Rehber Windows'ta hangi AV iyidir?

Selam,

Ustunkoru, yuzeysel ama aciklayici ve bilinclendirici sekilde bu konudan bahsetmek istedim. "Windows kullanan bir son kullaniciyim, hangi antivirusu kullanmaliyim? Hangisi iyidir?"

Bu soru yillardir surekli sorulan bir soru. Cogu tartisma da teknik gerceklerden cok marka fanatikligi uzerine donuyor.

Kimisi Windows Defender kur tamamdir diyor, kimisi Defender cop, kesinlikle X antivirusunu kullanmalisin diyor. Kimisi "Antiviruslerin kendisi virus, antivirus kullanma." diyor.

Bunlarin hepsi de eksik veya yanlış soylemler.

Once sununla baslayalim: 2026 yilinda bir Windows kullanicisinin guvenligini belirleyen tek faktor antivirus degildir. Kullanicinin kendisidir. Hatta en onemli faktor budur. Modern zararli yazilimlarin buyuk kismi kullaniciyi kandirarak sisteme giriyor.

• Oyun hilesi.
  • Fake guncelleme.
  • Discord, Telegram gibi yerlerden indirilen ne idugu belirsiz dosyalar.
  • Sahte CloudFlare dogrulamalar.
  • Korsan yazilim kullanimi (Korsan yazilim kullanmak kesinlikle enfekte olacagin anlamina gelmez. Fakat nasil kullanacagini bilmiyorsan, iste burasi kurtlar sofrasi)
Kullanici hacker'i kendi elleriyle iceri davet ediyorsa, "dunyanin en iyi antivirusu" dahi gec kalabilir/gozden kacirabilir.

Guvenlik siralamasi kabaca soyledir;

1. Kullanici davranisi.
  2. Isletim sistemi guncelligi.
  3. Tarayici guvenligi.
  4. Antivirus.
Antivirusun onemsiz oldugu anlamina gelmez bu siralama. Sanal alemde guvenlik katmanlidir ve katmanlarin her birisi kendince onemlidir. Sadece insanlar ona gereginden fazla anlam yukleyebilir.

Antiviruslerden Gercekte Ne Beklemeliyiz?
Mükemmel, eksiksiz; %100 koruma beklememeliyiz. Ne yazik ki boyle bir sey degil. Dunyadaki tum antivirusler zararli dosyalari kacirabilir, dunyadaki tum antivirusler yanlış alarm verebilir, "Dunyanin en iyi antivirusu" diye bir sey yoktur.

Sadece farkli alanlarda guclu veya zayif cozumler vardir.

Onemli olan; Zararlilari yakalama orani, Yeni tehditlere tepki hizi, sistem performansina etkisi, yanlış alarm orani, kullanim kolayligi.

Microsoft Defender nasil, yeterli mi?
Duruma gore degisir. Standart, bilincli bir son kullanici icin evet. Microsoft Defender'in son yillarda ciddi oranda ilerleme sagladigi goz ardi edilmemeli.

AV-Test gibi abidik gubidik, test methodlari dahi belli olmayan siteleri referans gostermeyecegim bu arada bu konuda. Tamamen bagimsiz, uslubuna gore is yapan koklu bir site olan AV-Comparatives'i kullanacagim.

Defender'in avantajlari;
  • Ucretsiz.
  • Windows ile entegre.
  • Ek yazilim yuklemiyor.
  • Reklam gostermiyor.
  • Lisans derdi yok.
Ortalama kullanici guncel Windows kullaniyorsa, tarayicisini ve driver'lari duzenli sekilde guncelliyorsa, her gordugu dosyayi calistirmiyorsa; Windows Defender cogu zaman iyi sekilde korur.

Peki Neden Hala Baska Antivirusler Var?

Cunku herkesin ihtiyaci ayni degil. Cunku bazi urunler belirli alanlarda Defender'a gore daha guclu oluyor.

Daha agresif web korumasi, daha gelismis davranis analizi, daha iyi ransomware korumasi, daha ayrintili guvenlik araclari.

Gunumuzde Mantikli Secenekler
1.Windows Defender.

Kimin icin?

Ev kullanicilari, aile bilgisayarlari, teknolojiyle cok ugrasmayan kullanicilar, bilincli ve dikkatli tuketiciler.

