Zaten sırf bu iğrenç dayatmaların en azından bir kısmını yaşamamak için Windows 11'i Enterprise sürüm ile kullanıyorum. Enterprise sürümünde bile bazı dayatmalar var fakat en azından Telemetry resmi olarak tamamen kapatılabiliyor. O yüzden veri toplama olayını Enterprise sürümünde azaltabiliyorum. Yine de bu Windows 11'in çöp olduğu gerçeğini değiştiremez.Bunun en büyük nedeni bana göre, rakipsizliğin getirdiği şımarıklık ve tembellik.
Windows 11, sıfırdan yazılmış modern bir işletim sistemi değil, 30 yıllık eski kodların üstüne atılmış cilalı bir makyajdan ibaret. Alt yapı çürük, üstüne sürekli katman ekledikleri için sistem şişiyor, hantallaşıyor ve senin o aldığın tepkiselliği veremiyor. Yani bir bina düşün, temeli eski, sen sürekli üstüne kaçak kat çıkıyorsun. Nolur o bina? Sallanır.
En kötüsü de Microsoft için sen artık müşteri değilsin, ürünsün arkadaşım. O yüzden sana zorla Edge kullandırıyor, o yüzden Başlat menüsüne reklam tıkıştırıyor ve o yüzden hesabını zorluyor. Senin performansın, kernel gecikmen veya gizliliğin umurlarında değil. Sadece verini vermeni ve ekosistemde kalmanı istiyorlar. Alternatifsiz olduklarını bildikleri için de "keyfimiz nasıl isterse kardeşim" modundalar ama Topaz, Adobe vb sektör standartları yüzünden bizi o hantal kafese mahkum ediyorlar. Söylenecek çok şey varda neyse.
Topaz yazılımlarının sunduğu Upscale kalitesi ve diğer AI filtrelerinin kalitesini sunabilen bir alternatif deneyimlemedim maalesef. Affinity'i gözden çıkarmam bir tık kolay, bir şekilde alternatifini bulurum. Rufus'u da sanal makinede kullanabilirim veya Ventoy gibi alternatifler kullanabilirim. Ancak Topaz Photo ve Topaz Video AI beni Windows'a istemeden de olsa bağlı tutuyor.Hocam 1 ay boyunca bir challenge yapın, Windows kullanmayın hiçbir şekilde. Linux veya macOS kullanın, kullandığınız programların alternatifini veya bir şekilde çalıştırma yöntemleri olabilir onları araştırın. Emin olun ki Windows'u aramayacaksınız. Yıl artık 2026 oldu, hiçbir şey vazgeçilmez değildir ve alternatifi vardır.
Topaz Photo, Topaz Video AI, Affinity
Var zaten. Mac bilgisayarlar hali hazırda profesyonel hayatta oldukça fazla kullanılıyor. Linux ise henüz macOS kadar pazar payına sahip değil.Bunların Mac desteği var sanırım. Rufus yerine BalenaEtcher kullanıyorum, iş görüyor.
Hocam oncelikle sunu soyleyeyim eskiden LTSC surumlerde Windows 10 da direkt denetim masasindan girip kaldirabiliyordum Edge'i şu an öyle mi bilmiyorumMerhaba arkadaşlar. Bilgisayar kullanmaya başladığımdan beridir ağırlıklı olarak Windows kullanıyorum. Windows XP, 7 gibi sistemleri yakınlarımın bilgisayarlarında iyi kötü kullandım fakat kendi bilgisayarımda kullandığım ilk Windows sürümü Windows 8 olmuştu. 8 ne kadar arayüzü nedeniyle nefret edilse de (o dönemde seviyordum ancak bugün ben de nefret ediyorum) aslında Windows 7'deki birçok eksiği gideren bir sürüm olmuştu. Daha sonra 8.1 ve 10 kullandım ve şu anda 11 kullanıyorum.
Fakat Windows gün geçtikçe kötüleşti. Windows 7 gerçekten inanılmaz stabil ve hızlıydı. Ayrıca kullanımı da aşırı kolaydı. Windows 8 ve 8.1'in kullanımı daha zordu ve alışma süreci gerektiriyordu fakat o da oldukça stabil ve hızlıydı. Fakat Windows 10'dan sonra işler değişti.
Windows 10 döneminde bilenler bilir, her yeni özellik güncellemesi tonla sorunla geliyordu. Ayrıca her 6 ayda bir yeni özellik güncellemesi geliyordu. Her seferinde de o sürümün tam anlamıyla oturması 4 ay sürüyordu. 4 ay sonra kullandığınız Windows 10 sürümü stabil hale geliyordu fakat 2 ay daha sonra pat, yeni Windows 10 sürümü çıkıyordu. Sonra tekrar en başa dönüyordunuz.
