Windows XP ve diğer eski Windows sürümlerinin güvenli ve kullanılabilir olmadığı yanılgısı

Sadece ofis işleri ve eski oyunlar size yeterliyse, 16 MB RAM'i olan Windows 98 yüklü bir makine bile size yeterlidir.
Yeterli olmadığını Office 365'te bir belge açıp görev yöneticisinden kaynak kullanımına bakarak anlayabilirsin. Kullanma diyen, sana ne kadar taraflı geldiyse bu konu da bana o kadar taraflı geldi.

Herkes oyun oynamıyor. Günümüzde Windows 7, biraz zorlasanız Windows XP bile bir multimedya sistemi olarak size çok güzel hizmet eder.
Edemez. Yeni kodekleri destekliyor mu, hayır. Yeterli bir sebep.

İnternette de gezinirsiniz, dizi film de izlersiniz, müzik de dinlersiniz, işinizi de yaparsınız.
Yapmak için 40 takla atıyorsun. Oraya yama yapıyorsun, buraya sertifika ekliyorsun... Hazır custom ISO'lar var ama çok da düzgün değiller.
2 sene önce XP'yi denedim. Hatta videolu rehberini de hazırladım ofiste Recep abiyle (hala yayınlanmadı fakat).

Bunlarla uğraşacağınıza adam akıllı, patatesi bile çalıştıran Linux dağıtımları var.

Güvenlik konusuna yorum yapamam ama günümüzde işlevsel olmadıkları gayet ortada.
Eskiden bir web sayfası 2-3 KB iken bugün 5 MB olsa şükrediyoruz. 55 yıl önce 4 KB RAM ile Ay'a çıkıldı, bugün ise basit bir Python kodu bundan daha çok harcıyor.
Çağa ve ihtiyaçlara uygun şeyler kullanılmalı.

Hocam selam. yanlış bir şey mi söyledim? Beğenme attığınız için sizin karşıt görüşünüzü de duymak isterim @Dark Raiden
Selam. Biraz sinir bozucu yazmış olabilirim, görmezden gelirsiniz.

Bu rehbere katılıyorum. Virüsün bulaşıp bulaşmaması aynı zamanda kullanıcıdan kullanıcıya göre değişebilir. Bizim dükkandaki yazarkasayla entegre sistem hâlâ Windows 7 kullanıyor ve sıkıntı görmedim. Eline ve koluna sağlık.

Son düzenleme:
Yeterli olmadığını Office 365'te bir belge açıp görev yöneticisinden kaynak kullanımına bakarak anlayabilirsin.
Merhaba! Office 365'in kaynak kullanımının konuyla bir bağıntısı olduğunu düşünmüyorum zira 16 MB RAM'li Pentium 233'lü Windows 98 makinede ben Office 97 kullanıyorum. Ofis işlerinden kastım da buydu aslında. Bu kadar abartmayalım derseniz XP altında Office 2010 günümüzde çok güzel verim veriyor.

Edemez. Yeni kodekleri destekliyor mu, hayır. Yeterli bir sebep.
K-Lite Codec Pack veya daha derli toplu XP Codec Pack Download X Codec Pack 2.7.4 – With Windows 8 support! var. VLC Media Player kullanırsanız ayrıca codec yüklemeye de ihtiyacınız yok zaten. Yani çok da bile eder!!!

Yeni işletim sistemi çalıştıracak bilgisayarım yoksa ve çalıştırdığı halde Windows XP, 7 tercih ediyorsam o 40 taklayı atarım hocam. Hoş bana maksimum 2 takla gibi geliyor.
İkinci söylediğiniz Linux önerisi de öznel bir şey. Bu konuda eski Windows sürümlerinin güvenli ve kullanılabilir olduğunu anlattım ben.

Bu arada XP Integral Edition'a kalıbımı basarım en düzgün XP ISO'sudur.

Kalıbım dediğim de mesleğimin bu olmasından ve bebekliğimden beri bilgisayar kullanmamdan geliyor. Yanlış anlaşılmasın.

Güvenlik konusuna yorum yapamam ama günümüzde işlevsel olmadıkları gayet ortada.
Bir bilgisayardan beklentilerinize bakar bu. Forumda Windows 7 ve XP kullanan kişiler mevcut. Herkesin işlev anlayışı farklı. Ben de şahsen Windows 10 gerektiren bazı oyunlara ihtiyaç duymasaydım Windows 7 kullanırdım.

Güvenlik bir kaygı olmayınca beklentiler de elimizdeki bilgisayara göre düzenlenince yahu en basitinden ben bir bilgisayarı 15 yıl önce ne yapıyorsam onu yapmak için kullanıyorsam işlevsellik büyük bir ölçüde restore edilebiliyor zaten!

Linux daha mı işlevli bir sonuç verir bize? Belki evet. Ama zaten bu konuda eski Windows sürümlerinin güvenli ve kullanılabilir olduğunu anlattım ben. Konu bundan ibaret.

