SunseTTime

Uzman
Makaleler
1
Yer
Fethiye
Herkese merhaba. Windows'un DPC/ ISR (interrupt latency) / timer (HPET-TSC) zamanlama uyumsuzluğu kaynaklı oyun içi mouse dönüşlerinde görüntü titremesi / kare bozulması / jitter yaşanabildiğini öğrendim. İki laptop, iki kasada yani dört farklı cihazda iki senedir benzer sorunlarla uğraşıyorum. @Ayhan Dönmez hocamın dediği gibi elektriksel parazit veya OS seviyesinde bir sorun olması dışında tüm ihtimalleri elediğimi düşünüyorum. Farklı lokasyon testlerinde de fark olmadığından elektriksel bir sorun da yok gibi duruyor. Peki Windows tarafında bir timing sorunu olup olmadığını anlamamızı sağlayan bir yazılım / uygulama var mıdır? Mesela oyuna giriyorum menüde mouse hep laglı, oyunu alta alıyorum masaüstü sorunsuz, oyuna geri dönüyorum mouse yine laglı. Bu mouse lag oluyor sana maç sırasında mouse ile sağ-sol dönüşlerde görüntü jitter / titreme. Uzay sistemi kasaya sokmadan önce Windows tarafında da deneyebileceğim bir şeyler varsa diye ayrı konu açmak istedim.

NOT: Güncel sistemde; 4 ekran kartı, 4 RAM, 4 Anakart, 3 CPU, 2 SSD, 2 PSU, 4 monitör, 5 mouse denendi hiçbir düzelme yok. MSI Katana B13V RTX 4060 ve ASUS ROG STRIX G16 RTX 4060 laptop ile de benzer şikayetlerim vardı. Hep "Klavye yağ gibi mouse ile sağ-sol dönünce ekranda titreme tarzı bozulmalar oluyor." derdim zaten. Kasa tarafında da AMD-NVIDIA-Intel dahil tüm platformları denedim gram iyileşme yok. İki yıllık bir süreç zaten benimki. Donanım ihtimali cidden kalmadı desem yeridir. Windows tarafında da W10/W11 22H2, 23H2, 24H2, 25H2 orijinal ISO'ları denedim bugüne kadar hiçbir fark yoktu. Şu an güncel sistemde iyileşme görebildiğim tek senaryo örneğin CS2'de monitörüm 240 Hz AOC Q27G4ZR olmasına rağmen ve sistemim o değeri çok rahat besleyebilmesine rağmen 144FPS'ye sınırlıyorum oyunu, o zaman CS2'de titremeler bayağı bir azalıyor. Gözü rahatsız etmez boyuta iniyor diyebilirim. 144 altı veya 144 üstü değerlerde yine sapıtıyor. 240 üstü FPS sınırı yokken zaten kareler bildiğin bozuk geliyormuş gibi hissediliyor, FPS sınırı olmadan oyun oynanma şansı sıfır. Tüm oyunlarda aynı sorun var sadece şiddeti artıp azalabiliyor. Dead by Daylight gibi hafif bir oyunda sabit 120 FPS %1 Low ve IP gibi frametime alabilmeme rağmen yine aynı durum yaşanıyor. Yani net bir sebep ve çözüm şu anlık yok.

-> Mouse değiştirerek çözmüş keşke bende de o kadar basit olsaydı. Rampage X-Pike R89, Razer DeathAdder V3, Logitech G102 ve iki tane daha olmak üzere beş farklı mouse denendi düzelme yok.

i5 14600K
MSI MAG Z790 Tomahawk
XPG Caster 6000 MHz CL30 2x16 RAM
RTX 5060 Ti 16 GB
High Power 850W ATX 3.1 Gold PSU (Uzay sistemde Corsair 650W 80+ Bronze takılı şu an.)
Samsung 990 Pro 1TB 7450/6900 Mb/s
ANTEC NX290 Kasa (Şu an kullanılmıyor Uzay sistemdeyim.)
AOC Q27G4ZR 2K 240Hz

