CaglarYml

Uzman
Windows ISO imajını Rufus'la yazdırdım, taktım falan klasik adımlar. Sonrasında gücü verdim, anakart ekranında kaldı "Casper" diye. En son DVD'ye bir imaj yazdırıp onunla format attım ama her defasında tekrar tekrar reader'ı takıp format atamam ya da Linux dağıtımı denerken başka DVD yazdıramam her seferinde. Sebebi veya çözümü ne olabilir? USB sağlam imaj da sağlam, aynı imajı DVD'ye yazdırdım format attım.

Windows ISO imajını Rufus'la yazdırdım, taktım falan klasik adımlar. Sonrasında gücü verdim, anakart ekranında kaldı "Casper" diye. En son DVD'ye bir imaj yazdırıp onunla format attım ama her defasında tekrar tekrar reader'ı takıp format atamam ya da Linux dağıtımı denerken başka DVD yazdıramam her seferinde. Sebebi veya çözümü ne olabilir? USB sağlam imaj da sağlam, aynı imajı DVD'ye yazdırdım format attım.
1. USB Portunu Kontrol Et
- USB belleğin taktığınız portu kontrol edin. Farklı bir USB portuna (özellikle USB 2.0 portu varsa onu deneyin) takmayı deneyin.

2. BIOS/UEFI Ayarlarını Kontrol Et
- Bilgisayarınızı açın ve BIOS/UEFI ayarlarına girin (genellikle açılışta DEL, F2 veya F10 tuşları ile).
- "Boot Order" veya "Boot Priority" bölümünde USB aygıtının en üstte olduğundan emin olun.
- Legacy Support veya CSM (Compatibility Support Module) ayarını açıp kapatmayı deneyin. UEFI modunu kullanıyorsanız, 32 bit veya 64 bit olmasına dikkat edin.

3. Rufus Ayarlarını Kontrol Et
- Rufus ile USB yazdırırken "Partition scheme" ve "Target system" ayarlarını doğru belirlediğinizden emin olun. Örneğin:
- Eğer BIOS modunda kurulum yapacaksanız, "MBR" seçimini yapın.
- Eğer UEFI ile kurulum yapacaksanız, "GPT" seçimini yapın.
- "File system" olarak NTFS veya FAT32 kullanmayı deneyin. UEFI ile uyumlu olması için genelde FAT32 tercih edilebilir.

4. USB Belleği Yeniden Formatlayın
- USB belleği tamamen silip yeni bir format atın. Diskpart aracını kullanarak USB belleğinizi temizleyip yeniden hazırlayabilirsiniz:
1. Komut İstemcisini yönetici olarak açın.
2. Aşağıdaki komutları sırayla girin:
Kod:
        diskpart
        list disk
        select disk X (X, USB belleğinizin disk numarası)
        clean
        create partition primary
        format fs=ntfs quick (veya format fs=fat32 quick)
        active
        exit

5. Başka Bir USB Bellek Deneyin
- Mümkünse, farklı bir USB bellek kullanarak işlemi tekrar deneyin. Bazen USB belleğin kendisinde uyumsuzluk veya arıza olabilir.

6. ISO İmajını Yeniden İndirip Kontrol Edin
- İmajı kaynakları güvenilir bir yerden indirip tekrar yüklemeyi deneyin. Bozuk bir ISO, boot edilememesine sebep olabilir.

7. Güncel BIOS/UEFI Sürümü Kullanma
- Anakartınızın BIOS/UEFI sürümünün güncel olup olmadığını kontrol edin. Güncel olmayan sürümler, uyumluluk sorunları yaratabilir.

Bu adımları izleyerek sorununuzu çözmeye çalışın. Herhangi bir durumda değişiklik görmüyorsanız, daha fazla bilgi paylaşıp alternatif yollar deneyebiliriz.