Çağ ve ihtiyaçlar değişiyor ama imkanlar aynı kalıyor olabilir.
Bunun farkında olan bir sürü insan da var.
Bakınız: MattKC, .NET Framework 2.0 Runtime'ını Windows 9X'e portladı

Biraz sinir bozucu yazmış olabilirim, görmezden gelirsiniz.
♥♥♥

Sonuna kadar katılıyorum. 2014’ten sonra modelini unuttuğum kare ekranlı bir Toshiba bilgisayarda yıllarca XP Professional SP3 kullandım. O bilgisayarın harcı o işletim sistemiydi çünkü. 2014-2018 yılları arası o bilgisayarı o haliyle 4 sene kullandım ve bir kere bile antivirüslük bir durum olmadı, baya da işimi görüyordu açıkçası o zaman. Oyun bile oynuyordum.

Kim, hangi mod yaptıysa yazık etmiş, biri raporlasın da ibreti alem olsun diye günah keçisi seçmek bu. Network stack'de bir vuln yeter. ASLR, MIC, AppContainer, zibilyon tane mitigasyon, VBS vesaire küçüklü büyüklü kimisi kökten değişim güvenlik adına katedilmiş o kadar yol varken AV'lerin spesifik işlevinin dışında işe yaramazlığını işaret ederken arkasındaki devasa krateri gözden kaçırmış.

Güncel işletim sistemleri, elbette daha kapsamlı güvenlik özelliklerine sahip ve bu özellikler kritik işlerde büyük önem taşıyor. Ancak, benim asıl vurgulamak istediğim, eski işletim sistemlerinin belirli kullanım senaryolarında hâlâ iş görebileceği ve bilinçli kullanımın güvenliği artırabileceği.

Son düzenleme:
Güncel işletim sistemleri, elbette daha kapsamlı güvenlik özelliklerine sahip ve bu özellikler kritik işlerde büyük önem taşıyor.
Güvenlik özellikleri tedbirdir, açıklar mitigasyonlardan bağımsız var olurlar. Safi güvenlik özellikleri üzerinden risk bazlı karşılaştırma güncel iki OS arasında yapılır, fi tarihinde güvenlik yaması almayı kesmiş public ve public olmayan vuln'la dolu çoktan patlamış bir ürün bu XP zaten, ben o özellikleri tuzu biberi olsun diye söyledim. Nitekim mitigasyonlar bazı durumda bütün bir vektörü kapattığı için Not Applicable denilerek kapatılması gerek görülmeyen fakat XP'de kullanılabilecek zilyon tane zafiyet de var şu an bilindik olanların haricinde.

asıl vurgulamak istediğim, eski işletim sistemlerinin belirli kullanım senaryolarında hâlâ iş görebileceği ve bilinçli kullanımın güvenliği artırabileceği.
Gündelik kullanıcı senaryosunda hayır. Başa gelmemiş olmasını sunan falan var. El insaf.

İlk önce elinize sağlık, size biraz katılıp biraz katılmıyorum. Virüs konsuna şöyle bir açıklık getireyim örnek olarak "Google Chrome" güncelleme almıyor ve geçen günlerde ciddi bir güvenlik sorunu ortaya çıktı bu kullanıcılar bu güvenlik sorunundan etkilenebilirler. Yani Windows'ta bir açık çıkarsa virüs yeme olasılıkları yüksek. He bundan da basit bir AV kullanılarak kurtulabilirsiniz. Örneğin Avast, AVG Windows XP'ye kadar destekliyor. Yine de söyleyeceğim sisteminiz destekliyorsa eski şeyleri kullanmanın anlamı yok. Güncel kalmak daha iyidir.
Onun dışında ben en çok istediğim programları kuramıyordum 7'ye veya kurarken bir sürü çaba veriyordum, bu canımı sıkıyordu.(7 candır, sevmiyorum diye anlamayın sadece sıkıntı çıkarıyordu. Mesela ben sistemin desteği kesilmeden önce de çok uzun süre kullandım 7'yi çok daha rahattı, basitti. Şimdi o açıdan çok daha kötü.) He kullanılmaz diyemem fakat yeni donanımlarda gerek yok arkadaşlar, sisteminiz destekliyorsa çakın yeni Windows'u geçin...
Ellerinize sağlık tekrardan, cidden çabalamışsınız.

Bu videoya bile gerek yok bak ne yapacaksınız söyleyeyim:
1-AVG/Avast Anti-virüs (isterseniz Free) kurun. Hafif olmasını isterseniz kurulumda özelleştir'e tıklayıp temel korumayı tikleyin. Sonrasında ekstradan gelişmiş güvenlik duvarı tikini de işaretleyin. Bu şekilde virüslere karşı savunmalıyız.
2-Tarayıcı olarak Supermium kullanın. Chrome'nin güncel sürümü. Virüs yeme olasılığınız çok daha azalır.
3-Destek bitene kadar ki tüm güncelleştirmelerinizi yükleyin.
4-Ve en önemlisi "bilgisayarı dikkatli kullanın."

Son düzenleyen: Moderatör:

Hocam keşke eski bilgisayarım olsa Windows Vista kullanabilsem.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…