Windows 11 ile neyse ki yılda 1 güncelleme sistemine geçtiler. Fakat Windows 11'de daha büyük sorunlar mevcut.
Windows 11'de gereksiz derecede Microsoft hesabı dayatması mevcut. Bypass etmek için kullanılan yöntemler de bir bir Microsoft tarafından kapatılıyor. Hatta Microsoft daha da ileriye gidip Bypass yöntemlerini anlatan YouTube videolarına dahi ihtar atmaya başladı.
Windows 10'dan beri sinir bozan bir diğer şey de bloatware ve reklamlar. Windows 10'u ilk kurduğunuzda Microsoft'un reklamını aldığı birçok uygulama otomatik olarak yükleniyordu. Ayrıca Windows 10'un kendisinde de birçok bloat uygulama vardı. Bunların birçoğu da kaldırılamıyordu, PowerShell ile kaldırmak gerekiyordu.
Windows 10'un sonraki sürümlerinde ve Windows 11'de kaldırılabilen uygulama listesi genişledi. Fakat Microsoft Edge hiçbir zaman kaldırılabilir olarak ayarlanmadı. Edge'i bir şekilde kaldırsanız bile rastgele bir toplu güncellemeden sonra Edge tekrar yüklenebiliyor. Ayrıca reklam olayı da hala devam ediyor ve hatta gün geçtikçe kötüye gidiyor. Sadece tek bir sürümde reklam ve öneriler özellikleri kapalı: Enterprise. Fakat Enterprise sürümü de sadece şirketlere satılıyor. Son kullanıcı olarak kurup etkinleştirmenin tek yolu açık denizlere yelken açmak, yani korsan.
Windows 10'un 1607'den sonraki sürümleri önceki sürümlere ve Windows 7/8.1'e göre çekirdek gecikmesi konusunda daha kötü. Bu da bazı durumlarda Windows 7/8.1'e göre daha düşük performansa yol açıyor.
Windows 11'de ise yeni arayüz tamamen eski kodun üzerine katmanlanarak eklenmiş. Bu da inanılmaz kötü performansa yol açıyor. CachyOS KDE Plasma'da elde ettiğim tepkiselliğin yarısını bile alamıyorum Windows 11'den. Halbuki Windows 10 22H2 en azından arayüz tepkiselliği konusunda CachyOS KDE Plasma'nın yarı performansını çok rahat yakalıyordu.
RAM kullanımı ve disk kullanımını hiç saymıyorum bile, berbat.
Yani Windows'un yeni sürümleri gerçek anlamda felaket. Ancak bazı yazılımlar nedeniyle (Topaz Photo, Topaz Video AI, Affinity, Rufus gibi) Windows'u tamamen hayatımdan çıkaramıyorum. Rufus'u neden yazdım derseniz Windows ISO dosyası yazdırma konusunda Rufus halen daha en iyi çözüm. Linux ISO'su yazıyorsanız çok rahat Rufus'u hayatınızdan çıkarabilirsiniz fakat Windows ISO'ları kullanıyorsanız veya Windows To Go yazacaksanız Rufus şart.
Sizce Windows neden berbat?
Onun disinda bence Windows berbat bir isletim sistemi degil ancak iyi de degil maalesef bunu kabullenmek gerek. Özellikle 10 sonrasindaki yenilesmeler iyice bitridi Windows'u Telemetry bombasina dondü sistem. Microsoft'a inanilmaz bagimli hale geldi eski sistemlere gore. Bu gidişle MS Windows'un 10 15 yila bayagi musteri kaybedecegini dusunuyorum cunku gorduk insanlar bu kadar modernligi sevmiyor. Bence NT kerneli patladiginda ve Linux gibi alternatif sistemler geliştiğinde Windows'un isi bitmis olacak. Şu anda insanlarda yaygin olarak Windows kullanma aliskanligi var, cogu kiside aslinda aliskanliktan kullaniyor diyebilirim. Eger bu aliskanlik biterse Windows'un da yuksek oranda pazar payının dusecegini tahmin ediyorum o yüzden hem kullanici dostu olmalilar hem de artık daha özgür hale getirmeliler OS'i. Yoksa insanlarin birazda zorunluluktan kullandigini düşünüyorum bu yeni modern sistemleri eğer MS dese ki eski Windows'lara destek vermeye devam ediyoruz diye müşterilerin cogunun eski sürümlere gececeginden şüphem yok.Merhaba arkadaşlar. Bilgisayar kullanmaya başladığımdan beridir ağırlıklı olarak Windows kullanıyorum. Windows XP, 7 gibi sistemleri yakınlarımın bilgisayarlarında iyi kötü kullandım fakat kendi bilgisayarımda kullandığım ilk Windows sürümü Windows 8 olmuştu. 8 ne kadar arayüzü nedeniyle nefret edilse de (o dönemde seviyordum ancak bugün ben de nefret ediyorum) aslında Windows 7'deki birçok eksiği gideren bir sürüm olmuştu. Daha sonra 8.1 ve 10 kullandım ve şu anda 11 kullanıyorum.
