ErlikÇağlar

Üstün
Makaleler
7
Yer
Iwatodai, Gekkoukan Lisesi Yurdu
Bu konuda bayağı bir yanlış anlaşılma var. Düzeltmek istedim, o yüzden bunu yazıyorum millet. Fazla uzatmadan girelim işe.

Ne bu NT5?​

Windows NT serisinin beşinci major güncellemesidir. NT4.0'dan (Güncel Windows'un miladı sayılır neredeyse) sonraki ilk major güncelleme olmak ile beraber bir sürü şeyi de yanında getirir. Gerçek NTFS de ilk NT5.x ile gelmiştir, aklıma gelenler biri.

Major buysa, minor nedir?
Güzel soru! :matrix:

Minor sürümler nedir, NT5.0, NT5.1 ve NT5.2 farkları nedir?​

Minor sürümler NTx."?" kısmıdır. Minor sürümler arasında I/O, Scheduler, TCP/IP, disk erişimi, grafik yığını, UI ve benzeri iyileştirmeler/optimizasyonlar/eklemeler olabilir.

NT5.0:
İlk NT5.0 sürümüdür. NT4.0'ya yeni eklemeler ve iyileştirmeler yapılmıştır. Kernel tarafı çok güzel yenilenmiş, gençleştirilmiştir.

NT5.1:
Hepimizin "Windows eXPerience" diye bildiği OS'in altında yatan kernel bu işte. Sadece XP ve POSReady 2009'da bulunur. NT5.0'ın üstüne UI, Wi-Fi ve Bluetooth eklemeleri/iyileştirmeleri dışında başka bir şey eklemez, değiştirmez. W2K'dan (Windows 2000) daha farklı olduğu kesinlikle söylenemez.

NT5.2:
NT5.x ailesinin en iyi sürümüdür. Grafik yığını güncellenmiş, hızlıca INF ile sürücü değiştirilebilir (direkt Ctrl + C ve Ctrl + V ile sürücü kurulabiliyor!) hale gelmiş, I/O iyileşmiş, Scheduler hızlanmış. NT5 tabiri caizse "peak" noktasına ulaşmıştır. IA32, IA64 ve AMD64 (Windows, ilk defa x86-64 desteğini kazanmıştır) mimarilerini destekler. 5.2 kullanan sürümler WS03 ve XP x86-64 sürümleridir. IA32 XP'ye 5.2 asla gelmemiştir.

E kardeşim sen neden bize bunları anlattın? ISO dedin nerelere geldik!
Daha bitmedi ki. :hehehe:

Sürümler ne?​

* Windows 2000: XP'de çalışan her şey bunda da çalışır (DX9 hakkında emin değilim). Daha hafiftir, daha hızlıdır. İnternete bağlanmayın ama!

* Windows XP: Klasik XP. IA32 mimarisidir. Tavsiye etmem, güvenliği zayıf.

* Windows POSReady 2009: Hani "LTSC" var ya, bu da o. Windows XP LTSC olarak düşünün bunu, çok çok çok hafiftir. 2019'a kadar güncelleme almıştır. Hala güvenlidir, kullanılabilir. XP yerine tavsiye ederim. Microsoft'un sitesinde hala daha host'lanmaktadır.

* Windows Fundamentals for Legacy PCs: POSReady 2009'u LTSC olarak düşünün dedim ya. Bunu da Ultra Mega LTSC olarak düşünün. Sistem gereksinimleri neredeyse "elektrik (opsiyonel)".

* Windows XP x86-64: Yavaş, hantal ve kötü. NT5.2 olsa da bug'lıdır XP x86-64. SP güncellemesi ile iyidir ama, unutmayın efenim.

* Windows Server 2003: IA32, IA64 ve x86-64 desteği vardır. En stabil 64-bit deneyimi WS03'tür NT5 ailesinde. Akıcıdır, hızlıdır, "fişeq" gibidir.

* Windows Home Server: Fazla şey demeye gerek yok, WS03'ün ev hali. Sadece IA32 bu arada!

Hangisi tercih edilmeli?​

* İnternete bağlanmam, eski oyunları, programları kurcalayacağım: Windows 2000 kurmalısın. XP'den daha stabildir.

* Temaları özledim, dandik Windows bloat'larını özledim, internete girmem: Windows XP

* Windows'un kendi program zımbırtıları olmasın, sistem çalışsın. temalar da olsun. İnternete de gireceğim, güvenli olsun: POSReady 2009

* İnternete girmem, sistem de yavaş zaten: Windows Fundamentals for Legacy PCs

* AMD64 olsun, internete de gireyim: Windows Server 2003 R2

* IA64 kullanıyorum, bu aleti nereden buldum ben de bilmiyorum, internete de girerim: Windows Server 2003

* Bug istemiyorum ve stabillik istiyorum: Windows Home Server

* SP güncellemesini yapar adam ederim ben onu: Windows XP x86-64

* Jumpscare: Windows XP Embedded = ÇÖP. Boşverin bunu.

En çok düşülen hata: 64-bit CPU'ya NT5.0 veya NT5.1 kurulması. Kesinlikle yapmayın bunu, işlemcinin yarısı (matematiksel anlamda cidden yarısı) boşa gider.

Bitiş​

Yine kafanızı ütüledim. Okurken umarım eğlenmiş, beğenmişsinizdir. İyi günler millet! Anlamadığınız yer olursa sormaktan çekinmeyin.

Son düzenleyen: Moderatör:
Aktif olarak Windows XP SP3 (non-acpi) kullanıyorum ve Half-Life ag (aghl) oynamak için Steam 2018 Client çalıştırıyorum. Bu sayede tüm sunuculara sorunsuz şekilde bağlanabiliyorum.

XP'nin xpdm sürücü modeli ve donanımsal 2D gdı hızlandırması sayesinde input lag son derece düşük seviyelerde.

Ekran kartı ve sürücü tarafında ise 2D hızlandırmayı tam destekleyen, en eski ve en stabil NVIDIA sürümünü kullanıyorum. Bu kombinasyon, Half-Life gibi software ve 2D ağırlıklı motorlarda modern sistemlere kıyasla çok daha hızlı tepki süresi ve akıcılık sağlıyor.

IMG_20251123_213827.webp

IMG_20251124_004727.webp

IMG_20251202_023633.webp

IMG_20251204_231506.webp

Screenshot_2025-12-13-16-01-12-833_com.miui.gallery.webp