Artilari:
  • Ucretsiz.
  • Dengeli.
  • Sisteme iyi bir sekilde entegre.
Eksileri:
  • Bazi rakipler kadar agresif degildir.
  • Bazi yeni tehditlerde rakiplerden biraz daha yavas kalabilir. (Özellikle istihbarat agi cok gelismis olan rakiplerden bahsediyorum)
Belirttigim durumlarda mantikli bir secimdir.

2.BitDefender.

Kimin icin?

Daha yuksek koruma isteyen, guvenlige oncelik veren kullanicilar.

Artilari:
  • Yillardir cok guclu tespit oranlari.
  • Basarili davranis analizi.
  • Son derece basarili ransomware korumasi.
  • Guclu web korumasi.
  • Basarili heuristik analiz.
Eksileri:
  • Offline motoru, Kaspersky ve ESET gibi rakiplerine gore daha fazla kaynak kullanabilir. Özellikle bu kullanim tarama esnasinda daha hissedilir.
  • Tuketici cozumleri pek granular degildir. Cogu ayar "Ac-kapat" duzeyindedir.
Teknik testlerde yillardir en guclu oyunculardan biridir.

3.ESET.

Kimin icin?

Daha hafif bir cozum isteyen, ileri duzey kullanicilar.

Artilari:
  • Oldukca dusuk sistem yuku, kus gibi hafif.
  • Temiz arayuz.
  • Guclu sezgisel tespit sistemi.
Eksileri:
  • Bazi rakipler kadar agresif koruma sunmayabilir.
  • Turkiye fiyatlandirmasi berbattir. Fikrimce resmi fiyatina asla degmez.
Bilmeniz gereken nokta: ESET cok granuler, konfigure edilebilirligi yuksek bir antivirustur. Bu ayni zamanda hem avantaj hem de dezavantaj olabilir. Bilincli, deneyimli, ne yaptigini bilen, antivirusu kendi ihtiyacina ve senaryosuna gore yapilandirmak isteyen power user'lar icin mükemmel. Fakat bu konulardan cok anlamayan, antivirusleri "kur-unut" mantigiyla kullanmak isteyen, "arkada beni korusun, beni ugrastirmasin iste." diyen, bilgisi olmamasina ragmen kafasina gore rastgele yapilandirma yapan kullanicilar icin bir dezavantaj. Yanlış yapilandirma, guvenligi cokertebilir. Bu sebeple bu konuda, Kaspersky ve BitDefender alternatifleri daha dengelidir, daha otomatiktir.

Genel degerlendirme: Guvenlik meraklilari yillardir sever.

4.Kaspersky.

Hala guclu bir cozum. Ancak son zamanlarda politik tartismalar nedeniyle bazi bolgelerde sinirlandirmaya, hatta tamamen yasaklanmaya maruz kalmistir. Teknik performans acisindan hala ust duzeydir, fakat bu politik sorunlar; tehdit istihbarat aginda bir miktar gerilemelere neden olmustur.

Avantajlari:
  • Eski urunlerine gore motoru oldukca optimize, kaynak kullanimi acisindan ESET kadar olmasa da cok hafif.
  • Guclu bir sezgisel analize sahip.
  • Guclu ransomware korumasi.
  • System Watcher bileseni hala basarili.
  • Yanlış alarm verme orani dusuk.
  • Turkiye'de bolgesel fiyatlandirmasi bulunmakta. Gayet uygun, gayet mutevazi fiyatlara yillik abonelik hizmeti alabilirsiniz.
Eksileri:
  • Tehdit istihbarat agi eskiye gore geriledi.
  • Her ne kadar hala sektorun en guclulerinden olmaya devam etse de eskisi kadar iyi bir sohrete sahip degil. Genel performans acisindan biraz dusmus durumda.
  • GoodByeDPI aracini kullaniyorsaniz, Kaspersky yuzunden artik kullanamazsiniz. Istisnalara eklemek maalesef bir cozum degil. Ikisinden birisini secmelisiniz: Ya Kaspersky, ya da GoodByeDPI.
BitDefender'dan daha granular, ESET'ten daha otomatik bir cozum. BitDefender maksimum koruma isteyenlerin, ESET maksimum kontrol isteyenlerin, Kaspersky ikisinin arasinda denge arayanlarin tercihidir. Isterseniz ucunun AV-Comparatives testlerini de karsilastiralim.