Fakat Windows gün geçtikçe kötüleşti. Windows 7 gerçekten inanılmaz stabil ve hızlıydı. Ayrıca kullanımı da aşırı kolaydı. Windows 8 ve 8.1'in kullanımı daha zordu ve alışma süreci gerektiriyordu fakat o da oldukça stabil ve hızlıydı. Fakat Windows 10'dan sonra işler değişti.
Windows 10 döneminde bilenler bilir, her yeni özellik güncellemesi tonla sorunla geliyordu. Ayrıca her 6 ayda bir yeni özellik güncellemesi geliyordu. Her seferinde de o sürümün tam anlamıyla oturması 4 ay sürüyordu. 4 ay sonra kullandığınız Windows 10 sürümü stabil hale geliyordu fakat 2 ay daha sonra pat, yeni Windows 10 sürümü çıkıyordu. Sonra tekrar en başa dönüyordunuz.
Windows 11 ile neyse ki yılda 1 güncelleme sistemine geçtiler. Fakat Windows 11'de daha büyük sorunlar mevcut.
Windows 11'de gereksiz derecede Microsoft hesabı dayatması mevcut. Bypass etmek için kullanılan yöntemler de bir bir Microsoft tarafından kapatılıyor. Hatta Microsoft daha da ileriye gidip Bypass yöntemlerini anlatan YouTube videolarına dahi ihtar atmaya başladı.
Windows 10'dan beri sinir bozan bir diğer şey de bloatware ve reklamlar. Windows 10'u ilk kurduğunuzda Microsoft'un reklamını aldığı birçok uygulama otomatik olarak yükleniyordu. Ayrıca Windows 10'un kendisinde de birçok bloat uygulama vardı. Bunların birçoğu da kaldırılamıyordu, PowerShell ile kaldırmak gerekiyordu.
Windows 10'un sonraki sürümlerinde ve Windows 11'de kaldırılabilen uygulama listesi genişledi. Fakat Microsoft Edge hiçbir zaman kaldırılabilir olarak ayarlanmadı. Edge'i bir şekilde kaldırsanız bile rastgele bir toplu güncellemeden sonra Edge tekrar yüklenebiliyor. Ayrıca reklam olayı da hala devam ediyor ve hatta gün geçtikçe kötüye gidiyor. Sadece tek bir sürümde reklam ve öneriler özellikleri kapalı: Enterprise. Fakat Enterprise sürümü de sadece şirketlere satılıyor. Son kullanıcı olarak kurup etkinleştirmenin tek yolu açık denizlere yelken açmak, yani korsan.
Windows 10'un 1607'den sonraki sürümleri önceki sürümlere ve Windows 7/8.1'e göre çekirdek gecikmesi konusunda daha kötü. Bu da bazı durumlarda Windows 7/8.1'e göre daha düşük performansa yol açıyor.
Windows 11'de ise yeni arayüz tamamen eski kodun üzerine katmanlanarak eklenmiş. Bu da inanılmaz kötü performansa yol açıyor. CachyOS KDE Plasma'da elde ettiğim tepkiselliğin yarısını bile alamıyorum Windows 11'den. Halbuki Windows 10 22H2 en azından arayüz tepkiselliği konusunda CachyOS KDE Plasma'nın yarı performansını çok rahat yakalıyordu.
RAM kullanımı ve disk kullanımını hiç saymıyorum bile, berbat.
Yani Windows'un yeni sürümleri gerçek anlamda felaket. Ancak bazı yazılımlar nedeniyle (Topaz Photo, Topaz Video AI, Affinity, Rufus gibi) Windows'u tamamen hayatımdan çıkaramıyorum. Rufus'u neden yazdım derseniz Windows ISO dosyası yazdırma konusunda Rufus halen daha en iyi çözüm. Linux ISO'su yazıyorsanız çok rahat Rufus'u hayatınızdan çıkarabilirsiniz fakat Windows ISO'ları kullanıyorsanız veya Windows To Go yazacaksanız Rufus şart.
Sizce Windows neden berbat?.