Videoları 2K'da izleyin, eğer benim videoda göremezsiniz örnek olarak bıraktığım diğer kullanıcının konusundaki videoyu incelersiniz. Benimkine oldukça benziyor. Gözüm benzer şekilde rahatsız oldu oradan anlayabiliyorum. Bu konuya ilişkin açtığım son konu olacak zira ben dahil herkes bu konudan sıkıldı diye düşünüyorum. @Marix hoca ile de hala görüşüyorum o da çözüm bulamadı. @Recep Baltaş bey de İstanbul'da olduğu için destek alamıyorum. Anlayacağınız Windows tarafında da bir çözüm önerisi gelmezse bu defteri kapatacağım. Bu konuya ilişkin son konumu görmektesiniz. Anlayışınız için teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Herkese merhaba. Windows'un dpc/ ısr (interrupt latency) / timer (HPET-tsc) zamanlama uyumsuzluğu kaynaklı oyun içi mouse dönüşlerinde görüntü titremesi / kare bozulması / jitter yaşanabildiğini öğrendim. İki laptop, iki kasada yani dört farklı cihazda iki senedir benzer sorunlarla uğraşıyorum. @Ayhan Dönmez hocamın dediği gibi elektriksel parazit veya OS seviyesinde bir sorun olması dışında tüm ihtimalleri elediğimi düşünüyorum. Farklı lokasyon testlerinde de fark olmadığından elektriksel bir sorun da yok gibi duruyor. Peki Windows tarafında bir timing sorunu olup olmadığını anlamamızı sağlayan bir yazılım / uygulama var mıdır? Mesela oyuna giriyorum menüde mouse hep laglı, oyunu alta alıyorum masaüstü sorunsuz, oyuna geri dönüyorum mouse yine laglı. Bu mouse lag oluyor sana maç sırasında mouse ile sağ-sol dönüşlerde görüntü jitter / titreme. Uzay sistemi kasaya sokmadan önce Windows tarafında da deneyebileceğim bir şeyler varsa diye ayrı konu açmak istedim.

Not: Güncel sistemde; 4 ekran kartı, 4 RAM, 4 anakart, 3 CPU, 2 SSD, 2 PSU, 4 monitör, 5 mouse denendi hiçbir düzelme yok. MSI katana B13v RTX 4060 ve ASUS ROG STRIX G16 RTX 4060 laptop ile de benzer şikayetlerim vardı. Hep "klavye yağ gibi mouse ile sağ-sol dönünce ekranda titreme tarzı bozulmalar oluyor." derdim zaten. Kasa tarafında da AMD-NVIDIA-Intel dahil tüm platformları denedim gram iyileşme yok. İki yıllık bir süreç zaten benimki. Donanım ihtimali cidden kalmadı desem yeridir. Windows tarafında da W10/W11 22H2, 23H2, 24H2, 25H2 orijinal ISO'ları denedim bugüne kadar hiçbir fark yoktu. Şu an güncel sistemde iyileşme görebildiğim tek senaryo örneğin CS2'de monitörüm 240 Hz AOC Q27g4zr olmasına rağmen ve sistemim o değeri çok rahat besleyebilmesine rağmen 144FPS'ye sınırlıyorum oyunu, o zaman CS2'de titremeler bayağı bir azalıyor. Gözü rahatsız etmez boyuta iniyor diyebilirim. 144 altı veya 144 üstü değerlerde yine sapıtıyor. 240 üstü FPS sınırı yokken zaten kareler bildiğin bozuk geliyormuş gibi hissediliyor, FPS sınırı olmadan oyun oynanma şansı sıfır. Tüm oyunlarda aynı sorun var sadece şiddeti artıp azalabiliyor. Dead by Daylight gibi hafif bir oyunda sabit 120 FPS %1 Low ve IP gibi frametime alabilmeme rağmen yine aynı durum yaşanıyor. Yani net bir sebep ve çözüm şu anlık yok.

-> mouse değiştirerek çözmüş keşke bende de o kadar basit olsaydı. Rampage X-pike R89, Razer DeathAdder v3, Logitech G102 ve iki tane daha olmak üzere beş farklı mouse denendi düzelme yok.

i5 14600K.
MSI MAG Z790 Tomahawk.
XPG caster 6000 MHz CL30 2x16 RAM.
RTX 5060 Ti 16 GB.
High Power 850W ATX 3.1 Gold PSU (uzay sistemde Corsair 650W 80+ Bronze takılı şu an.)
Samsung 990 Pro 1TB 7450/6900 Mb/s
Antec NX290 kasa (şu an kullanılmıyor uzay sistemdeyim.)
AOC Q27g4zr 2K 240Hz.

Videoları 2K'da izleyin, eğer benim videoda göremezsiniz örnek olarak bıraktığım diğer kullanıcının konusundaki videoyu incelersiniz. Benimkine oldukça benziyor. Gözüm benzer şekilde rahatsız oldu oradan anlayabiliyorum. Bu konuya ilişkin açtığım son konu olacak zira ben dahil herkes bu konudan sıkıldı diye düşünüyorum. @Marix hoca ile de hala görüşüyorum o da çözüm bulamadı. @Recep Baltaş bey de İstanbul'da olduğu için destek alamıyorum. Anlayacağınız Windows tarafında da bir çözüm önerisi gelmezse bu defteri kapatacağım. Bu konuya ilişkin son konumu görmektesiniz. Anlayışınız için teşekkürler.

HPET BIOS ayarlarından kapat. Aygıt yöneticisine gir yüksek duyarlılık süre ölçerini devre dışı bırak. CMD yönetici olarak çalıştır. Aşağıdaki kodları uygula.

Kod:
bcdedit /set useplatformclock false

Kod:
bcdedit /set disabledynamictick yes

Bir videoda gördüğüm yorum. Bununla ilgisi olabilir mi? "Mouse tepkimesiyle alakalı olmalı." diyor adam.