Real-World Protection:

ESET;

Kaspersky;

BitDefender;

Malware Protection:

ESET;

Kaspersky;

BitDefender;

Advanced Threat Protection Test (Enhanced-Real World Protection Test olarak da bilinir):

Kaspersky;

ESET;

BitDefender;

Performans (kaynak kullanimi, isletim sistemi etkisi) testleri:

ESET;

Kaspersky;

BitDefender;

Kac Antivirus Kurmaliyim?
Bir tane. Sadece bir tane. Iki antivirus daha guvenli degildir. Daha problemli bir sistem demektir. Antivirusler cekirdek seviyesinde calisan yazilimlardir. Birden fazla gercek zamanli koruma sistemi cakismalara, performans sorunlarina, hatali tespitlere neden olabilir.
Ya, Ben Bunlarin Hicbiriyle mi %100 Koruma Saglayamam, Hic mi Olmaz?
Yukarida da bahsettigim gibi. Hayir, maalesef hic olmaz. Zaten hicbir firma da %100 koruma sagladigini iddia etmiyor. Bugunun tehdit ortaminda sifirinci gun zararlilari, ozel hazirlanmis stealer'lar ve yeni varyantlar hic durmuyor, surekli ilerliyor ve zaman zaman tum antivirusleri dahi atlatabiliyor.

Bu yuzden guvenlik katmanli olmalidir. Antivirus bu katmanlardan yalnızca bir tanesidir.

Windows kullanicisi icin mantikli bir guvenlik kombinasyonu;
  • Guncel Windows.
  • Guncel tarayici.
  • Supheli dosyalara karsi temkin.
  • Duzenli yedekleme.
  • Guclu parolalar.
  • Iki asamali dogrulama.
  • Windows Defender ya da ihtiyaca ve senaryoya gore kaliteli bir ucuncu taraf antivirus.
En iyi guvenlik artisi bunlar birlikte oldugunda olur.

Sahsi onerimdir

Guclu, dengeli, minimal kaynak kullanimina sahip, false positive orani olabildigince dusuk, fiyati da makul bir koruma mi bekliyorsun? Kaspersky.

GoodByeDPI mi kullaniyorsun? Ayrica Kaspersky'den daha agresif, ayni zamanda daha otomatik bir cozum mu istiyorsun: BitDefender Internet Security.

Granular, konfigure edilebilir bir yapiya sahip bir antivirus mu istiyorsun? ESET. (Power-user kullanicilar icin. Ayrica TR fiyatlari absurt seviyelerde.

Bilincli ve dikkatli bir kullanicisin. Basit, ucretsiz, sisteme entegre, etkili bir koruma mi istiyorsun? Microsoft Defender.

Hala ucretsiz olan ama yine de Defender'dan daha kapsamli bir cozum mu ariyorsun? BitDefender Free Edition.

Ama hangi urunu secersen sec, sunu unutma: Antivirusler son savunma hattidir.

Ilk savunma hatti, sensin.

Baglantilar;

En kötü antivirüsü övmek için konu açmışsın...

@kehasic381, ne idugu belirsiz bir Cin sitesi hocam. Test metodlari belirsiz, herhangi bir resmiyetleri yok.

Soz konusu AV testi olunca AV-Comparatives disindaki kaynaklari referans almiyorum. Ayrica konu Microsoft Defender'dan ibaret degil.

Son düzenleme:
Ayni kaynagi baz almis. Kime gore, neye gore? Ayrica "En kotu antivirus" ya da "En iyi antivirus" gibi soylemler gercegi yansitmaz. Antivirusler surekli de ayni kalmaz.

McAfee nasıl acaba görüşünüzü merak ettim?
Mevcut olarak iyi yonleri de olsa da genel olarak Kaspersky, BitDefender ve ESET gibi daha guclu, daha guvenilir ve daha temiz sicile sahip rakipleri varken ben acikcasi McAfee tercih etmezdim.

(C) ESET kendini koruyamazken... + test yapmışlar, genel testlerle uyuşuyor ki... McAfee çok iddialı, güçlü. Ben kullanmadım tabii... (C) ESET gibi fos değil...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…