Merhaba arkadaşlar. Bugün bilgisayarıma Windows Server 2025 kurulumu yaptım. Tabii Windows 11'i silmedim, USB belleğime kurulum yaptım
Windows Server sürümlerini daha önceden sanal makinelerde çok denemiştim. Fakat "Acaba gerçek bilgisayara da kurulur mu?" diye merak ediyordum, bugün nihayet kurulumu yaptım.
İlk olarak Windows Server'da kompleks şifre gereksinimi açık geliyor, bu nedenle OOBE ekranında güçlü bir şifre koymak zorundasınız. Sonradan masaüstündeyken Gpedit ile bu ayar kapatılabiliyor.
İkinci olarak Internet Explorer Enhanced Security Configuration da açık geliyor. Bu özellik basitçe IE'yi neredeyse kullanılamaz hale getiriyor, dosya bile indiremiyorsunuz. Gerçi IE artık Server 2025'te bulunmuyor fakat Edge'in IE modu da bu özellikten etkileniyor. Bu ayarı Server Manager üzerinden kapatabiliyorsunuz.
En önemli sorun ise standart masaüstü bilgisayarlarda bazı sürücülerin kurulamaması. Mesela NVIDIA ekran kartı sürücüsü ve AMD yonga seti sürücüsü "İşletim sisteminiz uyumlu değil" hatası veriyor. Bunu çözmek için sürücüleri çıkartıp elle kurmak gerekiyor. NVIDIA sürücüsünü WinRAR ile çıkartıp Aygıt Yöneticisi üzerinden kurabiliyorsunuz. AMD yonga seti sürücüsü ise biraz daha uğraştırıcı. Sol elim alçılı olduğu için onu yazamayacağım, kusura bakmayın.
Onun haricinde standart Windows 11 24H2 gibi çalışıyor. Tabii performans için animasyonlar falan kapalı geliyor ama onun dışında aynı.
Windows Server'a Remote Desktop ile bağlanmak istiyorsanız RDS lisansına ihtiyacınız var. Bu da oldukça pahalı ve sadece şirketlere satılıyor. Malum yöntemler ile RDS etkinleştirmesi yapılabiliyor, ben öyle yaptım.
Windows Server 2025 şimdilik gayet güzel çalışıyor. Tek yaşadığım sorun ana monitörüm 180 Hz iken Windows arayüzü titriyordu, yan monitörüm (100 Hz) titremiyordu. 120 Hz yapınca düzeldi. Muhtemelen NVIDIA 577.00 sürücüsünden kaynaklı diye düşünüyorum. Windows 11'de 572.83 sürücüsü yüklüydü, onu da belirteyim.
Windows Server 2025'ten görüntüler: (DWMBlurGlass ve TranslucentTB kurmayı ihmal etmedim)
Kullandıkça deneyimlerimi aktaracağım
Yakında Windows Server 2025'te Stellar Blade denemeyi düşünüyorum Stellar Blade alır almaz direkt Windows Server 2025'te deneyeceğim ilk olarak
En güncel sürüm Massgrave'de mevcut fakat oradan indirmedim. MyDigitalLife forumlarından GezoeSloog'un Mail.Ru Cloud üzerindeki ISO arşivinden Temmuz 2025 ISO'sunu indirdim. Çünkü Ağustos 2025 ISO'su (Massgrave'de bu ISO mevcut) KB5063878 güncellemesini içeriyor ve bu güncelleme SSD'leri bozuyor.
Kurulumdan sonra da keza WUShowHide ile KB5063878'i gizledim.
En güncel sürüm Massgrave'de mevcut fakat oradan indirmedim. MyDigitalLife forumlarından GezoeSloog'un Mail.Ru Cloud üzerindeki ISO arşivinden Temmuz 2025 ISO'sunu indirdim. Çünkü Ağustos 2025 ISO'su (Massgrave'de bu ISO mevcut) KB5063878 güncellemesini içeriyor ve bu güncelleme SSD'leri bozuyor.
Kurulumdan sonra da keza WUShowHide ile KB5063878'i gizledim.
Hayır, bu Evaluation sürümü Benim kullandığım ISO full sürüm.
Active Directory hizmetleri, IIS, Windows Server Update Services, Hyper-V, DHCP, DNS ve KMS Host gibi birçok işlevi mevcut. Genellikle şirketlerde kullanılıyor.
Active Directory hizmetleri, IIS, Windows Server Update Services, Hyper-V, DHCP, DNS ve KMS Host gibi birçok işlevi mevcut. Genellikle şirketlerde kullanılıyor.