Adsız.webp

Bir videoda gördüğüm yorum. Bununla ilgisi olabilir mi? "mouse tepkimesiyle alakalı olmalı." diyor adam.

Eki Görüntüle 225817

50 tane mouse denemiş.

HPET BIOS ayarlarından kapat. Aygıt yöneticisine gir yüksek duyarlılık süre ölçerini devre dışı bırak. CMD yönetici olarak çalıştır. Aşağıdaki kodları uygula.

Kod:
bcdedit /set useplatformclock false

Kod:
bcdedit /set disabledynamictick yes

Güç ayarlarından, USB seçemeli askıya almayı kapat. Aygıt Yöneticisi'nden güç ayarlarını kapat. Poling rate değiş. DPI değiş. Fare ayarlarından işaretçi hasasiyeti artır kapat. İmlecin görümünü varsayılan seç. Başkada aklıma bir şey gelmiyor. Defender kapat, çekirdek yalıtım ve belek bütünlüğünü kapat.

50 tane mouse denemiş.

Güç ayarlarından, USB seçemeli askıya almayı kapat. Aygıt Yöneticisi'nden güç ayarlarını kapat. Poling rate değiş. DPI değiş. Fare ayarlarından işaretçi hasasiyeti artır kapat. İmlecin görümünü varsayılan seç. Başkada aklıma bir şey gelmiyor. Defender kapat, çekirdek yalıtım ve belek bütünlüğünü kapat.
5 mouse denendi totalde. Güç ayarlarından; USB askıya almayı kapalı. Güç ayarları dengeli/yüksek performans fark yok. 125,500,1000,2000 Hz fark yok, 500-1000-1200 DPI fark yok, fare işaretçi hassasiyeti kapalı, defender kapalı, HAGS kapalı, Gamebar kapalı. Tersi durumları ve bunların çok daha fazlası test edildi. Sadece önerdiğin için bunları belirteyim dedim.

Bir videoda gördüğüm yorum. Bununla ilgisi olabilir mi? "Mouse tepkimesiyle alakalı olmalı." diyor adam.

Eki Görüntüle 225817
5 mouse ile de birebir aynı sorun devam etti.

5 mouse denendi Total'de. Güç ayarlarından; USB askıya almayı kapalı. Güç ayarları dengeli/yüksek performans fark yok. 125, 500, 1000, 2000 Hz fark yok, 500-1000-1200 DPI fark yok, fare işaretçi hassasiyeti kapalı, Defender kapalı, HAGS kapalı, gamebar kapalı. Tersi durumları ve bunların çok daha fazlası test edildi. Sadece önerdiğin için belirteyim dedim.

5 mouse ile de birebir aynı sorun devam etti.

HPET dalgasını bir dene.

@SunseTTime 5 gibi eve geçip, PC any desk üzerinden bağlanmak istiyorum. Galiba senin sorununu çözerim. Şöyle bir risk var. İşletim sistemini çok kurcalayacağım. Çöp olabilir.

HPET dalgasını bir dene.

@SunseTTime 5 gibi eve geçip, PC any desk üzerinden bağlanmak istiyorum. Galiba senin sorununu çözerim. Şöyle bir risk var. İşletim sistemini çok kurcalayacağım. Çöp olabilir.

Çok extrem ayarlar var, kulanıyordum önceden. Çok farkı oluyordu. Normal Windows kulanıca mouse çöplükte hareket ettiriyorum gibi hissediyordum. Bence denemeliyiz.

@ggbye, Ayhan hoca BIOS'tan birsürü ayar denetmişti. HPET'i de denettirmiştir şu an hatırlayamıyorum. O dediğin diğer testler için haftasonunu beklememiz gerekebilir. Haftaiçi pek vakit bulamıyorum bu ara.

@ggbye, ayhan hoca BIOS'tan bir sürü ayar denetmişti iki gün kapanmıştık ince RAM ve BIOS ayarı için. HPET'i de denettirmiştir şu an hatırlayamıyorum. O dediğin diğer testler için hafta sonunu beklememiz gerekebilir. Hafta içi pek vakit bulamıyorum bu ara.

Kaybedeceğin işletim sistemi olur. Bu ayarları başka yerde bulman imkansız. Çok araştırma yapmıştım. 3-5 ayar değil. Yüzlerce ayar var, Windows tamamen yok olacak şekilde ayarlarım. Sadece gecikme ve mouse hisinine önem verir.

Kaybedeceğin işletim sistemi olur. Bu ayarları başka yerde bulman imkansız. Çok araştırma yapmıştım. 3-5 ayar değil. Yüzlerce ayar var, Windows tamamen yok olacak şekilde ayarlarım. Sadece gecikme ve mouse hisinine önem verir.
Sen bir tık hissiyata önem verdiğin için bunları denemişsin. Bendeki gibi bir lag jitter sende yokmuş. O yüzden fayda sağlar mı bilemiyorum. Yine de denenir.