Merhaba arkadaşlar. Hepinize cümleten iyi günler dilerim. Bugün sizlere Windows Insider'in ne olduğunu ve geçmekle ilgili sorulara yanıt vereceğim. Umarım okurken keyif alır ve bilgilenirsiniz.

Nedir bu Windows Insider?​

Windows Insider veya Insider program, Microsoft'un Windows işletim sisteminin geliştirilme sürecine katılmak isteyen kullanıcılar için oluşturduğu bir test programıdır. Bu program, kullanıcıların Windows'un yeni sürümlerini önceden deneyimleyip geri bildirimde bulunmalarını sağlar.

Mesela 24H2 gelecek, özellikleri erkenden Insider programına katılır iseniz deneyimleme şansınız olur.

Windows Insider artıları​

Windows Insider'in genel olarak en büyük artısı erken erişim avantajıdır. Özellikleri erkenden deneyimleyebilirsiniz.

Windows Insider eksileri​

Windows Insider'ın çok fazla son kullanıcıya eksi yönü vardır. Bunların en büyüğü stabillik problemi ve hatalar. Windows'a yeni gelen güncellemelere erkenden eriştiğiniz için eğer bir stabilite sorunu veya hata varsa onunla baş etmek zorundasınız. Güncellemelerin bazıları mavi ekranlara sebebiyet verip, bilgisayara format atmanızı gerektirebilecek düzeyde olabilir.

Windows insider kanalları ve farkları​

Canary Channel: Güncellemeleri en önden alır ve en güncel yapıların sunulduğu kanaldır. Stabilizeye fazla önem gösterilmez.
Dev Channel: Canary'e göre biraz geriden gelen ve Canary'e göre daha stabilize olan bir kanaldır.
Beta Channel: Diğer kanallara göre, Güncellemelerin stabil sürümlerde test edildiği ve son kullanıcı için en ideal olan kanaldır.
Release Preview Channel: Yeni gelecek sürümlerin en stabil halinin son kullanıcıya sunulduğu kanaldır.

Kimler geçmeli? Geçilmeli mi?​

Windows Insider'a deneyimli kullanıcıların geçmesini ben şahsen önermekteyim. Meraklı ve bu konularda pek bilginiz yok ise. Ilk yapılardan sonra yayınlanan sürümler olduğunda geçmenizi tavsiye ederim. İlk sürüm yapıları çok sorunlu olabilirler. Yakında 27xxx yapıları gelecek. Optimizasyon gibi ciddi problemler yaşanabilir.

Benim deneyimlerim​

Ben genel olarak ilk yapılar dışında bir sorun yaşamadım. Windows Insider'dan memnunum. Arada özellikle ilk yapılarda çok fazla hatalar yaşadım. Sonradan bunlar çözülüyor tabii.

Windows Insider haberlerini takip etmek için: Home
Windows Insider olabilmek için: https://www.microsoft.com/en-us/windowsinsider/

Evet arkadaşlar, bugün sizlere kısaca Windows Insider'ın artılarını eksilerini ve ne olduğunu anlattım. Umarım rehberi beğenmişsinizdir. Iyi günler ve iyi akşamlar.

Son düzenleme:
Ben de şeyi ekleyebilir miyim? Havalı olduğunu düşündüğünüz için Insider sürümlerine geçmeyin, sonra sisteminiz dengeli çalışmayınca şaşırıyorsunuz ve konular açıyorsunuz. Stabil ve sorunsuz bir sistem bekliyorsanız, stabil Windows sürümünde kalın.

Son düzenleyen: Moderatör:
Ben de şeyi ekleyebilir miyim? Havalı olduğunu düşündüğünüz için Insider sürümlerine geçmeyin, sonra sisteminiz dengeli çalışmayınca şaşırıyorsunuz ve konular açıyorsunuz. Stabil ve sorunsuz bir sistem bekliyorsanız, stabil Windows sürümünde kalın.

Kesinlikle, Insider'a bu yüzden deneyimli insanların geçmesini önermekteyim.

Ben yaklaşık 4 yıl Insider yapılarını kullandım. En son 26120.461 yapısından sonra format atıp normal sürüme geçtim.

Ben hiçbir zaman Dev veya Canary kanalını seçmedim, bu yüzden neredeyse hiçbir güncelleme yarım saat sürmedi. En fazla 3-4 dakikada yüklendi. Sadece majör yapı yükseltmelerinde yarım saatin üstünde bekledim.

Genel olarak çok sorun yaşamadım. Sadece Windows 11'in ilk sürümünün Beta yapısında epey sorun vardı. Hatta 3 Eylül 2021'de Windows Gezgini ve Ayarlar gibi tüm sistem uygulamaları çalışmaz hale gelmişti, az kalsın format atacaktım. Neyse ki çözüm buldum (sorun Microsoft'un yaptığı hatalı sunucu taraflı dağıtımdan kaynaklıydı) ve format atmaktan kurtuldum. Yani ben bile ciddi bir sorunla bir kere bile olsa karşılaştım. Eğer tecrübeniz yoksa Insider'a geçmeyin, önermiyorum. Doğrudan stabil sürümler ile devam edin.

Mesela Windows 11 24H2 sürümü bile henüz çıkmadı. Sadece Snapdragon X işlemcili bilgisayarlar için çıktı. Ben ise 24H2'yi Insider ISO'su ile yükledim. Insider programına katılmadan sorunsuzca kullanıyorum. Ancak sırf bu yüzden birçok bilgisayarda 24H2 sorun yaratıyor. O yüzden de tecrübeli değilseniz hiçbir sürümü erkenden kullanmaya başlamanızı önermiyorum.