullanıyorsanız flash bellek, HDD takmayla virüs bulaşmaz. Autorun varsayılan olarak devre dışı geliyor. HDD içindeki .bat, .cmd, .exe'li bir programı çalıştırmadıysanız bulaştığını düşünmüyorum. MBAM veya Kaspersky ile de taratabilirsiniz isterseniz.

Windows Defender yeterli mi? Sorusunda başlayayım evet, güncel Windows Defender Windows 10 ve 11 de yeterli ancak için rahat etmiyorsa Malwarebytes ve BitDefender kurup ücretsiz olarak tarama yapabilirsin.

Arkadaşlar Malwarebytes ile tarattım ve 6 tehdit buldu (Windows Güvenliğin dediği tehditler, galiba tam kaldıramadı Windows.) Şimdi onlarıda güzelce kaldıracağım. Önerileriniz için teşekkür ederim.