Zaten bunu anlattığım bir yazıyı da 2 gün önce en son mesaja ekledim:Onun disinda bence Windows berbat bir isletim sistemi degil ancak iyi de degil maalesef bunu kabullenmek gerek. Özellikle 10 sonrasindaki yenilesmeler iyice bitridi Windows'u Telemetry bombasina dondü sistem. Microsoft'a inanilmaz bagimli hale geldi eski sistemlere gore. Bu gidişle MS Windows'un 10 15 yila bayagi musteri kaybedecegini dusunuyorum cunku gorduk insanlar bu kadar modernligi sevmiyor. Bence NT kerneli patladiginda ve Linux gibi alternatif sistemler geliştiğinde Windows'un isi bitmis olacak. Şu anda insanlarda yaygin olarak Windows kullanma aliskanligi var, cogu kiside aslinda aliskanliktan kullaniyor diyebilirim. Eger bu aliskanlik biterse Windows'un da yuksek oranda pazar payının dusecegini tahmin ediyorum o yüzden hem kullanici dostu olmalilar hem de artık daha özgür hale getirmeliler OS'i. Yoksa insanlarin birazda zorunluluktan kullandigini düşünüyorum bu yeni modern sistemleri eğer MS dese ki eski Windows'lara destek vermeye devam ediyoruz diye müşterilerin cogunun eski sürümlere gececeginden şüphem yok.
Özellikle Telemetry olayına katılıyorum ve Windows NT 6 çekirdeğinin buna göre tasarlanmadığı besbelli. Microsoft bu tarz bileşenlerle NT 6 çekirdeğini şişirdiği için Windows böyle hantal bir hal aldı.Konuyu yaklaşık 6 ay sonra tekrardan canlandırmaya karar verdim.
Windows'un nasıl bu kadar kötüleştiği konusunda şöyle bir düşüncem var.
Windows Vista ile geçiş yapılan ve Windows 7 ile stabil hale gelen NT 6 çekirdeği aslında daha çok Windows 7 gibi Online servislerden neredeyse yoksun olan sade Windows sürümleri için tasarlanmış bir çekirdek. NTFS 3.1 dosya sistemi de keza Windows 7 gibi telemetri barındırmayan, dolayısıyla çok az disk erişimi gerektiren Windows sürümleri için uygundu.
Microsoft, Windows 10'un ilk sürümüyle birlikte işletim sistemine telemetri ekleyince Windows'un feleği şaştı. İlk başta nispeten idare eder seviyedeydi, fakat zaman geçtikçe bu NT 6 ve NTFS 3.1'in eskiliğinin etkisi daha ağır bir şekilde hissedilmeye başlandı. Telemetri özelliği agresif bir hale geldi, ek olarak bir sürü yük bindiren hizmet eklendi Windows'a. Fakat çekirdek ve dosya sistemi bu kadar yükü kaldırabilecek kapasitede değil.
Bu da zaman içerisinde Windows'un RAM kullanımının inanılmaz artmasına ve disk işlemlerinin de aşırı şekilde artmasına neden oldu. Bu kadar disk işlemini de HDD diskler maalesef kaldıramıyor. Windows 10 ve 11'in SSD olmadan düzgün çalışmamasının en büyük nedeni bu. Telemetri ve gereksiz hizmetler yavaş NTFS 3.1 dosya sistemi ve hantal NT 6 çekirdeği üzerinden çalışmaya çalışıp sisteme aşırı yük bindiriyor.
Linux tarafında ise ext4, Btrfs, XFS gibi dosya sistemleri kullanılıyor ve bu dosya sistemleri Windows'un NTFS'ine basar geçer. Ek olarak Linux çekirdeği geçen ay 7.0 sürümüne geçti. Windows Vista çıktığında ise Linux çekirdeğinin en güncel sürümü 2.6.19 idi. Windows 7 çıktığında ise 2.6.31 idi. Yani Linux tarafı onlarca sürüm atladı, bu süreçte çekirdek birden fazla defa büyük oranda yenilendi.
Fakat Windows 11'in çekirdeği hala Windows Vista ve 7 dönemindeki çekirdek yapısına göre büyük bir fark barındırmıyor. Hatta Windows 11'e Windows Vista için tasarlanan WDDM 1.0 ekran kartı sürücülerini bile kurabiliyorsunuz, o derece. Tabii Windows 11'in arayüzü WDDM 1.0'a göre tasarlanmadığı için arayüzde sorunlar çıkıyor. Fakat WDDM 1.0 sürücülerinin mavi ekrana neden olmadan ekrana görüntü verebilmesi bile Windows 11'in ne kadar eski bir yapıda olduğunu gösteriyor. Linux'ta böyle bir şey denerseniz %99 sürücüyü hiç kuramazsınız bile, %1 ihtimalle kurabilseniz bile sistem açılırken %100 Kernel Panic verecek veya X11/Wayland'i başlatamayacaktır.
Linux dağıtımları HDD disklerle bile gayet kullanılabilir bir hızda çalışıyor. HDD'li bir sisteme hafif bir Linux dağıtımı kurup (dosya sistemi olarak HDD'ler için ext4 öneririm) rahatlıkla keyfinize bakabiliyorsunuz. Windows 10 ve 11 ise kağnı hızında çalışıyor.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?